Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Τράπεζες: Τα σαπρόφυτα σε ρόλο τιμωρού

Παρά την παταγώδη αποτυχία των τραπεζιτών να διαχειριστούν τα του οίκου τους, που είχε ως αποτέλεσμα τη χρεοκοπία τους, τώρα αναλαμβάνουν να δώσουν σχήμα και μορφή στην οικονομία όπως αναδύεται από τις στάχτες της κρίσης.

Σκέτη κοροϊδία είναι οι συνεχείς εκκλήσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Ανάπτυξης (κατ’ ευφημισμόν το τελευταίο) Κωστή Χατζηδάκη προς τις τράπεζες να ανοίξουν τις στρόφιγγες των δανείων και να ρίξουν ρευστό στην πραγματική οικονομία, ώστε να γίνει η πολυπόθητη επανεκκίνηση και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Αντίθετα με τις προσδοκίες που καλλιεργούν, ώστε να εμφανίσουν κοινωνικά επωφελή τη χρηματοδότησή τους με ποσά που ξεπερνούν την αξία ενός ΑΕΠ από το 2008, η πραγματικότητα είναι πως οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αποτελούν μαύρη τρύπα για την οικονομία και να επιβιώνουν σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και των δημόσιων πόρων.


Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι τα 233 δισ. ευρώ που έχουν μέχρι στιγμής καταβροχθίσει οι τράπεζες δεν τους φτάνουν! Πριν περάσουμε στη συζήτηση για το τι θα δώσουν και πώς οι τράπεζες στην οικονομία, αξίζει να κρατήσουμε τις δηλώσεις του ίδιου του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Γιώργου Προβόπουλου, κατά τη διάρκεια κατάθεσής του σε κοινοβουλευτική επιτροπή στα μέσα Ιανουαρίου, ότι οι 4 συστημικές τράπεζες (Alpha, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank) είναι πιθανό να χρειαστούν και νέα ανακεφαλαιοποίηση.


Εν τω μεταξύ νέο τραπεζικό σκάνδαλο είναι σε εξέλιξη με αφορμή τους όρους υπό τους οποίους θα γίνει η επιστροφή των τραπεζών στους αρχικούς τους ιδιοκτήτες.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το ελληνικό δημόσιο; Σε τι ύψος μπορεί να φτάσουν οι απώλειες οι οποίες θα επιβαρύνουν τους  Έλληνες φορολογούμενους;

Ποια είναι η πραγματική κατάσταση των τραπεζών; Τι ισχύει για το μέγεθος των καταθέσεων και τα θαλασσοδάνεια;

Ποια είναι τα σχέδια του Μιχάλη Σάλλα για την συμβολαιακή τραπεζική και πώς επηρεάζουν όλους εμάς;

Διαβάστε στο UNFOLLOW 26, που κυκλοφορεί: «Τράπεζες: Τα σαπρόφυτα σε ρόλο τιμωρού», ρεπορτάζ του Λεωνίδα Βατικιώτη.