Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2013

Ένας παπάς στη θέση του... Ωνάση!

Ο πατέρας Νικόλας έφτιαξε τη Sky Greece για να καλύψει το κενό της Ο.Α. στις ΗΠΑ

Τέσσερα χρόνια αφότου η θρυλική Ολυμπιακή Αεροπορία «προσγειώθηκε» για τελευταία φορά από υπερατλαντικό ταξίδι και η ελληνική Ομογένεια ένιωσε πως χάνει ένα δικό της κομμάτι, κάποιοι βάλθηκαν σε καιρούς μεγάλης οικονομικής κρίσης να κάνουν ένα όνειρο ξανά πραγματικότητα.

Ο πατέρας Νικόλας Αλεξανδρής, μόνιμος κάτοικος στις ΗΠΑ και υψηλόβαθμος ιερωμένος στην ελληνορθόδοξη κοινότητα του Καναδά, με την οικονομική αρωγή των Ελλήνων ομογενών δημιούργησε μια νέα αεροπορική εταιρεία, στα χνάρια της Ολυμπιακής. Με τη γαλανόλευκη για σήμα και άρωμα… ελληνικό σε όλα, γεννήθηκε έτσι η Sky Greece, που φιλοδοξεί τους επόμενους μήνες να ανοίξει τα φτερά της ταξιδεύοντας κατευθείαν από την Αθήνα στις ΗΠΑ και ξαναχτίζοντας τη γέφυρα που είχε δημιουργήσει η αεροπορική εταιρεία-κολοσσός του Αριστοτέλη Ωνάση.


Για τους Έλληνες της Ομογένειας η αίσθηση της απευθείας σύνδεσης με την Ελλάδα ήταν ζωτικής σημασίας. Ένιωθαν πως κάτι τους συνέδεε μόνιμα με τη μητέρα πατρίδα. Στη θέα και μόνο των πέντε κύκλων της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η συγκίνηση ήταν μεγάλη.

Το κενό που άφησε τέσσερα χρόνια πριν, όταν πραγματοποιήθηκε το τελευταίο ταξίδι Τορόντο-Αθήνα, φιλοδοξεί τώρα να καλύψει η Sky Greece. Η εταιρεία αυτή από τον επόμενο Μάρτιο, όταν θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία αδειοδοτήσεων από την αμερικανική πλευρά, θα αρχίσει τα υπερατλαντικά ταξίδια συνδέοντας πέντε φορές την εβδομάδα την Αθήνα με τη Νέα Υόρκη, ενώ θα έχει τακτικές πτήσεις, πάλι απευθείας, από την Αθήνα προς Σικάγο, Τορόντο και Μόντρεαλ.

Για να γίνει όμως το όνειρο αυτό πραγματικότητα, ήταν απαραίτητος ένας συνδυασμός από την… πατροπαράδοτη ελληνική τρέλα και μπόλικες δόσεις από μεράκι και όραμα. Οικονομικά πάντως, το εγχείρημα δεν είναι καθόλου αμελητέο, καθώς για να πάρει σάρκα και οστά χρειάστηκαν χορηγίες που ξεκινούσαν από 50.000 και έφθαναν έως τα 5 εκατομμύρια δολάρια (!). Όλα από Έλληνες της Διασποράς.

«ΞΕΣΠΑΣΜΑ». Ο πρόεδρος της εταιρείας, πατέρας Νικόλας Αλεξανδρής, βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα, όπου μεταξύ άλλων μίλησε στα μέσα ενημέρωσης για το μεγαλεπήβολο αυτό εγχείρημα. «Ξέσπασμα της Ομογένειας» το είπε χαρακτηριστικά ο Λάκωνας στην καταγωγή και δραστήριος ιερωμένος. Τόνισε δε πως η Sky Greece θα βρίσκεται ήδη από τον Αύγουστο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». «Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια εταιρεία που θα εκτιμήσει και θα σεβαστεί τον Έλληνα ομογενή. Από τη στιγμή που έφυγε η Ολυμπιακή, ο Ελληνισμός της Διασποράς κακοποιήθηκε. Αυτό θέλουμε να σταματήσουμε».

Το μοντέλο, όπως το παρουσίασε ο πατέρας Νικόλας, είναι να χτιστεί μια εταιρεία που θα μείνει. Ενδεικτικό είναι εξάλλου πως το πρώτο αεροπλάνο έχει ήδη αγοραστεί, ενώ ο επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας αποκαλύπτει πως αρχιχειριστής θα είναι ο Βασίλης Δόριζας, που ήταν επικεφαλής των πιλότων της Ολυμπιακής Αεροπορίας. «Θα έχουμε στο πιλοτήριο 50.000 ώρες εμπειρίας», λέει με υπερηφάνεια ο πατέρας Νικόλας και τονίζει πως οι νέες υπερατλαντικές πτήσεις θα έχουν αμιγώς χρώμα ελληνικό: «Τα πάντα θα είναι ελληνικά. Ελληνες πιλότοι, Ελληνίδες αεροσυνοδοί, ελληνικό φαγητό, ελληνική μουσική και ελληνική ενημέρωση. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας».

«ΤΟ ΤΑΜΑ». Ο πατέρας Νικόλας θέλει η «νεοφώτιστη» αεροπορική εταιρεία να ανοίξει τα φτερά της αφού ο ίδιος πρώτα εκπληρώσει ένα τάμα που έχει κάνει. Για αυτό τον λόγο το πτητικό έργο της εταιρείας θα ξεκινήσει από τη Λέσβο και συγκεκριμένα το μοναστήρι του Ταξιάρχη, προστάτη των αεροπόρων, στο Μανταμάδο. Ο πρόεδρος της Sky Greece και τα στελέχη της θα επισκεφθούν το μοναστήρι, όπου και θα τελεστεί Λειτουργία. Μάλιστα, το πρώτο αεροσκάφος για την εκπλήρωση του τάματος θα ονομαστεί «Ταξιάρχης».

Η Sky Greece διατηρεί γραφεία στο Μόντρεαλ, το Τορόντο, τη Νέα Υόρκη και την Αθήνα. Το πρώτο αεροπλάνο της εταιρείας είναι ένα Boeing 767-300 ER, το οποίο θα προσγειωθεί στο «Ελ. Βενιζέλος» τον Αύγουστο, και σε δύο μήνες θα ακολουθήσει η αγορά ενός ακόμη σκάφους του ίδιου τύπου. Σε ό,τι αφορά το πρώτο αεροσκάφος που αγοράστηκε, η είδηση που έχει κυκλοφορήσει σε αρκετές ενημερωτικές ιστοσελίδες ανέφερε πως βρίσκεται ήδη σε ειδικό κέντρο στην Ευρώπη, όπου ελέγχεται τεχνικά και βάφεται στα χρώματα της Ελλάδας. Όταν έρθει στην Αθήνα -τις αμέσως επόμενες ημέρες- για τις περαιτέρω διαδικασίες, θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση της εταιρείας, που υπολογίζεται αρχές Σεπτεμβρίου, με χορηγό επικοινωνίας μάλιστα το Mega Channel.

Who is who

Ο πατέρας Νικόλας Αλεξανδρής γεννήθηκε και μεγάλωσε στους Μολάους της Λακωνίας. Από 13 χρόνων ξεκίνησε την ιερατική στην Αγία Παρασκευή των Μολάων. Εχει ασχοληθεί πολύ με την ελληνική Ομογένεια, προσπαθώντας να κρατήσει τους συνεκτικούς δεσμούς με την Ελλάδα και τις παραδόσεις της. Όσοι τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για έναν υπερδραστήριο κληρικό, που δεν ησυχάζει ποτέ και μνημονεύει πάντα τα παιδικά του χρόνια στην Ελλάδα. Σε πρόσφατο ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη, έγραψε μήνυμα στην προσωπική του σελίδα στο facebook, το οποίο χρησιμοποιεί συχνά: «Σήμερα, φτάνοντας στην Κωνσταντινούπολη, ένιωσα μια σπάνια συγκίνηση αγκαλιάζοντας από τα βάθη της καρδιάς μου τον “Ταξιάρχη” μας, τον ακρογωνιαίο λίθο της Sky Greece, αλλά και τη Μεγάλη Υπερηφάνεια του Απόδημου Ελληνισμού. Το Αεροπλάνο-Ορόσημο για την Ομογένειά μας, αφού διά μέσου του “Ταξιάρχη” η Ελληνική Σημαία θα κυματίζει στα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μας είναι επάξια των προγόνων της».

Του Σταύρου Παπαντωνίου, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ