Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012

ΝΟΥΡΙΕΛ ΡΟΥΜΠΙΝΙ "Η γεωπολιτική της αξία μπορεί να σώσει την Ελλάδα"!


"Η Ελλάδα μπορεί να μην εγκαταλείψει την ευρωζώνη στο άμεσο μέλλον, αλλά η ευρωζώνη θα πρέπει να γίνει μια transfer union για να την κρατήσει μέσα", δήλωσε ο Nouriel Roubini από το Βερολίνο.

«Για να κρατηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη, ουσιαστικά χρειάζεται μια transfer union, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι μακροπρόθεσμα, θα χρειαστούν 10-20 χρόνια λιτότητας και μεταρρυθμίσεων για να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα και επομένως πρέπει να δοθούν λεφτά και να υπάρχει υπομονή», δήλωσε ο Roubini.

«Εάν υπάρχει προθυμία για κάτι τέτοιο, προκειμένου να διατηρηθεί όλη η ευρωζώνη μαζί, είτε αφορά σε πολιτικούς λόγους, είτε οικονομικούς είτε γεωπολιτικούς είτε λόγους εξωτερικής πολιτικής, τότε η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία», δήλωσε.

Οι επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία το φθινόπωρο του 2013 ..είναι ένας ακόμη παράγοντας, δήλωσε ο Roubini, "καθώς πολιτικοί συνυπολογισμοί όπως η αστάθεια στα Βαλκάνια και η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε αυτές τις χώρες. Εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, θα ακολουθούσε και η Κύπρος, οδηγώντας σε εντάσεις με την Τουρκία".

Ο ίδιος εκτιμά ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη παραμένει ακόμη «σημαντική» (τον Ιούλιο προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας το 2013), αλλά χαμηλότερα από το 50% τώρα. το βασικό που άλλαξε αυτή την πορεία, ήταν η στροφή στη συμπεριφορά της Γερμανίας.

Η Γερμανία τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει ελεγχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τόνισε ο Roubini σε δημοσιογράφους μετά από την ομιλία του σε εκδήλωση της συνδικαλιστικής ένωσης της IG Metall στο Βερολίνο.

«Νομίζω πως οι Γερμανοί έχουν συνειδητοποιήσει πως εάν υπάρξει μια άτακτη κατάρρευση της ευρωζώνης, οι ζημιές δεν θα ήταν μόνο για την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, αλλά επίσης και για τη Γερμανία», η οποία, ως πιστώτρια χώρα αυτών, θα έβλεπε τα πιστωτικά ιδρύματα και τους οργανισμούς της, να επωμίζονται το βάρος της χρεοκοπίας.

«Μια άτακτη διάλυση της ευρωζώνης δεν είναι προς όφελος κανενός», δήλωσε.