Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2012

Τατσόπουλος-Κασιδιάρης: κι όμως, είναι οι δύο όψεις του νομίσματος

Η καταδίκη του σημερινού περιστατικού της συμπεριφοράς Κασιδιάρη (ΧΑ), είναι εκ των ων ουκ άνευ. Το ίδιο όμως καταδικαστέο, για να μην ξεχνιόμαστε θα πρέπει να είναι το εφάμιλλο και αντίστοιχο συμβάν της συμπεριφοράς  Τατσόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ), το οποίο δεν καταδικάστηκε ποτέ επαρκώς και τόσο ολοκληρωτικά όσο το σημερινό, παρόλο που ενώ είχε λιγότερη βιαιότητα είχε όμως πολύ μεγαλύτερη ένταση και διάθεση επιθετικότητας, σε βαθμό "δαιμονισμού". Τα κοινά τους χαρακτηριστικα; 1. Η μη αποδοχή της ελευθερίας διαφορετικών απόψεων και η προσπάθεια πάταξης τους δια της βίας, του φοβερισμού και της επιθετικότητας. 2. Αποτελούν και τα δύο  ασφαλή και γνήσια αντιπροσωπευτικά δείγματα προθέσεων των κομμάτων τους, που επιβεβαιώνουν (για ακόμα μία φορά) τις ανησυχίες μας για τις κοινωνικές αναταράξεις που είναι ικανά να επιφέρουν.

Ο Τατσόπουλος δεν καταδικάστηκε επαρκώς, ίσως γιατί το περιστατικό εξελίχτηκε σε μικρότερης εμβέλειας και τηλεθέασης κανάλι. Ίσως γιατί όταν η βίαιη συμπεριφορά προέρχεται εξ αριστερών, κάποιοι έχουν καταφέρει, να θεωρείται δικαιολογημένη. Ίσως διότι ο Τατσόπουλος δεν εξάντλησε ακόμα τη σχετική "δημοσιογραφική ασυλία" που απολάμβανε.

Η ιδεολογική ακραία συμπεριφορά, είτε προέρχεται εκ δεξιών είτε εξ ευωνύμων είναι, και πρέπει πάντα να είναι, καταδικαστέα εξίσου. Η δε στήριξη κομματικών σχηματισμών της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς, ειδικά στις μέρες μας, ακόμα και από δικαιολογημένη αγανάκτηση, αποτελεί την εσχάτη πλάνη που θα αποβεί, μαθηματικά, χείρων της πρώτης, καθότι τείνει να έχει πάντα τις ιδιότητες του μπούμερανγκ.

Οι πρωταγωνιστές της βίας που έχουν σαν έμβλημα τη σβάστικα και εκείνοι που έχουν σαν σήμα κατατεθέν την κουκούλα είναι στην ουσία, οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Και θα το πληρώσουμε όλοι ακριβά -με το ίδιο αυτό νόμισμα- αν δεν συνετιστούμε και δεν προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να συνετίσουμε γνωστούς και φίλους που στηρίζουν αυτά τα άκρα από άγνοια, αντίδραση ή ότι άλλο εκτός από ιδεολογική ταύτιση ή συγγένεια διότι, προφανώς, αυτή η τοποθέτηση δεν αφορά σε τίποτα απολύτως, δυστυχώς, τους θερμούς υποστηρικτές της άκρας ανισορροπίας, πολιτικής τε και ιδεολογικής.

Η τάσεις για Απολυταρχία και Ολοκληρωτισμό ή Φασισμό και Χουντισμό είναι αυτές που πρέπει τώρα, άμεσα, να καταπολεμήσουμε, πριν παρασύρουν σε αιματοκύλισμα την κοινωνία μας δημιουργώντας καταστάσεις Ζούγκλας ανάμεσα μας, με πρώτα θύματα τους νεότερους. Ο πιο ασφαλής και ειρηνικός τρόπος καταπολέμησης τους είναι η μη στήριξη, κοινωνική και εκλογική, καθώς και η πάγια αδιαφορία μας απέναντι στις αντίστοιχες προσπάθειες δημιουργίας εντυπώσεων και δεδικασμένων περιστατικών εκ μέρους των άκρων, που αποσκοπούν στην απόκτηση κοινωνικών ερεισμάτων και κοινωνικής ενδυνάμωσης. Ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας πριν να είναι πολύ αργά.

Ικάριος Ζήδρος