Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Goldman Sachs: Ο κοινός σύνδεσμος Παπαδήμου, Μόντι, Ντράγκι

Τι κοινό έχουν ο Λουκάς Παπαδήμος, ο Μάριο Μόντι και ο Μάριο Ντράγκι; Ανήκει ο καθένας σεδιαφορετικό επίπεδο σε αυτό που έχει ονομαστεί ευρωπαϊκή «κυβέρνηση Sachs», όπως αποκαλύπτει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Η τράπεζα αμερικανικών συμφερόντων έχει υφάνει ένα δίκτυο επιρροής στην Ευρώπη για την προώθηση των συμφερόντων της. Πρώτος τη τάξη είναι χωρίς αμφιβολία ο Μάριο Ντράγκι, πρώην αντιπρόεδρος της Goldman Sachs για την Ευρώπη μεταξύ 2002 και 2005. Ήταν ο βασικός εταίρος με τομές ευθύνης «τις επιχειρήσεις και τις κυρίαρχες χώρες». Δηλαδή μια από τις αποστολές του ήταν να πουλήσει χρηματοοικονομικά προϊόντα «swap», με την απόκρυψη ενός μέρους του κυρίαρχου χρέους, επιτρέποντας έτσι να «φτιασιδωθούν» τα ελληνικά στοιχεία.

Δεύτερος είναι ο Μάριο Μόντι, εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας, διεθνής σύμβουλος από το 2005. Τρίτος τη τάξη ο «δικός μας» Λουκάς Παπαδήμος, κεντρικός τραπεζίτης της χώρας από το 1994 έως το 2002, ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση «μαγειρέματος» των ελληνικών λογαριασμών από τη Goldman Sachs. Και ο διαχειριστής του δημόσιου χρέους είναι ο Πέτρος Χριστοδούλου, πρώην επιχειρηματίας, νυν επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ.

Τα άλλα δυνατά ονόματα είναι ο Otmar Issing, πρώην πρόεδρος της Bundesbank, o Jim O’Neil, εφευρέτης του όρου BRICS και ο πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs εξωτερικού Peter Sutherland που έπιαξε σημαντικό ρόλο στη διάσωση της Ιρλανδίας.

Τέλος, ο Paul Deighton, γενικός διευθυντής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών αγώνων τους Λονδίνου 2012.

Το δίκτυο επιρροής έχει χάσει την αποτελεσματικότητά του, αλλά η κρίση δίνει μια ευκαιρία στη Goldman Sachs να εξασκήσει την επιρροή της. Η ατζέντα με τα ονόματα καλό είναι να υπάρχει αλλά δεν αρκεί λόγω της πολυπλοκότητας του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Το παιχνίδι έχει αλλάξει και οι ευρωπαίοι πελάτες της Goldman Sachs ζητούν ένα μίνιμουμ ηθικής.

Και είναι η «συσκευασία» που τραυματίζει την εικόνα. Γι’ αυτό το λόγο η τράπεζα θέλει να πλασάρει τους ανθρώπους της χωρίς να «πέσουν οι μάσκες». Έτσι ποτέ δεν αναφέρεται η σχέση τους είτε όταν δίνουν συνεντεύξεις είτε όταν αναλαμβάνουν επίσημες αποστολές. ( Ο Μπαρόζο είχε αναθέσει στο Μάριο Μόντι το 2010 να συντάξει μια μελέτη για την ευρωπαϊκή κοινή αγορά).

Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι δεν είχε καμιά σχέση με το μαγείρεμα των ελληνικών στοιχείων που είχε ενορχηστρώσει δύο χρόνια πριν την ανάληψη των καθηκόντων του η Goldman Sachs. Παραιτήθηκε ένα χρόνο πριν τη μεταπώληση του εν λόγω «swap» στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, τη μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της χώρας, η οποία διοικούνταν από τον υπάλληλο της Goldman Sachs. Κ. Πέτρο Χριστοδούλου, υπεύθυνος σήμερα του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους.

Πηγή: Le Monde

Μαίνεται ο «πόλεμος» για το πετρέλαιο στην Κύπρο.

Πέρα από τους πλόες τουρκικών πολεμικών πλοίων λίγα μίλια από την πλατφόρμα όπου διεξάγονται οι έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, πέρα από τις απειλές της Άγκυρας, η τουρκική κυβέρνηση δημιούργησε μια νέα καασκοπευτική μονάδα που θα λειτουργεί στους κόλπους της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ με ειδικούς στη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις έρευνες για εύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτό τουλάχιστον επισημαίνεται σε σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα, η ένταση που διατηρείται -αν και σε αισθητά μειωμένη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο- στην Ανατολική Μεσόγειο με αφορμή τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για υδρογονάνθρακες, έχει εξελιχθεί σε κατασκοπευτικό πόλεμο.

Η Σαμπάχ γράφει ότι «μετά την κρίση στη Μεσόγειο, συστάθηκε στο πλαίσιο της ΜΙΤ μία ειδική μονάδα που απαρτίζεται από ειδικούς σε θέματα πετρελαίων, Κύπρου και Ισραήλ». Το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας αναφέρει ότι η συγκεκριμένη μονάδα «πραγματοποιεί διάφορες επιχειρήσεις πληροφοριών στη Νότια Κύπρο, στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, στη Συρία και στο Λίβανο» και ότι «ο κατασκοπευτικός πόλεμος στην περιοχή έχει μετατραπεί σε πόλεμο για να διαπιστωθεί ο όγκος των κοιτασμάτων πετρελαίου σε κάθε οικόπεδο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η νέα αυτή μονάδα της ΜΙΤ «ενόχλησε τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ και της Ελλάδας, Μοσάντ και ΕΥΠ». Η «Σαμπάχ» γράφει, επίσης, ότι το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς έχει απαγορεύσει στους στρατιώτες να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, πράγμα που έγινε «με παρότρυνση της Μοσάντ και της ΕΥΠ».

«Με δεδομένη τη δραστική κατασκοπευτική δραστηριότητα της Τουρκίας, η Μοσάντ προέβη σε μυστική συμφωνία με την ΕΥΠ και άρχισε να κατευθύνει τις κατασκοπευτικές επιχειρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς», υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα.

Ρωσικό "νιέτ" για πετρέλαιο προς την Ελλάδα

  • Επιεικώς εγκληματική η πολιτική αγοράς ενέργειας από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου

«Κομμένα πια τα δανεικά» διαμήνυσε η Μόσχα στην Αθήνα αναφορικά με τις πωλήσεις πετρελαίου (το 46% εισάγεται από την Ρωσία) και μετά από ένα ευμεγέθες «φέσι» ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων (μια πηγή αναφέρει ότι ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια η οφειλή το οποίο “φόρεσε” στην Ρωσία η κυβέρνηση Παπανδρέου). Αυτό μετά το «πάγωμα» από την Αθήνα της ελληνορωσικής αμυντικής συνεργασίας και το «κόκκινο» που άναψε η Μόσχα στην έλευση του υπουργού Εξωτερικών Σ.Λαμπρινίδη. Όταν για πρώτη φορά στην ιστορία των δύο χωρών του αρνήθηκαν την επιθυμία να επισκεφθεί την Μόσχα με το αιτιολογικό ότι «Δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα»!
Η αδυναμία της χώρας να πληρώσει το πετρέλαιο που αγοράζει από την Ρωσία σε προνομιακές τιμές και με τους καλύτερους όρους αποπληρωμής στην αγορά (γι αυτό άλλωστε έφτασε η Ρωσία να προμηθεύει την χώρα σχεδόν με το ήμιση των αναγκών της σε πετρέλαιο) είχε γίνει αντιληπτή από την περασμένη άνοιξη όταν «το τεφτέρι» είχε γεμίσει στην Μόσχα, αλλά με προσωπική εντολή του πρωθυπουργού της Ρωσίας Πούτιν συνεχίστηκε ο εφοδιασμός της Ελλάδας. Η Ελλάδα εισάγει για τις ανάγκες της το 2010, το 46% των εισαγωγών αργού πετρέλαιου από την Ρωσία και το 16% από το Ιράν. Η Σαουδική Αραβία και το Καζακστάν παρείχαν από 10% έκαστο, ενώ η Λιβύη και το Ιράκ από 9 και 7% αντίστοιχα.
Αυτό που έκανε «το ποτήρι να ξεχειλίσει» ήταν οι πληροφορίες που είχε η Μόσχα ότι η Ελλάδα αγόραζε ποσότητες πετρελαίου σχεδόν τοις μετρητοίς από το Ιράν, το οποίο λόγω των εμποδίων που έχουν επιβάλει πολλές χώρες στην Δύση στην διακίνηση του πετρελαίου δεν λαμβάνει πίστωση από δυτικές τράπεζες και το ίδιο ισχύει πλέον, βέβαια και για την Ελλάδα, η οποία λόγω της «επιλεκτικής» χρεοκοπίας στην οποία έχει εισέλθει, αδυνατεί να εξασφαλίσει την σχετική χρηματοδότηση.