Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Αποκλείει την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν η Μόσχα



Η κυβέρνηση της Ρωσίας έκανε σήμερα σαφές ότι δεν θα υποστηρίξει την επιβολή νέων, σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, παρά τις πληροφορίες της έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) περί προσπάθειας κατασκευής ατομικής βόμβας.
«Οι όποιες πρόσθετες κυρώσεις (επιβληθούν) σε βάρος του Ιράν θα θεωρηθούν από την διεθνή κοινότητα ως εργαλείο με στόχο την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν. Αυτή η προσέγγιση είναι απαράδεκτη για εμάς, και η ρωσική πλευρά δεν έχει την πρόθεση να σκεφτεί τέτοιες προτάσεις», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Η Κίνα κάλεσε το Ιράν να επιδείξει «ευελιξία» και «ειλικρίνεια» έναντι της IAEA, δια στόματος του Χονγκ Λέι, εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείο Εξωτερικών.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ είπε ότι το Λονδίνο εξετάζει από κοινού με τους διεθνείς του εταίρους το πώς θα ενταθεί περαιτέρω η πίεση που ασκείται στο Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Το Ιράν πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση. Θέλουμε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων και τείναμε χείρα συμφιλίωσης στο Ιράν επανειλημμένα», είπε ο Χέιγκ στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Έχουμε ήδη επιβάλει κυρώσεις χωρίς προηγούμενο στο Ιράν ως ΟΗΕ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση... Συζητάμε το να εντείνουμε αυτή την πίεση και εξετάζουμε επίσης το να επιβάλουμε επιπλέον μονομερή μέτρα εάν το Ιράν δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του», συνέχισε ο Χέιγκ.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι τα ευρήματα της IAEA ενισχύουν τις ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. «Η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί εδώ και μεγάλο διάστημα για την πρόοδο του ατομικού προγράμματος του Ιράν και τον δυνητικό πραγματικό χαρακτήρα του. Το περιεχόμενο της έκθεσης φυσικά ενισχύει αυτές τις ανησυχίες σημαντικά», είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ.

Πρόσθεσε ότι η έκθεση της IAEA θα παρουσιαστεί στα Ηνωμένα Έθνη την επόμενη εβδομάδα και σημείωσε πως «θα πιέσουμε για μια σαφή απόφαση η οποία θα καλεί το Ιράν να τηρήσει τις δεσμεύσεις του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε και αυτός ότι τον «θορύβησε» η έκθεση. «Τα λεπτομερή στοιχεία που αφορούν μια πιθανή στρατιωτική διάσταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος μας προκαλούν ανησυχία», ανέφερε ο Γερμανός ΥΠΕΞ μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

NAFTEMPORIKI.GR

Το Ισραήλ ρίχνει τους τόνους για την Τεχεράνη

Γαλλία και Γερμανία αντιτίθενται σε οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση

A.P., Reuters

Υστερα από μία εβδομάδα σεναριολογίας του ισραηλινού Τύπου για επικείμενη στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράν, κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν χθες να αποκλιμακώσουν την ένταση, ενώ σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η κρίσιμη έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μααρίβ», ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν τάχθηκε υπέρ «συντριπτικών» οικονομικών κυρώσεων εναντίον της κεντρικής τράπεζας και των βιομηχανιών πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν. Σε διαφορετική περίπτωση, υποστήριξε ο σκληροπυρηνικός αξιωματούχος, «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δύση θα είναι σαν να αποδέχονται ένα πυρηνικό Ιράν».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπάρακ δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι «ο πόλεμος δεν είναι πικνίκ… δεν θέλουμε πόλεμο», προσθέτοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση «δεν έχει αποφασίσει μέχρι σήμερα να εμπλακεί σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση». Συμπλήρωσε όμως ότι η χώρα του οφείλει να προετοιμάζεται για «δυσάρεστες καταστάσεις» και ότι «όλες οι επιλογές» για την αντιμετώπιση των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν πρέπει να μείνουν στο τραπέζι.
Στο μεταξύ, ενισχύονται οι αντιδράσεις μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων εναντίον της στρατιωτικής επιλογής στο ιρανικό πρόβλημα. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Αλέν Ζιπέ τόνισε χθες ότι, αν και η χώρα του ανησυχεί σοβαρά για τις δυνητικές, στρατιωτικές διαστάσεις του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, αντιτίθεται ωστόσο σε κάθε σκέψη για προσφυγή στη βία. «Πιστεύω ότι οφείλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να αποτρέψουμε την ανεπανόρθωτη ζημιά που θα προκαλούσε ένα στρατιωτικό πλήγμα», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, προσθέτοντας ότι αν χρειαστούν πρόσθετες κυρώσεις, η Γαλλία είναι έτοιμη να τις επιβάλει.
Κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο στρατιωτικών πληγμάτων εμφανίστηκε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε. «Απευθύνω προειδοποίηση σε όσους λανσάρουν την ιδέα της στρατιωτικής λύσης», δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος σε εφημερίδα του Αμβούργου, εκτιμώντας ότι «παρόμοιες συζητήσεις ενισχύουν τη θέση της ιρανικής ηγεσίας, αντί να την εξασθενούν». «Το Ιράν έχει δικαίωμα στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, αλλά και καθήκον να αποκλείσει τη στρατιωτική χρήση της», σημείωσε ο Βεστερβέλε. Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Βερολίνο, ότι το Ισραήλ επιδίδεται σε «εξαιρετικά επικίνδυνη ρητορική» έναντι του Ιράν, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει «πολύ μεγάλη σύγκρουση και να φέρει την καταστροφή στη Μέση Ανατολή».
Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα οποία επικαλούνται δυτικές διπλωματικές πηγές, η έκθεση της ΙΑΕΑ, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, πρόκειται να αναφέρει πρόσφατες ερευνητικές δραστηριότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατασκευή πυρηνικών όπλων. Λόγος γίνεται για την κατασκευή μοντέλων πυρηνικών όπλων μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, για δοκιμές ενισχυμένων εκρηκτικών και για τη βελτίωση πυραύλων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πυρηνικές κεφαλές. Ωστόσο, η ΙΑΕΑ δεν φαίνεται να διαθέτει στοιχεία τα οποία θα πιστοποιούν ότι το Ιράν έχει όντως αρχίσει την παραγωγή πυρηνικών όπλων. Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ επέμεινε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του είναι απολύτως ειρηνικό.