Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

SPIEGEL: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΓΑΛΗΝΗ ΣΤΟΝ ΑΘΩ

.
Εν μέσω οικονομικής κρίσης ολοένα και αυξάνεται η δημοφιλία του Αγίου Όρους σύμφωνα με τον ανταποκριτή του γερμανικού περιοδικού Spiegel.

Ο δημοσιογράφος τονίζει πως σε αυτές τις δύσκολες ημέρες πολλοί Έλληνες ψάχνουν να βρουν την γαλήνη στον Άθω.

«Το όρος Άθως προσελκύει ορθόδοξους προσκυνητές για αιώνες, όμως η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση του αριθμού των επισκεπτών που αναζητούν ηρεμία και γαλήνη εκεί», σημειώνει ο Ντάνιελ Στάινβορθ, στέλεχος του γερμανικού περιοδικού και ειδικός στα θέματα της ευρύτερης περιοχής. 

Στο κείμενο με τίτλο «Οι Έλληνες αποζητούν τη γαλήνη στον Άθω: Μονάζοντας μέσα στην κρίση», περιγράφει την ζωή σε έναν χώρο που τον χαρακτηρίζει ως ότι πιο κοντινό στον Παράδεισο.

Κάνει λόγο για «άρωμα» Μεσαίωνα σε μία κοινοβιακή κοινότητα η οποία έχει ιστορία άνω των 1.000 ετών και αυτόν τον καιρό το βρίσκουν ελκυστικό όλοι όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα και θέλουν να ανακουφιστούν από την αφόρητη πίεση της κοινωνίας και την οικονομική κρίση που έχει πλήξει την Ελλάδα.

Εντύπωση στον αρθρογράφο κάνει ο σπαρτιατικός τρόπος ζωής όπως τον χαρακτηρίζει, ο αποκλεισμός των γυναικών. 

Εντυπωσιάζεται από το «σήμαντρο» και άλλες ιδιοτυπίες της μοναστικής ζωής, ενώ αναφέρται και σε έναν Έλληνα επιχειρηματία που προσπαθεί να «βρει τον εαυτό του, συλλογιζόμενος μακριά από τον υλικό κόσμο». Ένας Ρουμάνος μάλιστα που επισκέπτεται συχνά το Άγιον Όρος το χαρακτηρίζει «ότι πιο κοντινό στον Παράδεισο».

Ο αρθρογράφος μεταξύ άλλων μένει έκπληκτος από την μνημόνευση των Αυτοκρατόρων του Βυζαντίου, την χρήση του Ιουλιανού ημερολογίου, αλλά και το ανέμισμα της σημαίας με το βυζαντινό δικέφαλο αετό δίπλα στην ελληνική.

Όπως γράφει, ο αυξημένος αριθμός όσων επισκέπτονται τον Άθω δείχνει πως πρόκειται για ένα μέρος ηρεμίας και αποκοπής από τις δυσκολίες. Πλέον, όπως σημειώνεται, όποιος εξασφαλίσει το πολυπόθητο «διαβατήριο» εισόδου και διαμονής στο «περιβόλι της Παναγίας», θεωρείται τυχερός. Το «απόλυτα ειρηνικό σκηνικό» αιτιολογεί αυτή τη διαπίστωση.

Αγιορείτικο Βήμα