Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας με τις ευλογίες της Ουάσιγκτον

Του Σάββα Καλεντερίδη

Πολλά έχουν ειπωθεί για τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, ενώ όλα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει και έχουν αναθέσει στην Άγκυρα έναν ρόλο περιφερειακής δύναμης, που διαχειρίζεται εξ ονόματι της Ουάσιγκτον μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται κυρίως με το λεγόμενο μετριοπαθές σουνιτικό Ισλάμ.

Η πολιτική αυτή των ΗΠΑ άρχισε να κάνει την εμφάνισή της κυρίως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, τότε που υψηλόβαθμο στέλεχος της CIA πρότεινε στην αμερικανική διοίκηση τη χορήγηση πράσινης κάρτας στον σουνίτη θρησκευτικό ηγέτη Φεττουλάχ Γκιουλέν. Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, η αμερικανική διοίκηση πείσθηκε να στηρίξει τον Γκιουλέν, καθώς και τον Ταγίπ Ερντογάν με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, πρώτα για να λειτουργήσουν ως σταθεροποιητικοί παράγοντες στην Τουρκία, για να μπορέσουν στη συνέχεια οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία ως «παράγοντα σταθεροποίησης» στους σουνιτικούς πληθυσμούς της περιοχής, αλλά και ως παράγοντας εξισορρόπησης της επιρροής της Ρωσίας στις μουσουλμανικές χώρες της Κεντρικής Ασίας και τον Καύκασο.

Ως αποτέλεσμα της στήριξης των ΗΠΑ και του ρόλου που έχει ανατεθεί στην Τουρκία, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση αποσταθεροποίησης της Συρίας, φιλοξενώντας στο έδαφός της το «Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας», που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί τους εξεγερμένους, περίπου 25 χιλιάδες πρόσφυγες, που τους οδήγησαν εκεί μηχανισμοί του τουρκικού βαθέος κράτους, και μερικές εκατοντάδες λιποτάκτες του συριακού στρατού, που εκπαιδεύονται στον ανορθόδοξο πόλεμο από Τούρκους αξιωματικούς των ειδικών δυνάμεων. 

Και του γλύπτη συνώνυμο του γλείφτη

«Όπου γλώσσα πατρίς» (Ελύτης)

Είναι αποδεκτό απ’ όλους ότι η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια, αρχοντική. «Εδώ και 3.000 χρόνια ο ίδιος λαός στην ίδια γη εξακολουθεί να ομιλεί την ίδια γλώσσα», όπως έλεγε ο Ελύτης. Είναι μία γλώσσα όμορφη, με πολύμορφο, πολύχρωμο και πολυδύναμο λεξιλόγιο, που καλύπτει όλες τις αποχρώσεις του λόγου. Είναι η μόνη γλώσσα στην οποία η λέξη «ξένος» δεν σημαίνει «εχθρός», αλλά «φίλος» («Ξένιος Ζευς»). Απ αυτήν την γλώσσα γεννήθηκε και η λέξη «φιλότιμο», που δεν μπορεί να αποδοθεί σε καμμιά άλλη γλώσσα. «Για ένα φιλότιμο», λέμε κι εννοούμε ψυχικά αθλήματα απροσμέτρητα και κακουργήματα δυσπερίγραπτα. «Πώς να εξηγήσεις στους Ευρωπαίους», γράφει ο Αυστριακός Λαυρέντιος Γκεμερέυ, στο πολύκροτο βιβλίο του «Η δύση της Δύσεως», «ότι η λέξη τιμή, όταν συνδέεται με την φιλία, χάνει την οικονομική της χροιά, επειδή έγινε φιλότιμο; Πώς να τα πεις στους Ευρωπαίους όλα αυτά, αφού δεν έχουν φιλότιμο;».

Αλέκα μήπως ήρθε η ώρα να πας στο σπίτι σου;

 Αλέκα μήπως ήρθε η ώρα να πας στο σπίτι σου;
του Στρατή Μαζίδη

Η Αλέκα Παπαρήγα ανέλαβε το ΚΚΕ σε μια δύσκολη καμπή. Την ώρα που η Μαρία Δαμανάκη και ο Συνασπισμός έμεναν εκτός Βουλής το 1993, η Αλέκα κράτησε το καράβι όρθιο και σε έξι διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις πετύχαινε σκαλί σκαλί να το ανεβάζει.

Οι καιροί όμως άλλαξαν αλλά το ΚΚΕ παρέμεινε το ίδιο. Σαν μια σταθερά.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Το σαρωτικό όμως κύμα των εξελίξεων παρουσίασε ένα ΚΚΕ ξεπερασμένο από τα γεγονότα. Ούτε δημοσκοπικά δεν μπόρεσε ποτέ να κάνει ένα μπαμ.

Η Αλέκα Παπαρήγα ήταν συνηθισμένη σε ένα παιχνίδι άμυνας. Περίμενε την εκάστοτε κυβέρνηση να κάνει μια αντιλαϊκή κίνηση και με σημαία το ΟΧΙ και τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, προχωρούσε.

Σε ιούς και μικρόβια αποδίδεται ένας στους έξι καρκίνους

Κι όμως, κολλάει

O ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) προκαλεί τις ενοχλητικές μυρμηγκιές, τα κονδυλώματα, καθώς και καρκίνους του ουρογεννητικού συστήματος
Λονδίνο
Ένας στους έξι καρκίνους – σχεδόν δύο εκατομμύρια περιπτώσεις ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο – προκαλείται από λοίμωξη η οποία μπορεί να προληφθεί ή να θεραπευθεί.

Οι 4 μολυσματικοί «εχθροί»
Αυτό δείχνει μια νέα ανασκόπηση όλων των υπαρχόντων στοιχείων σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Lancet Infectious Diseases». Ειδικοί από τη Διεθνή Υπηρεσία για την Έρευνα στον Καρκίνο (IARC) στη Γαλλία μελέτησαν δεδομένα σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης 27 διαφορετικών μορφών καρκίνου σε 184 χώρες και είδαν ότι τέσσερις είναι οι βασικοί μολυσματικοί «εχθροί» που οδηγούν σε καρκινογένεση.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori) καθώς και για τους ιούς της ηπατίτιδας Β (HBV) και C (HCV). Όπως προέκυψε από την ανάλυση των Γάλλων ερευνητών, αυτοί οι μολυσματικοί παράγοντες ευθύνονται συνολικά κάθε χρόνο για 1,9 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του γαστρεντερικού συστήματος και του ήπατος σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μάλιστα η αναλογία καρκίνων που οφείλονται σε λοιμώξεις είναι περίπου τρεις φορές υψηλότερη στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπως σε χώρες της ανατολικής Ασίας, σε σύγκριση με τον ανεπτυγμένο. Συγχρόνως σχεδόν το ένα τρίτο των περιπτώσεων αφορά άτομα κάτω των 50 ετών.

Γυναικείοι και ανδρικοί «μεταδοτικοί» καρκίνοι

Στις γυναίκες περίπου οι μισοί καρκίνοι που οφείλονταν σε λοίμωξη αφορούσαν τον τράχηλο της μήτρας, ενώ στους άνδρες το 80% των «μεταδοτικών» καρκίνων αφορούσε το ήπαρ και το γαστρεντερικό σύστημα.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της μελέτης Δρ Κατρίν ντε Μαρτέλ και Μαρτίν Πλιμέρ «οι λοιμώξεις με συγκεκριμένους ιούς, βακτήρια και παράσιτα αποτελούν παγκοσμίως ορισμένες από τις σημαντικότερες αιτίες καρκίνου οι οποίες μπορούν να προληφθούν. Η εφαρμογή υπαρχόντων μέτρων προφύλαξης για την πρόληψη των λοιμώξεων όπως ο εμβολιασμός ή η χρήση αντιμικροβιακών θεραπειών, θα μπορούσε να έχει πολύ μεγάλη επίδραση στη μείωση των περιπτώσεων καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο».

Τα προληπτικά μέτρα


Σήμερα υπάρχουν εμβόλια για την πρόληψη τόσο του ιού HPV ο οποίος προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας όσο και του ιού της ηπατίτιδας Β που έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί αιτία καρκίνου του ήπατος. Συγχρόνως ο καρκίνος του στομάχου μπορεί να αποφευχθεί εάν γίνει εκρίζωση του H. pylori με αντιβιοτική θεραπεία.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης ο Δρ Γκούνταρτζ Ντάνεϊ από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ ανέφερε: «Με δεδομένο ότι υπάρχουν αποτελεσματικά και σχετικώς φθηνά εμβόλια για τον HPV και τον HBV, είναι σημαντικό να υπάρξει μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στις χώρες που ‘πλήττονται’ περισσότερο από μορφές καρκίνου οι οποίες συνδέονται με αυτούς τους ιούς».

Με βάση τα νέα στοιχεία η ερευνητική ομάδα ζητά να γίνουν περισσότερες προσπάθειες πρόληψης καρκίνων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν ενώ παράλληλα τονίζει ότι αρκετές μορφές καρκίνου πρέπει να αναγνωριστούν ως μεταδοτικές ασθένειες.

Βήμα Science

Τέλος η συνθήκη ACTA στην Ευρώπη;

Η συνθήκη προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στο Internet προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και όπως φαίνεται τελικά δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Neelie Kroes, η συνθήκη ACTA αναμένεται να αποσυρθεί πράγμα που αποτελεί σημαντική νίκη στον αγώνα για ένα ελεύθερο Internet χωρίς ασφυκτικούς κανόνες πνευματικών δικαιωμάτων.
 
Σύμφωνα με δηλώσεις της Kroes η βιομηχανία του copyright πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί στους ανθρώπους και όχι να γίνει το αντίθετο με την ACTA, ενώ παράλληλα επισήμανε τις αντιδράσεις των χρηστών στην Ευρώπη οι οποίοι υποστήριζαν οτι η συνθήκη αυτή περιορίζει τις ατομικές ελευθερίες και παραβιάζει το προσωπικού απόρρητο του χρήστη.
 
Έτσι πλέον η ACTA βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου και θα βγει η τελική απόφαση από τους Ευρωβουλευτές η οποία όπως φαίνεται θα είναι αρνητική μετά τις δηλώσεις της Kroes.
 

"Πόρτα" σε Τσίπρα από Ολάντ και... Μέρκελ

Δεν...πέρασε στην Ευρώπη η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ


Δεν έχει εισαχθεί τίτλοςΑρνήθηκαν οποιαδήποτε συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα ο νεοεκλεγείς Γάλλος πρόεδρος, Φρ. Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Στην πρώτη περίπτωση - όπου τη συνάντηση ζήτησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ - τα Ηλύσια Πεδία απάντησαν ότι «συναντήσεις του Γάλλου προέδρου με αρχηγούς κομμάτων δεν προβλέπονται από το πρωτόκολλο».

Ανάλογη ήταν η απάντηση και του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, Στ. Ζάιμπερτ, όταν ρωτήθηκε στο briefing για το ενδεχόμενο συνάντησής της με τον κ. Τσίπρα. «Η καγκελάριος υποδέχεται μόνον πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών», είπε.

Σε κλοιό η (πεισματάρα) Μέρκελ

Ασφυκτικό κλοιό σχηματίζουν οι εξελίξεις στην Ευρώπη γύρω από την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία, ενώ επιμένει στο μεγαλοπρεπές «όχι» σε ό,τι αφορά τυχόν αναθεώρηση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, είναι βέβαιο ότι οδηγείται σε αδιέξοδο. Οι αντιδράσεις στον ευρωπαϊκό Νότο διογκώνονται, οι εξελίξεις στη Γαλλία είναι δεδομένες, οι Βρυξέλλες συνειδητοποιούν ότι είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να ανοίξει η σελίδα της ανάπτυξης και στο εσωτερικό της Γερμανίας αυτοί που αμφισβητούν την αδιέξοδη πολιτική του Βερολίνου πληθαίνουν επικίνδυνα. Ολα αυτά αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκάλεσε για τις 23 Μαΐου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι με βασικό θέμα της ατζέντας την ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που επιμένει «να απειλεί» την Ελλάδα αν επιλέξει άλλο δρόμο, διαφορετικό από αυτόν της λιτότητας, κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. να κινητοποιηθούν για να θέσουν σε εφαρμογή τις προτάσεις που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι ώστε να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Σε έγγραφο που παρουσιάστηκε και στον Τύπο γίνεται αναφορά στις νέες τεχνολογίες, στην πράσινη οικονομία, καθώς και στα ομόλογα ανάπτυξης (project bonds) με στόχο να αυξηθεί το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (BEI) κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ για να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να θεσπιστεί ένας φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Την Παρασκευή η Κομισιόν θα δώσει στη δημοσιότητα τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της. Για την ανάγκη δημιουργίας ευρωπαϊκών ομολόγων ανάπτυξης, τα οποία θα εξασφαλίσουν ένα ποσό μεγαλύτερο από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδυτικών έργων, και έναν «ευρωπαϊκό φόρο», κάνουν λόγο σε κοινό τους άρθρο στη «Monde» ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Πασκάλ Λαμί και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (BERD) Ζαν Αταλί. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί τα επόμενα χρόνια επιπλέον χρηματοδότηση για να εξισορροπηθεί η ανάπτυξη με τη λιτότητα αφήνει ο Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος κατηγόρησε την Ευρώπη και τη Γερμανία ότι έχουν κάνει πάρα πολλά δίνοντας έμφαση στη λιτότητα σε βάρος της ανάπτυξης, γεγονός που έφερε την κατάσταση στα άκρα σε χώρες όπως η Ελλάδα.