Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012

Οι Τούρκοι Κατεδάφισαν μέρος του Μεγάλου Βυζαντινού Ανακτόρου!

Οι Τούρκοι Κατεδάφισαν μέρος του Μεγάλου Βυζαντινού Ανακτόρου! Σκληρή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών Πράγματα αδιανόητα για μια χώρα που φιλοδοξεί να παρουσιαστεί σαν πρότυπο δημοκρατίας και ηγέτιδα δύναμη στον μουσουλμανικό κόσμο συμβαίνουν στην Τουρκία. Πριν από περίπου ένα μήνα, όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο, καταστράφηκαν τμήματα του τείχους του Μεγάλου Βυζαντινού Ανακτόρου της Κωνσταντινούπολης για να οικοδομηθεί πενταόροφο ξενοδοχείο!...


Μπουλντόζες μπήκαν στο Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης και κατεδάφισαν τμήματα του τείχους, ενώ οι Τούρκοι εργολάβοι τοποθέτησαν ξύλινο παραβάν για να κρύψουν το βανδαλισμό.
Τελικώς, πριν από λίγες μέρες το Συμβούλιο Προστασίας των Μνημείων αποφάσισε τη διακοπή των εργασιών ανέγερσης του ξενοδοχείου.
Σήμερα, με μια σκληρή ανακοίνωση, το υπουργείο των Εξωτερικών ζητά από την Άγκυρα να διασφαλίσει την προστασία των πολυάριθμων ελληνικών και χριστιανικών μνημείων εντός της τουρκικής επικράτειας.
Μάλιστα, το υπουργείο των Εξωτερικών αποκαλύπτει ότι πρόσφατα αποκαλύφθηκαν περιπτώσεις συστηματικής σύλησης της νεκρόπολης και υπόσκαφων τάφων σε βυζαντινό νεκροταφείο της περιοχής Τσατάλτζα, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, λόγω πλημμελούς προστασίας του μνημείου, παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί ως πρώτης τάξεως προστατευόμενος χώρος.
Η κατεδάφιση τμήματος των τειχών του Μεγάλου Βυζαντινού Ανακτόρου (Ιερόν Παλάτιον) στην περιοχή Σουλτάναχμετ, προκειμένου να ανεγερθεί ξενοδοχείο, παρά το γεγονός ότι και ο συγκεκριμένος ιστορικός χώρος είχε χαρακτηριστεί πρώτης τάξεως προστατευόμενος χώρος, είναι ακόμη ένα περιστατικό που δείχνει τις πραγματικές διαθέσεις του τουρκικού κράτους απέναντι στα ελληνικά πολιτιστικά μνημεία.
Δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι προσφάτως ο ιστορικός ναός της Αγίας Σοφίας της Νίκαιας, ο οποίος λειτουργούσε ως μουσείο, μετατράπηκε σε τέμενος, γεγονός που προκάλεσε προβληματισμό σε όλο τον χριστιανικό κόσμο, καθώς ο ναός της Αγίας Σοφίας συνδέεται στενά με κορυφαίες στιγμές της ιστορίας του χριστιανισμού και συγκριμένα με την πρώτη και έβδομη Οικουμενικές Συνόδους.
"Πιστεύουμε ότι τα πολιτιστικά μνημεία που έχει κληροδοτήσει η ιστορία και η γεωγραφία, ανεξαρτήτως εθνικής ή θρησκευτικής ταυτότητας, πρέπει να τυγχάνουν προστασίας και να επιδεικνύεται ο απαραίτητος σεβασμός. Αποτελεί πάνω από όλα χρέος έναντι των επερχόμενων γενεών", τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και προστίθεται: "Ελπίζουμε ότι οι τουρκικές Αρχές θα επιληφθούν των θεμάτων αυτών, προβαίνοντας στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία και την ανάδειξη των πολυάριθμων ελληνικών και χριστιανικών μνημείων, που βρίσκονται στην επικράτεια της χώρας".
Πρέπει να επισημανθεί ότι όταν κατεδαφίστηκαν τα τείχη του Μεγάλου Βυζαντινού Ανακτόρου, κανένας Τούρκος αρμόδιος δεν μίλησε για το θέμα, πλην του προέδρου του Συνδέσμου Αρχαιολόγων Νετζμί Κουρούλ.
Ο κ. Κουρούλ είχε χαρακτηρίσει βανδαλισμό την κατεδάφιση μέρους του Μεγάλου Βυζαντινού Ανακτόρου. "Πώς μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα. Πού είναι ο Δήμος; Είναι περίεργο που δεν το είδε κανείς. Θα πρέπει να πρόκειται για κάποιον που έχει ισχυρό υποστηρικτή.
Τι θρασύτητα είναι αυτή ενώ ο σχετικός υπ. αρ. 2863 Νόμος προβλέπει για αυτές τις περιπτώσεις ποινή φυλάκισης; Νόμος υπάρχει αλλά στα χαρτιά. Δεν υπάρχει εφαρμοστής του Νόμου. Το ξενοδοχείο Four Seasons παλαιότερα κατασκευάστηκε πάνω σε βυζαντινό ανάκτορο. Φαίνεται ότι έχουν ενθαρρυνθεί από αυτό", είχε σημειώσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τούρκων Αρχαιολόγων.