Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2012

Ελληνίδα έσωσε 18 παιδιά στο μακελειό στο σχολείο στις ΗΠΑ


Ελληνίδα έσωσε 18 παιδιά στο μακελειό στο σχολείο στις ΗΠΑ
Η ελληνικής καταγωγής βιβλιοθηκάριος Ιβόν Τσεκ με απαράμιλλη τόλμη κατάφερε να σώσει 18 παιδιά στο μακελειό που έγινε στο δημοτικό σχολείο στο Νουτάουν του Κονάκτικατ.

Δεν υπάρχει κανένα άτομο ελληνικής καταγωγής ανάμεσα στα 27 θύματα (20 απ' αυτά είναι παιδιά ηλικίας 5 έως 10 ετών) του μακελειού στο Σάντι Χουκ, στην κωμόπολη Νιουτάουν της πολιτείας Κονέκτικατ, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ ο ιερατικός προϊστάμενος του ελληνορθόδοξου ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ντάνμπερι, Πέτρος Καρλούτσος, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στη γενναία ομογενή βιβλιοθηκάριο του σχολείου.

Πρόκειται για την Ιβόν Τσεκ, η οποία ...
με το άκουσμα των πυροβολισμών πήρε 18 παιδιά της Δ’ τάξης και τρεις συναδέλφους της και κλείστηκαν σε μια ντουλάπα για 45 λεπτά, με αποτέλεσμα να γλιτώσουν από τη δολοφονική μανία του 20χρονου 'Ανταμ Λάνζα.

Γνωρίζω την Ιβόν για αρκετά χρόνια, είναι ένας γενναίος άνθρωπος και μια καλή Χριστιανή" τόνισε ο π. Καρλούτσος, προσθέτοντας ότι στο σχολείο φοιτούν τα παιδιά μιας ελληνικής οικογένειας, 6 έως 9 ετών, τα οποία δεν έπαθαν τίποτα, όπως και ένα τρίτο παιδί ελληνικής καταγωγής. Επίσης, εκτός από τη βιβλιοθηκάριο, υπάρχει και μια δεύτερη ομογενής εκπαιδευτικός που είναι μέλος της κοινότητάς του, καθώς και μια τρίτη, την οποία δεν γνωρίζει.

"Ευχαριστούμε τον Θεό που οι άνθρωποι μας είναι καλά" επισήμανε ο π. Καρλούτος - ιερέας της κοινότητας για 35 χρόνια- σημειώνοντας ότι "είμαστε όλοι στενοχωρημένοι και σοκαρισμένοι. Η περιοχή μας είναι τόσο φιλήσυχη και ασφαλής, που αυτό το συμβάν είναι πρωτοφανές. Πολλές οικογένειες εγκαταστάθηκαν εδώ επειδή υπάρχουν καλά σχολεία. Και τώρα, συνέβη αυτό το κακό, αλλά θα το ξεπεράσουμε με τη δύναμη του Θεού και την αγάπη μεταξύ μας".

Στην ελληνορθόδοξη κοινότητα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ντάνμπερι, που βρίσκεται δεκαεπτά χιλιόμετρα από τον τόπο της τραγωδίας και έχει μέλη 352 οικογένειες, θα μεταβεί αύριο ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος για να λειτουργήσει και να προσευχηθεί μαζί με τους πιστούς της περιοχής.

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα απέστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαρακ Ομπάμα με το οποίο εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του ελληνικού λαού και τη δική του, για την τραγωδία που βιώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες από την φονική επίθεση ενόπλου στο σχολείο Σάντι Χουκ του Νιουτάουν.

Ο κ. Παπούλιας αναφέρει: «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από όσα άφησε πίσω της αυτή η αδιανόητη φρίκη» και συνεχίζει: «Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων, την αλληλεγγύη μας και το ειλικρινές ενδιαφέρον μας για το διάλογο που ήδη αποφασίσατε να ανοίξετε στην πατρίδα σας σχετικά με το θέμα της οπλοκατοχής».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει ελπίδα και ευχή να ήταν αυτή η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ θρηνούν θύματα από την έκρηξη μίας παράλογης και αποκρουστικής βίας.

Το ενδιαφέρον από πλευράς της ελληνικής πολιτείας και ειδικότερα του Υπουργείου Εξωτερικών για το φρικτό συμβάν στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, της κωμόπολης Νιουτάουν, στις Ηνωμένες Πολιτείες "είναι δεδομένο" δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Ηλιόπουλος, επισημαίνοντας ότι "με το άκουσμα της τραγικής είδησης προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε πληροφορίες για να δούμε αν υπάρχουν κάποιοι Έλληνες ανάμεσα στα θύματα".

Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στο συλλυπητήριο μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου, προς την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον, στο οποίο εκφράζει την οδύνη του για την τραγωδία. Στο μήνυμά του, ο κ. Αβραμόπουλος εκφράζει επίσης τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού προς τον αμερικανικό, σε αυτές τις δύσκολες ώρες, και θερμά συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος, όπως τονίζεται.

Ο κ. Ηλιόπουλος, σημείωσε επίσης ότι "ακόμη δεν μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά και ερευνούμε κάθε ενδεχόμενο, γιατί δυστυχώς, δεν μπορούμε να απευθυνθούμε κάπου και να μάθουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για άτομα ελληνικής καταγωγής. Συλλέγουμε στοιχεία από την ελληνική κοινότητα και ομογενείς της περιοχής".

Ο Γενικός Πρόξενος της χώρας μας στη Νέα Υόρκη πρόσθεσε ότι "καταρχήν, ακόμη δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα ονόματα των θυμάτων, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο κάποια παιδιά να είναι από μεικτούς γάμους και να μην έχουν ελληνικό όνομα ή οι οικογένειές τους να μην είναι μέλη μιας ελληνορθόδοξης κοινότητας".

Ο κ. Ηλιόπουλος θα επισκεφθεί αύριο την περιοχή, όπου θα μεταβεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος για να λειτουργήσει και να προσευχηθεί με τους πιστούς στην ελληνορθόδοξη κοινότητα του Ντάνμπερι, που βρίσκεται δεκαεπτά χιλιόμετρα από τον τόπο του μακελειού, το σχολείο Σάντι Χουκ, της κωμόπολης Νιουτάουν της πολιτείας Κονέκτικατ.

Πηγή: ΑΜΠΕ