Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011

Αυστηρές κυρώσεις από τις ΗΠΑ στο Ιράν

Οξύνονται οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Τεχεράνης με τον πρόεδρο Ομπάμα να στέλνει αυστηρό μήνυμα με την επιβολή κυρώσεων.

Οξύνονται οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Τεχεράνης με τον πρόεδρο Ομπάμα να στέλνει αυστηρό μήνυμα με  την επιβολή κυρώσεων σε σχέση με το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα.

«Το Ιράν διάλεξε το δρόμο της απομόνωσης», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ανακοινώνοντας τις νέες αυστηρότατες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Όπως είπε, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ο Καναδάς αποκλείουν το Ιράν από το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα.

Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο ο τραπεζικός τομέας του Ιράν, αποτελεί κίνδυνο για τις κυβερνήσεις ή για όποιο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει συναλλαγές με τις τράπεζες της χώρας.

Ακόμα, ο Μπαράκ Ομπάμα διευκρίνισε πως οι νέες κυρώσεις κατά του Ιράν στον ενεργειακό και τον πετρελαϊκό τομέα θα περιλαμβάνουν και όποιον βοήθησε τη χώρα να διευρύνει τους πόρους της από την εκμετάλλευση των πετρελαίων της.

Νωρίτερα, αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν είχε προτείνει το Παρίσι, προκειμένου να πειστεί η Τεχεράνη να εγκαταλείψει το στρατιωτικό πυρηνικό της πρόγραμμα.

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν, εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος είναι "απαράδεκτες" και αντίθετες με την διεθνή νομοθεσία, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ.

"Λαμβάνοντας υπ'οψιν την μονομερή απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να σκληρύνει τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν, η Ρωσία θεωρεί πως αυτά τα μέτρα είναι απαράδεκτα και αντίθετα με την διεθνή νομοθεσία", επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες Δευτέρα νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν, κυρίως με στόχο τον τραπεζικό και πετρελαϊκό τομέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Skai.gr