Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2011

Πλαστά πιστοποιητικά αξιοπλοΐας σε 16 επιβατηγά πλοία από το Ρωσικό νηογνώμονα

Ένα θέμα που αφορά το Νομό μας, καθότι επηρέασε την εκτεταμένη ακινησία του "Σάμος Σπίριτ" καθότι η εταιρεία αποτάθηκε στο Ρωσικό Νηογνώμονα, το Χειμώνα για την έκδοση νέων πιστοποιητικών αξιοπλοΐας του πλοίου μετά το "κλείσιμο" του Ελληνικού Νηογνώμονα. Το γραφείο του "Ρωσικού" στον Πειραιά αφού έφασκε και αντέφασκε με επίσημη αλληλογραφία για το ποιος επιθεωρητής θα επισκεφτεί το πλοίο δήθεν για να το ελέγξει ώστε να εκδόσει τα απαραίτητα πιστοποιητικά, καθυστερούσε να το κάνει ώστε να φέρει την εταιρεία σε δύσκολη θέση και τελικά να αρχίσει να ζητάει από την εταιρεία μαύρα ποσά ώστε να "πείσει" τους Ρώσους επιθεωρητές να κάνουν το αυτονόητο. Η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε ότι δεν άξιζε τον κόπο να διακινδυνεύσει τη φήμη της και τη φήμη του πλοίου και αποφάσισε να αιτηθεί την αποδοχή του πλοίου από άλλο νηογνώμονα με πραγματικό κύρος, κάτι το οποίο και έγινε.  Θα επανέλθουμε...

Στον αρμόδιο Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης διαβιβάστηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, φάκελος δικογραφίας που αφορά στην υπόθεση έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών φάκελος δικογραφίας σε δεκαέξι πλοία από το γραφείο του Ρωσικού Νηογνώμονα στον Πειραιά.
Όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό Σώμα με αφορμή ανώνυμες καταγγελίες, οι οποίες περιήλθαν στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής το Μάιο του 2011 και αφορούν στην έκδοση πλαστών πιστοποιητικών κλάσης από το γραφείο του Ρωσικού Νηογνώμονα στον Πειραιά, για επιβατηγά - οχηματαγωγά και επιβατηγά - τουριστικά πλοία, δόθηκε εντολή από τον Αρχηγό Λιμενικού Σώματος να διερευνηθεί άμεσα η εν λόγω υπόθεση.
Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, το οποίο ανέλαβε την υπόθεση, μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο για το πρώτο τρίμηνο 2011, σε συνδυασμό με στοιχεία που απεστάλησαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και της απάντησης του Ρωσικού Νηογνώμονα, διαπιστώθηκε η πλαστότητα πιστοποιητικών για 16 πλοία των παραπάνω κατηγοριών.
Ο Ρωσικός Νηογνώμονας προέβη άμεσα στην άρση της εξουσιοδότησης στο γραφείο του στον Πειραιά. Εκτός από τη διαβίβαση της υπόθεσεης στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής έδωσε την εντολή στο Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., κατά λόγω αρμοδιότητάς του, για άμεση και πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης προς όλες τις κατευθύνσεις.
"Ναυτεμπορική"