Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2013

O Σνόουντεν έχει δώσει 20.000 απόρρητα έγγραφα στον δημοσιογράφο της Guardian

Θα υπάρξουν περισσότερες αποκαλύψεις για την κατασκοπεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των συμμαχικών κυβερνήσεων, λέει ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ

Ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ, συνεργάτης της βρετανικής εφημερίδας Γκάρντιαν ο οποίος έχει έδρα την Βραζιλία, δήλωσε σήμερα ότι έχει παραλάβει έως και 20.000 απόρρητα έγγραφα από τα χέρια του πρώην συμβούλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο Γκρίνγουολντ έκανε τις δηλώσεις αυτές ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας της Βραζιλίας, στην οποία κατέθεσε σχετικά με τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν για το εύρος του προγράμματος παρακολούθησης των ηλεκτρονικών επικοινωνιών από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.


"Δεν έχω μετρήσει ακριβώς, αλλά μου παρέδωσε από 15.000 ως και 20.000 έγγραφα, (τα οποία είναι) πάρα πολύ πλήρη και πολύ μακροσκελή", δήλωσε ο Γκρίνγουολντ, ο Αμερικανός δημοσιογράφος από τον οποίο προήλθαν οι πρώτες αποκαλύψεις της υπόθεσης Σνόουντεν που έκανε η εφημερίδα The Guardian.

"Τα άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό κομμάτι" από το περιεχόμενο αυτών των εγγράφων, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει σχετικά με το περιεχόμενό τους.

"Θα υπάρξουν κατά βεβαιότητα περισσότερες αποκαλύψεις για την κατασκοπεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των συμμαχικών κυβερνήσεων (...) που διείσδυσαν στα συστήματα (επικοινωνιών) της Βραζιλίας και της Λατινικής Αμερικής", πρόσθεσε ο δημοσιογράφος, απαντώντας σε ερωτήσεις Βραζιλιάνων γερουσιαστών.

Ο Γκρίνγουολντ δημοσίευσε πρόσφατα στην βραζιλιάνικη εφημερίδα O Globo άρθρα τα οποία στηρίζονται στα έγγραφα που του παραδόθηκαν από τον Σνόουντεν, σύμφωνα με τα οποία η Βραζιλία αποτελούσε μέρος ενός δικτύου 16 βάσεων κατασκοπείας που διηύθυναν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκρίνγουολντ είχε εξηγήσει στις 10 Ιουλίου ότι τα έγγραφα αυτά του παραδόθηκαν από τον ίδιο τον Σνόουντεν, τον οποίο συνάντησε στο Χονγκ Κονγκ, όπου ο τελευταίος είχε βρει προσωρινά καταφύγιο αφού είχε φύγει από τις ΗΠΑ. 

Πρώτο Θέμα