Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Σχέδια επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν

Δύο πρώην στελέχη της Μοσάντ κατηγορούνται ότι κρύβονται πίσω από τη διαρροή

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου λέγεται ότι έχει δώσει εντολή για τη διερεύνηση της διαρροής των σχεδίων του Ισραήλ να επιτεθεί εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, όπως αποκάλυψε -την Πέμπτη- κουβεϊτιανή εφημερίδα, ενισχύοντας έτσι τη σχετική εικοτολογία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της al Jarida, οι υπόνοιες στρέφονται εναντίον των πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, Μέιρ Ντάγκαν και Γιουβάλ Ντισκίν, οι οποίοι διαφωνούν με τα σχέδια του πρωθυπουργού Νετανιάχου και του υπουργού Αμύνης Εχούντ Μπάρακ να πλήξουν ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Η εφημερίδα εικάζει ότι στόχος της διαρροής ήταν να αποτρέψει μια επίθεση, η οποία είχε περάσει από το στάδιο της συζήτησης στην εφαρμογή.

Οι Ντάγκαν και Ντίσκιν είναι αντίθετοι με τη λήψη στρατιωτικής δράσης και τον περασμένο Ιανουάριο, ο προσφάτως απολυθείς Ντάγκαν, ο οποίος εθεωρείτο «γεράκι» όταν ήταν επικεφαλής της Μοσάντ, είχε πει για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης στο Ιράν ότι είναι «η πιο ηλίθια ιδέα». «Ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να επιτεθεί στο Ιράν, αλλά προς το παρόν δεν έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την έγκριση μιας τέτοιας απόφασης από το υπουργικό του συμβούλιο», δήλωσε στην εφημερίδα «Χααρέτζ», Ισραηλινός αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας του.

Ωστόσο, ακόμη και καλά πληροφορημένοι παρατηρητές, όπως παρατηρεί η Guardian, παραδέχονται ότι δυσκολεύονται να κατανοήσουν τι πραγματικά συμβαίνει στο παρασκήνιο. «Φαίνεται ότι μόνο ο Νετανιάχου και ο Μπάρακ γνωρίζουν κι ενδεχομένως δεν έχουν αποφασίσει ακόμη», επισήμαναν οι έγκριτοι σχολιαστές Αμος Χάρελ και Αβι Ισαχάροφ, της «Χααρέτζ».

Η σχετική συζήτηση στο Ισραήλ ενισχύθηκε περαιτέρω μετά την επιτυχημένη δοκιμή νέου βαλλιστικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς και ασκήσεων ετοιμότητας για το ενδεχόμενο επίθεσης κατά της χώρας με πυραύλους. Πάντως, οι Ισραηλινοί εμφανίζονται διχασμένοι απέναντι σε μια στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν με το 41% να τάσσεται υπέρ, 39% κατά και 20% να μην έχει άποψη.

kathimerini.gr