Τρίτη, 24 Απριλίου 2012

Πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν μεγαλώνει η ύφεση στην Ευρωζώνη

ImageΠιο γρήγορα από ότι αναμενόταν μεγαλώνει η ύφεση στην Ευρωζώνη τον μήνα Απρίλιο όπως αποδεικνύει και η μελέτη της εταιρείας οικονομικών αναλύσεων Markit. Η εκτίμηση αυτή αποδεικνύει ότι η κατάσταση αυτή συνεχίζεται για τρίτο κατά σειρά τρίμηνο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της βρετανικής εταιρείας, καταγράφεται έντονη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, αλλά και συρρίκνωση της γαλλικής οικονομίας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ζώνης του κοινού νομίσματος και επιβράδυνση στα όρια της στασιμότητας της γερμανικής οικονομίας.

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Γουίλιαμσον, «Ο προσωρινός δείκτης PMI υποδηλώνει έναν ταχύτερο ρυθμό οικονομικής συρρίκνωσης στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, επεκτείνοντας τη διαφαινόμενη διπλή ύφεση για το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Η κατάσταση επιδεινώθηκε σε όλη την περιοχή. Ο ρυθμός συρρίκνωσης κέρδισε και πάλι σε ορμή στην περιφέρεια, κάτι που θα εγείρει αναπόφευκτα ανησυχίες σχετικά με την επίπτωση των μέτρων λιτότητας για τη μείωση των ελλειμμάτων» .

Ο σύνθετος δείκτης PMI για την Ευρωζώνη, ο οποίος καταγράφει την οικονομική δραστηριότητα στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών, διαμορφούμενος στις 47,4 μονάδες από 49,1 μονάδες τον Μάρτιο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr