Τρίτη, 10 Απριλίου 2012

Τι εστί Τράπεζα σήμερον

του καθηγητή Γιάννη Βαρουφάκη

Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχαν ιδιωτικές τράπεζες που λειτουργούσαν ως κανονικές επιχειρήσεις. Που έπαιρναν δηλαδή ρίσκο και είτε, εφόσον τους «έβγαινε», κέρδιζαν είτε, όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν «κατʼ ευχήν», διακινδύνευαν την ύπαρξή τους. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Τέτοιες τράπεζες σήμερα δεν υπάρχουν. Σήμερα οι «ιδιωτικές» τράπεζες, παγκοσμίως, αποτελούν έναν παραπλανητικό ευφημισμό. Ιδίως μετά το Κραχ του 2008, οι τράπεζες λειτουργούν ως μορφώματα που συνδυάζουν τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, αποτελώντας έτσι βαρίδια που τραβάνε τις κοινωνίες και τις αγορές μαζί τους στον πυθμένα ενός ωκεανού ζημιών και χρέους.

Αυτές τις μέρες, που μια υπό προθεσμία (και υπό αμφιλεγόμενη νομιμοποίηση) κυβέρνηση «διαπραγματεύεται» την λεγόμενη επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καλό είναι να θυμηθούμε τι εστί τράπεζα την σήμερον....

Για να το θυμηθούμε όμως αυτό, χρειαζόμαστε μια αναδρομή στο ιστορικό του πώς φτάσαμε εδώ που είμαστε.

Προέβλεψε ο Χένρι Κίσινγκερ τον επόμενο Παγκόσμιο πόλεμο ή απλά τον ... σχεδίασε;;;

Ο Χένρι Κίσινγκερ μιλώντας στην “The Daily Squib” τονίζει:

"
Οι ΗΠΑ χτυπούν εμμέσως τη Κίνα και τη Ρωσία, ενώ το τελευταίο χτύπημα θα είναι απέναντι στο Ιράν που είναι και ο βασικός εχθρός του Ισραήλ.

Δώσαμε (οι ΗΠΑ) το δικαίωμα στην Κίνα και τη Ρωσία να αυξήσουν τη στρατιωτική τους δύναμη.

Ο επικείμενος πόλεμος θα είναι σκληρός και ο νικητής ο εξής, ένας, εμείς. Η Ε.Ε γνωρίζει καλά τι έρχεται και βιάζεται να δημιουργήσει ένα σχηματισμό τύπου υπερ-κράτους, που θα τις δώσει ευκαιρίες αλλά κυρίως θα εγγυηθεί την επιβίωσή της.
".

Τάδε έφη κατʼέτος ... ο Χένρι Κίσινγκερ.

Το εάν τα γεγονότα όμως, επαληθεύουν ή όχι τίς εκτιμήσεις και εν πολλοίς τίς επιθυμίες του γηραιού διπλωμάτη (ετών 89 σήμερα), όταν μας παροτρύνει να ετοιμαστούμε, εν ολίγοις, για παγκόσμιο πόλεμο, είναι άξιο προσοχής ;;;

Κόλαφος για ΥΠΕΞ από ΕΛΑΣ: "Ουδέποτε μας ρώτησαν για την ασφάλεια του Πούτιν"! Η Μόσχα απαντάει "θα τα πούμε μετά τις εκλογές..."


Eκτεθειμένη αφήνει η ηγεσία της ΕΛΑΣ την κυβέρνηση Παπαδήμου και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν στο Άγιο Όρος η οποία ματαιώθηκε επειδή υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΞ απάντησαν ότι «Λόγω Πάσχα ο κυβερνητικός μηχανισμός δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει τις απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας του Ρώσου προέδρου". Αυτό τουλάχιστον βεβαιώνουν απόλυτα έγκυρες πηγές από την Μόσχα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία αναφέρεται ότι «Ουδέποτε ενημερώθηκε για πιθανή επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, ούτε ζητήθηκε η συνδρομή του για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών ασφαλείας».

Και βέβαια δεν μιλάει για τους Ρώσους ή την ρωσική πρεσβεία, ότι θα έπρεπε να την είχαν ενημερώσει αφού ποτέ δεν ενημερώνεται από έναν ξένο ηγέτη η αστυνομία για την επίσκεψή του, αλλά ενημερώνεται αποκλειστικά από το ΥΠΕΞ και το γραφείο του πρωθυπουργού, το οποίο συντονίζει εν συνεχεία τα της επίσκεψης.

Ας δούμε ολόκληρη της ανακοίνωση-κόλαφο για την κυβέρνηση: