Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013

Απρόσμενη στήριξη από τον Πρόεδρο της Γερμανίας: Σεβασμός στον Εντουαρντ Σνόουντεν

Germany-Joachim-Gauck01-27July2013Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ δήλωσε σήμερα ότι οι άνθρωποι που αποκαλύπτουν τις πρακτικές μυστικών υπηρεσιών, όπως ο Αμερικανός Έντουαρντ Σνόουντεν, είναι άξιοι σεβασμού γιατί υπερασπίζονται την ελευθερία.

Ως γνωστό, ο Γιοάχιμ Γκάουκ συνέβαλε να αποκαλυφθούν οι μέθοδοι και τα έργα της Στάζι, της μυστικής αστυνομίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Παρεμβαίνοντας σε ένα θέμα που θα
μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ έδωσε έναν πολύ διαφορετικό τόνο από αυτόν της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, η οποία έχει διαβεβαιώσει την Ουάσινγκτον ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να προσφέρει άσυλο στον πρώην τεχνικό σύμβουλο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο Γκάουκ δήλωσε στην εφημερίδα Πασάουερ Νόιε Πρέσε ότι οι άνθρωποι που εργάζονται για το κράτος δικαιούνται να πράττουν με βάση τη συνείδησή τους, καθώς ορισμένες φορές οι θεσμοί αγνοούν το νόμο. “Αυτό θα διορθωνόταν μόνο εάν δημοσιοποιούνταν οι πληροφορίες. Όποιος τραβά την προσοχή του κοινού σ’ αυτό και ενεργεί με βάση τη συνείδησή του δικαιούται σεβασμού”,τόνισε.

Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου ο Γκάουκ, ένας αντιφρονών Λουθηρανός πάστορας, τέθηκε επικεφαλής μιας επιτροπής που ερεύνησε το τεράστιο αρχείο της Στάζι, τους φακέλους των ανθρώπων που κατασκόπευσαν οι μυστικές υπηρεσίες της Ανατολικής Γερμανίας, και βοήθησε να αποκαλυφθούν πρώην μέλη και συνεργάτες της. Η ασυνήθιστη απόφασή του να μιλήσει δημοσίως για ένα καυτό πολιτικό θέμα έρχεται σε μια περίοδο που η υπόθεση του Σνόουντεν κυριαρχεί στον Τύπο της Γερμανίας, ενόψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου.

“Ο φόβος ότι τα τηλέφωνα μας παρακολουθούνται ή ότι τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καταγράφονται και αποθηκεύονται από ξένες μυστικές υπηρεσίες περιορίζει την αίσθηση της ελευθερίας. Εντείνεται επίσης ο κίνδυνος για την ίδια την ελευθερία”, τόνισε, σημειώνοντας ότι η ελευθερία είναι ένα από τα βασικά δικαιώματα που προστατεύονται από το δημοκρατικό κράτος δικαίου.

Αναφερόμενος στην περίοδο της ναζιστικής και της κομμουνιστικής Γερμανίας, ο Γκάουκ είπε ότι η χώρα έχει την οδυνηρή εμπειρία να γνωρίζει πώς είναι ένα κράτος όπου κανείς δεν είναι ασφαλής όταν εκφράζεται ανοιχτά: “Εμείς οι Γερμανοί χρειάστηκε να αποκτήσουμε την εμπειρία της κατάχρησης εξουσίας από τις μυστικές υπηρεσίες δύο φορές στην ιστορία μας. Και επομένως έχουμε ευαισθησίες (για το θέμα αυτό) και οι Αμερικανοί φίλοι μας θα πρέπει να το αποδεχτούν”, κατέληξε.

Διαβεβαιώσεις από Ουάσιγκτον

Ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν δεν θα αντιμετώπιζε τη θανατική ποινή ή βασανιστήρια και θα απολάμβανε όλων των δικαιωμάτων που προβλέπει η ποινική δικαιοσύνη των Ηνωμένων Πολιτειών εάν απελαυνόταν στην χώρα του, ανέφερε σε επιστολή του που έστειλε στο Ρώσο ομόλογό του ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ.

Στην επιστολή, η οποία φέρει ημερομηνία 23η Ιουλίου και δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα, ο Χόλντερ ανέφερε ότι στόχος του είναι να αποκρούσει τους ισχυρισμούς σχετικά με το τι θα συνέβαινε στον Σνόουντεν εάν η Ρωσία τον παρέδιδε στις αμερικανικές αρχές, που τον κατηγορούν για κατασκοπεία αφού αποκάλυψε παρανόμως κρατικά απόρρητα δίνοντας στην δημοσιότητα στοιχεία για τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών από την υπηρεσία εθνικής ασφαλείας (NSA).

Πηγή: Reuters, ANA-MPA