Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2015

Norman Atlantic: Αναμένοντας να βρεθούν οι σοροί ...

Norman Atlantic: Εννέα Έλληνες θεωρούνται ακόμα αγνούμενοιΤο επιχειρησιακό κέντρο των ιταλικών αρχών συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων του πλοίου Norman Atlantic. Ο εισαγγελέας του Μπάρι, όπως δήλωσε, θα ζητήσει τη συνδρομή των ελληνικών, των γερμανικών και των τουρκικών αρχών προκειμένου όποιες σοροί βρεθούν να γίνει η ταυτοποίησή τους μέσω DNA.

Ο αριθμός των Ελλήνων αγνοουμένων είναι εννέα και έως τώρα έχουν επιβεβαιωθεί οι θάνατοι τριών ατόμων. Οι συγγενείς των αγνοουμένων έφυγαν από την Ιταλία την περασμένη Δευτέρα και περιμένουν από τις ελληνικές ή τις ιταλικές Αρχές κάποιο νεότερο.

Στο μεταξύ οι ιταλικές αρχές προσπαθούν με κάθε τρόπο να εισέλθουν στο εσωτερικό του «Norman Atlantic», αν και αυτό είναι ακόμα δύσκολο να επιτευχθεί καθώς οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και οι θερμοκρασίες εξαιρετικά υψηλές.

Συζητείται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί υγρό άζωτο προκειμένου να πέσουν, όμως αυτό που προέχει σε κάθε περίπτωση είναι να μη γίνουν ενέργειες που πιθανόν να αλλοιώσουν στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν στα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά.

Στο ιταλικό λιμάνι βρίσκεται και αξιωματικός της ελληνικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και θα συμμετέχει στις έρευνες μαζί με δύο συναδέλφους του από το Λιμενικό Σώμα της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων. Πάνω στο πλοίο έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αποσπαστεί η πλωτή εξέδρα και να μετακινηθεί πιο κοντά στην αποβάθρα του Μπρίντιζι ώστε να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας και σταθερότητας.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξει η πλαϊνή είσοδος του γκαράζ του πλοίου ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος των δυνάμεων πυρόσβεσης, αν και αυτό κρίνεται πολύ δύσκολο να επιτευχθεί με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες.