Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012

Λάβρος ο Γλέζος κατά Βερολίνου για τις αποζημιώσεις

Λάβρος ο Γλέζος κατά Βερολίνου για τις αποζημιώσειςΟ Μανώλης Γλέζος, ο άνθρωπος-σύμβολο της ελληνικής αντίστασης, «κατακεραύνωσε» το ΥΠΕΞ της Γερμανίας για τη δήλωσή του ότι η αποζημίωση της Ελλάδας «από την σκοπιά της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης δεν αποτελεί πλέον θέμα».  
 
Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση:  

«Η απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας σε δημοσιογραφική ερώτηση, για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, είναι ανιστόρητη, ψευδής και εξοργιστική.

Ανιστόρητη, διότι αγνοεί την απόφαση της 19μελούς Διασυμμαχικής Επιτροπής των Παρισίων του 1946, η οποία καταλόγισε στη Γερμανία ότι οφείλει να καταβάλει στην Ελλάδα 7 δισ. εκατό εκατομμύρια δολάρια, αγοραστικής αξίας 1938, δηλαδή 108 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους.

Αγνοεί επίσης το αναγκαστικό δάνειο ύψους 31/2 δισ δολάρια, αγοραστικής αξίας 1938, δηλαδή 54 δισ ευρώ.

Ψευδής, διότι δεν έχει καταβάλει, έναντι αυτών των οφειλών ούτε ένα μάρκο, ούτε μια δραχμή, ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, ενώ έχει εξοφλήσει όλες ανεξαιρέτως τις χώρες με τις οποίες βρέθηκε σε εμπόλεμη κατάσταση.

Εξοργιστική, διότι αποφασίζει από μόνη της ότι «δεν αποτελεί πλέον θέμα» η καταστροφή της ελληνικής οικονομίας από τα γερμανικά στρατεύματα και ο θάνατος των Ελλήνων για την επιβίωση του γερμανικού λαού.
 
Επίκαιρα

Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται».

 Είχε προηγηθεί δήλωση για το θέμα από το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, που έκανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.