Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2011

Συμφωνία στο "παρά πέντε" για τις ΗΠΑ

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συμφώνησαν για το αμερικανικό χρέοςΒρέθηκε την τελευταία στιγμή τρόπος ώστε να αυξηθεί το όριό του
Ξημερώματα ώρα Ελλάδας ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες της Γερουσίας «τα βρήκαν» για το πλαίσιο
της συμφωνίας χρέους που θα μειώνει τις δαπάνες και θα αυξάνει το όριο του ομοσπονδιακού χρέους.

Σε ολιγόλεπτες ανακοινώσεις λίγο μετά από το απόγευμα (ώρα ΗΠΑ), ο πρόεδρος Obama, ο ηγέτης των Δημοκρατικών Harry Reid και ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων Mitch McConnell, δήλωσαν ότι η συμφωνία θα διασκεδάσει τις ανησυχίες για μια πιθανή χρεοκοπία, που κυριαρχούσαν στις παγκόσμιες αγορές.

«Υπάρχουν ακόμη πολύ σημαντικές ψηφοφορίες που πρέπει να διεξαχθούν από το Κογκρέσο, αλλά θέλω να ανακοινώσει πως οι ηγέτες και των δύο πλευρών έχουν καταλήξει σε συμφωνία που θα μειώσει το έλλειμμα και θα αποφύγει τη στάση πληρωμών», ανέφερε ο Obama.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε έκκληση προς τα μέλη του Κογκρέσου να υποστηρίξουν τη συμφωνία, ενώ παραδέχτηκε πως δεν έχει τη μορφή που ο ίδιος θα προτιμούσε.

Ο εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων, John Boehner, ενημέρωσε ακόμη τους Ρεπουμπλικάνους ότι υποστηρίζει τη συμφωνία, καθώς και ότι διεξήγε conference call με τα μέλη, προκειμένου να τους ζητήσει να την υποστηρίξουν.

Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, διαφορετικά οι ΗΠΑ θα παραβούν το όριο χρέους, αφήνοντας το υπουργείο Οικονομικών με ελλιπή κεφάλαια προκειμένου να πληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Ειδικοί ωστόσο εκτιμούν πως το υπουργείο έχει αρκετά κεφάλαια προκειμένου να ανταπεξέλθει σε όλες τις υποχρεώσεις του για άλλη μία εβδομάδα, αλλά μετά από αυτήν θα έπρεπε να βάλουν σε προτεραιότητα τις υποχρεώσεις θα αναλάμβαναν να ανταπεξέλθουν, αυξάνοντας την πιθανότητα για μια υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης.