Σάββατο, 12 Απριλίου 2014

Μαζί με την Ελλάδα βγήκαν στις αγορές και...το Πακιστάν, η Ζάμπια, η Σρι Λάνκα και ετοιμάζονται η Παπούα, το Μπαγκλαντές και το Μπουτάν. (Δεν είναι αστείο!)

Την Πέμπτη βγήκε στις αγορές και το Πακιστάν!H Eλλάδα δεν ήταν η μόνη χώρα που βγήκε την Πέμπτη στις αγορές. Πτωχευμένες χώρες όπως η Ελλάδα, το Πακιστάν, η Σρι Λάνκα, η Παπούα Νέα Γουινέα, το Μπαγκλαντές και το Μπουτάν βγαίνουν πάλι στις αγορές, έγραψε το Reuters.

Χθες επέστρεψε στις αγορές, μετά από επτά χρόνια αποκλεισμού, το Πακιστάν, αντλώντας 2 δισ. δολ. με δεκαετές ομόλογο.

Προχθές η Ζάμπια εξέδωσε, για δεύτερη φορά στην ιστορία της, ομόλογο σε δολάρια και άντλησε 1 δισ. δολ.

Μία ημέρα νωρίτερα βγήκε στις αγορές η Σρι Λάνκα για δεύτερη φορά φέτος, ζητώντας 500 εκατ. δολ. και προσελκύοντας προσφορές για 4,3 δισ. δολ.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, τις επόμενες ημέρες θα επιχειρήσουν έξοδο στις αγορές η Παπούα Νέα Γουινέα, το Μπαγκλαντές και το Μπουτάν!

Οι πακτωλοί φρεσκοτυπωμένου χρήματος...
με τους οποίους έχουν τροφοδοτήσει οι κεντρικές τράπεζες τις αγορές, τροφοδοτούν το ράλι στα χρηματιστήρια και οδηγούν στα ύψη τις τιμές των ομολόγων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια δανείζονται, πλέον, όχι μόνο τα κράτη του πυρήνα της Ευρωζώνης αλλά και εκείνα της περιφέρειας, που μέχρι πρόσφατα κινδύνευαν να αποκοπούν από τις αγορές. Αναζητώντας υψηλότερες αποδόσεις, οι επενδυτές στρέφονται πλέον σε τίτλους υψηλότερου κινδύνου. Σε αυτή τη συγκυρία τα ελληνικά ομόλογα είναι ιδιαιτέρως ελκυστικά, καθώς προσφέρουν απόδοση αισθητά μεγαλύτερη των υπολοίπων στην Ευρωζώνη, έχοντας την ασφάλεια του ευρώ και την υπόσχεση της καγκελαρίου Μέρκελ ότι δεν θα υπάρξει νέο «κούρεμα». Οι επενδυτές δεν περιορίζονται, όμως, στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

www.iefimerida.gr