Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

Λαβρόφ προς Δύση: Μην υποχρεώστε την Ουκρανία να επιλέξει ανάμεσά μας

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ
«Είναι επικίνδυνο και αντιπαραγωγικό να επιχειρήσεις να υποχρεώσεις την Ουκρανία να κάνει μία επιλογή: ‘Είτε είσαι μαζί μας είτε είσαι εναντίον μας’», σχολίασε χαρακτηριστικά ο ρώσος ΥΠΕΞ.

Σκληρή προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην επιχειρήσουν να διαμορφώσουν το πολιτικό μέλλον της Ουκρανίας σε βάρος της Ρωσίας απηύθυνε την Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μία ημέρα αφότου ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντίμτρι Μεντβέντεφ αμφισβήτησε τη νομιμότητα των μεταβατικών Αρχών στο Κίεβο.


«Είναι επικίνδυνο και αντιπαραγωγικό να επιχειρήσεις να υποχρεώσεις την Ουκρανία να κάνει μία επιλογή: ‘Είτε είσαι μαζί μας είτε είσαι εναντίον μας’», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Λαβρόφ από το Λουξεμβούργο, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον λουξεμβούργιο ομόλογό του Γιάν Άσελμπορν.

«Η Ρωσία οφείλει να συμπεριφερθεί ως καλός γείτονας απέναντι στην Ουκρανία και να τής επιτρέψει να πάρει τον δρόμο που θα επιλέξει έπειτα από τις ταραχές και τις συγκρούσεις τριών μηνών» δήλωσε από την πλευρά της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, η οποία επισκέπτεται το Κίεβο.

Σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατανοεί την ανάγκη για ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, αλλά θεωρεί ότι πρέπει να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Δεν πρέπει να τίθενται σε αντιπαράθεση από τη μια πλευρά η Ρωσία και από την άλλη η Ε.Ε.» σχολίασε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Η προειδοποίηση Λαβρόφ ήλθε ενώ αναβλήθηκε για την Πέμπτη ο σχηματισμός της ουκρανικής μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με τον προσωρινό πρόεδρο Τουρτσίνοφ να προειδοποιεί για «σοβαρό κίνδυνο» αποσχίσεων.

Μεγάλο μέρος της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ουκρανίας είναι ρωσόφωνο και ρωσόφιλο.

Πηγή: http://www.skai.gr/