Τρίτη, 17 Απριλίου 2012

Αποκάλυψη: Από την πετρελαϊκή Noble Energy στην διεθνή διακλαδική άσκηση Noble Dina

Ποιος είναι ο Τσαρλς Ντέιβιντσον; Γιατί ήρθε το USS Enterprise στο Φάληρο; Διαβάστε το πρώτο μέρος ενός άκρως αποκαλυπτικού άρθρου!
Ένα γιγάντιο διπλωματικό και στρατιωτικό παιχνίδι διαδραματίζεται στη γειτονιά μας και δυστυχώς τα «παραδοσιακά» ΜΜΕ δεν δίνουν την απαραίτητη βαρύτητα στο γεγονός αυτό! Αντίθετα, ασχολούνται με τις δημοσκοπήσεις που σύμφωνα με την προσωπική μου εκτίμηση γίνεται μία κάθε οκτώ ώρες!

Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ στρέφεται στο εάν θα γίνει πρωθυπουργός ο Αντώνης ή αν θα διασπάσουν τα «αντιμνημονιακά κόμματα» την παλιά φρουρά των έκπτωτων πολιτικών που ευθύνονται για το κατάντημα της χώρας! Στον «πόνο» αυτό των εφοπλιστών και των εργολάβων δημοσίων έργων, δεν φαίνεται να χωρά ούτε στο ελάχιστο, το τεράστιο γεωπολιτικό παιχνίδι, που αλλάζει οριστικά και αμετάκλητα τον χάρτη της Μέσης και Εγγύς Ανατολής!

Προσπαθώντας να περιγράψω όσο το δυνατόν πιο περιεκτικά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θα υπεραπλουστεύσω κάποια γεγονότα τα οποία σε άλλες εποχές θα ήταν κοσμογονικά!

Σίγουρα, υπάρχουν κάποιοι Έλληνες που εξακολουθούν να ενδιαφέρονται αν το νυχάκι της τηλεπαρουσιάστριας έσπασε στα μπουζούκια όπου διασκέδαζε! Σίγουρα, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που καίγονται αν το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει μετά τα εγκλήματα που διέπραξε κατά του Ελληνικού λαού να ξανακυβερνήσει, έστω και με τον Σαμαρά Πρωθυπουργό!

Αν κρίνω όμως από τα στατιστικά της αναζήτησης που καταλήγουν στον σκληρό δίσκο του σέρβερ μας, η πλειοψηφία των Ελλήνων, έχει αρχίσει να αναζητά πλέον, πρωτογενή ενημέρωση για το τι συμβαίνει στην περιοχή μας και την κινητικότητα που αναπτύσσουν σε αυτή, σχεδόν όλες οι αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη!

Ήμασταν οι πρώτοι που τον Σεπτέμβριο αναφέραμε σε αποκλειστική είδηση την έλευση του πλοίου της Noble Energy στο οικόπεδο 12 της Κύπρου. Ένα πλοίο που μετέφερε το γεωτρύπανο τςη εταιρίας, τον «Ομηρο».

Τι συνέβη άραγε από την μέρα που εγκαταστάθηκε ο «Ομηρος» της Noble Energy μέχρι την μέρα που διεξήχθη η διεθνής διακλαδική άσκηση Noble Dina;

Κι επειδή οι κωδικές ονομασίες των ασκήσεων αλλά και οι διακριτικοί τίτλοι των πολυεθνικών, κρύβουν πάντοτε τον στόχο όσων τους βάφτισαν αξίζει να αναφερθούμε σε αυτές:

Η «ευγενής ενέργεια» (Noble Energy) αποτελεί το καμάρι των ΗΠΑ στον τομέα της έρευνας κι εξόρυξης υδρογονανθράκων και αποτελεί το κομβικό σημείο όπου ενώνεται η διπλωματία των ΗΠΑ με την Αμυντική Οικονομία της χώρας!

Με δεδομένο ότι η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί την επόμενη εστία της μοιρασιάς ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων η εγκατάσταση της Αμερικανικής Noble Energy στην Κύπρο, σηματοδοτεί τις ενέργειες των ΗΠΑ για τα επόμενα πενήντα χρόνια στην περιοχή!

Είναι γεγονός ότι η εταιρία που εδρεύει στο Χιούστον του Τέξας, δεν επιλέχτηκε διόλου τυχαία για την περιοχή !

Η noble energy, παλιότερα γνωστή με την επωνυμία Noble Affiliates Inc., το 2007 αποκόμισε κέρδη που έφτασαν τα 3 δις δολάρια και κατατάσσεται στη θέση 660 ανάμεσα στις 1000 μεγαλύτερες εταιρίες των ΗΠΑ το ίδιο έτος και μάλιστα με ανοδική πορεία που συναρπάζει τους επενδυτές.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εταιρίας, είναι το ασυναγώνιστο lobbing και οι διεθνείς λομπίστες της, διαθέτουν τέτοια εμβέλεια στα μακροοικονομικά νούμερα των κρατών, που κατέστησαν την εταιρία, ως το νούμερο ένα πολιορκητικό κριό των ΗΠΑ, σε χώρες που η αγορά ήταν εξόχως δύσκολη και ο ανταγωνισμός μεγάλος!

Κατά το κοινώς λεγόμενο, η Noble αποτελεί μια εταιρία «για τα δύσκολα», που οι άνθρωποί της βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά, λες και είναι ... λουκούμια στην άχνη!!!

Δραστηριοποιείται στη Νότια Αμερική, σε περιοχές όπου το να λες ότι είσαι Αμερικανός πολίτης ισοδυναμεί με … σήμα κινδύνου !!! Όταν όλοι περίμεναν άλλες εταιρίες διαφορετικών συμφερόντων, η Noble, στις αρχές τις δεκαετίας του 1990, κατάφερε κι εγκαταστάθηκε στην Αργεντινή, στο Εκουαδόρ και στη Γουινέα κάτι που εκτίναξε τα κέρδη της αλλά και την υστεροφημία της! Ουδείς περίμενε να συμβεί κάτι τέτοιο, ακόμη και για τους παραδοσιακούς Αμερικάνικους κολοσσούς της Ενέργειας!

Αποτέλεσμα ήταν η Noble να καταταχτεί ανάμεσα στις 500 εταιρίες του χρηματιστηριακού δείκτη της Standard& Poorʼs τον γνωστό S&P500.

Παράλληλα είναι εγκατεστημένη στην Ευρασία αλλά και στην Κίνα!!!

Οι δραστηριότητες της στον Κόλπο του Μεξικού, την γιγάντωσαν ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα λίγα χρόνια αργότερα να προστεθεί στον δείκτη S&P MidCap 400 με τις 400 εταιρίες με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση!
Σημαντική χρονιά της ήταν το 2000 όταν στο τιμόνι της μπήκε ο Τσαρλς Ντέιβιντσον, οπότε κι εγκαταστάθηκε στο Χιούστον από την Οκλαχόμα που ήταν παλιότερα η έδρα της.

O Ντέιβιντσον, οδήγησε την εταιρία σε νέες αγορές πέραν των υδρογονανθράκων ενώ το 2004, όταν εμείς κάναμε Ολυμπιακούς Αγώνες h Noble ανακάλυπτε το κοίτασμα Mari-B στις ακτές του Ισραήλ. Ένα μεγάλο κοίτασμα υδρογονανθράκων, που έκανε την εταιρία να στρέψει το ενδιαφέρον της στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου!

Με δεδομένη την τεράστια εμπειρία της στις δύσκολες περιοχές του πλανήτη, η Noble, διέβλεψε ότι όποιος στόχευσε τα κοιτάσματα της Μεσογείου, «σκόνταψε» πάνω στις πολιτικές διαπλοκές και τις Ιστορικές Διαμάχες Ελλήνων και Τούρκων στην περιοχή!

Ετσι , με δεδομένο ότι η κατάσταση με την ΑΟΖ ήταν τόσο περιπλεγμένη μεταξύ Ελλάδος, Τουρκίας από τη μια, Λιβάνου-Τουρκίας από την άλλη αλλά και μεταξύ Αιγύπτου-Λιβύης , η παρτίδα σκάκι έμοιαζε να μην μπορεί να λυθεί, διότι μέχρι τότε ουδείς λάμβανε σοβαρά τον παράγοντα Κύπρος!

Ο Ντέιβιντσον, που από το επίθετο του αντιλαμβάνεστε όλοι ότι έλκει την καταγωγή του από το Ισραήλ, γνωρίζοντας καλά τι συμβαίνει στην περιοχή, είχε ήδη στα χέρια του τις πρώτες έρευνες υδρογονανθράκων καθώς και τις πρώτες αναφορές των δορυφόρων για τα κοιτάσματα της περιοχής.

Από τις αρχές του 2000 λοιπόν εξαπέλυσε μια τεράστια επίθεση φιλίας στην Κύπρο, που ξάφνιασε τους Κυπρίους ! Αν και στην αρχή υπήρχε διστακτικότητα, γρήγορα οι Κύπριοι, αντιλήφθηκαν ότι ο Ντέιβιντσον, όχι απλά είχε ολοκληρωμένο σχέδιο για την περιοχή, αλλά ήταν διατεθειμένος, να αλλάξει ακόμη και το staus quo των ισορροπιών που παραδοσιακά μέχρι τότε εκφράζονταν υπέρ της Τουρκίας !

Πρώτος απ΄ολους πείστηκε ο Τάσος Παπαδόπουλος, ο οποίος διέβλεψε ότι η Noble, και έλεγε αλλά κυρίως πολύ περισσότερο, μπορούσε να ανατρέψει τις γεωστατικές ισορροπίες στην περιοχή, από Φιλοτουρκικές σε Φυλοκυπριακές!
Ο Ντέιβιντσον, έλυσε το παζλ στην περιοχή αλλάζοντας τους κανόνες!
Ενώ μέχρι τότε η Τουρκία είχε τον πρώτο λόγο στους υδρογονάνθρακες, και απειλούσε με το Casus Beli μέχρι και την Ελλάδα, o Ντέιβιντσον που στην ουσία επιθυμεί το κοίτασμα του Μπάμπουρα στο Β.Αιγαίο , το απέμπλεξε βάζοντάς το σε δεύτερη μοίρα τουλάχιστον χρονικά!

Απέμπλεξε τα κοιτάσματα του Αιγαίου και τις δυναμικές διεκδικήσεις των Ρώσων στην περιοχή και έφτιαξε ένα δικό του σύμπλεγμα συμφερόντων! Όταν όλοι ασχολούνταν ,ε την μοιρασιά στο Αζερμπαϊτζάν, αυτός ήδη είχε
«πλέξει» το περίφημο Ισραηλινό-Κυπριακό σύμπλεγμα οικοπέδων και ετοίμαζε την ένωση με τα οικόπεδα της Ελλάδας!

Βρέθηκε λοιπόν από τελευταίος στη λίστα, πρώτος, με αποτέλεσμα, όταν το γεωτρύπανό του έφτανε στο οικόπεδο 12, όλοι να κοιμούνται και κάτι επιπλέον:

Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος, μετατράπηκε από εταιρική διεκδίκηση της Noble σε στρατηγική των διπλωματών των ΗΠΑ !!!

Σε όλο αυτό το παιχνίδι, η κοιμωμένη του χαλεπά της Ελλάδας, ο Γιώργος Παπανδρέου, είχε μεσάνυχτα παρά πέντε!

Ο σύμβουλός του όμως Αλεξ Ρόντος; Είχε μεσάνυχτα;

Η κατάσταση που σας περιγράφω παραπάνω, πολύ δύσκολα θα είχε σχεδιαστεί από κάποια άλλη εταιρία, μιας και η Noble ειδικευόταν σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις. Και μην βλέπετε που τώρα θέλουν όλοι! Πριν το σχέδιο του Ντέιβιντσον, δεν υπήρχε κανείς που να θέλει να ασχοληθεί με την περιοχή της Αν.Μεσογείου, διότι πολύ απλά δεν μπορούσαν!

Αυτή είναι και η εξήγηση στην αιφνιδιαστική για πολλούς – για άλλους όχι- αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ απέναντι στην Τουρκία!
Οι πάλαι ποτέ σύμμαχοι, που παραβίαζαν τον Εναέριο χώρο του Αιγαίου παρέα, εγιναν ξαφνικά άσπονδοι εχθροί!

Η ιστορία του «Mavi Marmara» την οποία έσπευσαν αρκετοί κουφιοκέφαλοι στην Ελλάδα, να υποστηρίξουν τους Τούρκους, δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά η επισημοποίηση από την πλευρά της Τουρκίας, της έναρξης του «ψυχρού πολέμου» με το Ισραήλ!

Οι απειλές της για βύθιση του πλοίου της Noble ήταν «πυροτεχνήματα» μιας και όλη η υπόθεση είχε σχεδιαστεί ήδη !

Όμως τι σχέση μπορεί να έχει η Noble energy με την άσκηση Noble Dina, που έφερε στο φαληρικό όρμο το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ Εντερπράιζ;
Μην βιαστείτε να απαντήσετε!

Τι ήταν αυτή η μυστηριώδης άσκηση με την επωνυμία «Noble Dina» που πραγματοποίησαν από κοινού η Ελλάδα το Ισραήλ και οι ΗΠΑ; Εχει σχέση με την άρνηση των Ελληνικών Αρχών να παραχωρήσουν άδεια στο ρωσικό στόλο να πραγματοποιήσει ναυτικά γυμνάσια στην περιοχή πριν μερικούς μήνες το αεροπλανοφόρο Ναύαρχος Κουζνέτζοφ;;;

Τι θέλει να πει η Τουρκία με την άσκηση «Αετός της Ανατολίας”;

Μένουμε εδώ σήμερα, και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για αύριο, με περισσότερες αποκαλύψεις για την προχτεσινή άσκηση “Noble Dina” και τον σχεδιασμό της!