Σάββατο, 21 Απριλίου 2012

Η Ρεπούση, υποψήφια με τον Κουβέλη στην Α' Πειραιώς...

Η υπερασπίστρια και επικεφαλής της ομάδας συγγραφέων του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού που απεσύρθει από τον Ευρ. Στυλιανίδη το 2007, διότι προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις από όλους τους Πανεπιστιμιακούς και μη φορείς, για το πνεύμα αποδόμησης της Ελληνικής Ιστορίας που το διακατείχε, φαίνεται ότι έχει βρει στέγη για τα καλά δίπλα στον Φώτη Κουβέλη ο οποίος προσπαθεί να την επιβραβεύσει και να την ισχυροποιήσει εντός της Ελληνικής Βουλής βάζοντας την υποψήφια Βουλευτή στην Α' Πειραιώς. 

Θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, διαβεβαιώνει για την "αμετακινησία των αρχών και των θέσεων" του κόμματος του. Αν η τοποθέτηση της Ρεπούση ως υπεύθυνης για τα θέματα Παιδείας(!) του κόμματος Κουβέλη, μετά τον τεράστιο σάλο που προκλήθηκε από την διατεταγμένη προσπάθεια σπίλωσης της Ελληνικής Ιστορίας (στα πρότυπα του Θ. Βερέμη), δηλώνει κατάφορα και αυτονόητα τις "αρχές και τα πιστεύω" και του ιδίου για τα Εθνικά Θέματα, πόσο μάλλον και η ένταξη της της στα ψηφοδέλτια της ΔΗΜΑΡ. Ο νοών νοείτω. Ι.Ζ.

Guardian: Η γερμανική υποκρισία για τις αμυντικές δαπάνες

Guardian: Η γερμανική υποκρισία για τις αμυντικές δαπάνεςΤο ρόλο που έχουν παίξει οι αγορές οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία και τη Γαλλία, στη συσσώρευση του ελληνικού δημόσιου χρέους, εξετάζει η εφημερίδα Guardian, μεταφέροντας εκτιμήσεις Ελλήνων πολιτικών και ειδικών που μιλούν για «υποκριτική στάση» από το Βερολίνο και το Παρίσι.

«Η πραγματικότητα στον τομέα πώλησης όπλων στην Ελλάδα δεν κολακεύει τη Γερμανία» σχολιάζει η εφημερίδα, παραθέτοντας στοιχεία που δίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Σύμφωνα με αυτά, σχεδόν το 15% των εξαγωγών οπλικών συστημάτων της Γερμανίας καταλήγει στην Ελλάδα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γαλλικές εξαγωγές όπλων βρίσκεται στο 10%. Ο κ. Παπαδημούλης σημειώνει ότι «ακόμα και μετά το ξέσπασμα της κρίσης, Γερμανία και Γαλλία προσπάθησαν να πουλήσουν ακριβά οπλικά συστήματα στην Ελλάδα, η οποία δαπανά για την άμυνα διπλάσια από κάθε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ».

Η εφημερίδα αναφέρεται στη συμφωνία για τα γερμανικά υποβρύχια και στην αφιέρωση του 4% του ελληνικού ΑΕΠ για την άμυνα έναντι μέσου όρου 2% στην ευρωζώνη. «Αιτία για αυτό είναι η θεωρούμενη απειλή που συνιστά η Τουρκία για την ασφάλεια της χώρας» επισημαίνεται.

Το δημοσίευμα προσθέτει επίσης ότι «υπάρχουν φήμες ότι η διεθνής βοήθεια προς την Ελλάδα είχε ως όρο την εκπλήρωση συμφωνιών εκ μέρος της Αθήνας για την αγορά όπλων από τη Γερμανία και τη Γαλλία».

Η ειδική στον τομέα της άμυνας Κατερίνα Τσουκαλά, με έδρα τις Βρυξέλλες, σημειώνει ότι από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και μετά η Ελλάδα έχει ξοδέψει 216 δισεκατομμύρια ευρώ για όπλα, χωρίς αυτό το ποσό να περιλαμβάνει μυστικά κονδύλια.

Η κα. Τσουκαλά επισημαίνει την αδιαφανή διαδικασία προμηθειών για την άμυνα στην Ελλάδα, παρατήρηση που o Guardian συνοδεύει με αναφορά στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου-Φέροστααλ, αλλά και στην υπόθεση με τις μίζες της Siemens.  

Η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα υπενθυμίζει τις δηλώσεις Πάγκαλου περί πιέσεων για αγορά όπλων που δε χρειάζεται η χώρα και επισημαίνει ότι κανένας άλλος τομέας δαπανών δεν έχει συμβάλλει τόσο πολύ στη συσσώρευση του εθνικού χρέους όσο η άμυνα.

«Αν η Ελλάδα περιόριζε τις αμυντικές δαπάνες σε επίπεδα παρόμοια με τις άλλες χώρες της ΕΕ την τελευταία δεκαετία, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα γλίτωνε περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ, περισσότερα από τα χρήματα της τελευταίας διάσωσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Είναι ζωτικής σημασίας αν η ΕΕ θέλει να μιλά για δίκαιες συμφωνίες τουλάχιστον να εγγυηθεί τα σύνορα με την Τουρκία ώστε η Ελλάδα να μειώσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2,2% του ΑΕΠ», δηλώνει ο οικονομολόγος Άγγελος Φιλιππίδης. 
Ο Guardian αναφέρει τέλος ότι υπάρχουν εικασίες πως οι πλουσιότερες χώρες της ΕΕ εκμεταλλεύονται χώρες όπως η Ελλάδα με ευάλωτα σύνορα για την πώληση των οπλικών τους συστημάτων. 

Έργα και Ημέρες Ευάγγελου Βενιζέλου 
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε ποια τελικά ήταν από την αρχή η γνώμη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ επί διαφόρων θεμάτων.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως εξαρχής είχε την «σωστή άποψη», που, βέβαια, ήταν διαφορετική από αυτήν του κ. Παπανδρέου, αλλά αποφεύγει να μας εξηγήσει για ποιο λόγο δεν αντέδρασε την κρίσιμη ώρα, ώστε να αποτραπούν οι τραγικές συνέπειες.

Ακούσαμε, για παράδειγμα, τόσο στη διαδικτυακή συνέντευξη στο enikos του Νίκου Χατζηνικολάου, όσο και στη συνέντευξη στο Mega ότι δεν συμφώνησε (ή μήπως δεν συμφωνεί εκ των υστέρων;) με το σύνθημα «Λεφτά υπάρχουν», διότι, όπως είπε, «έβλαψε το ΠΑΣΟΚ»!

Συγγνώμη, αλλά αυτό είναι το πρόβλημα; Δεν είναι ότι με τον τρόπο αυτό υπεκλάπη η ψήφος του λαού;

Και αν διαφώνησε, έστω πιστεύοντας ότι θα βλάψει το ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν το είπε τότε;

Από την ίδια συνέντευξη προκύπτει πως δεν έχει την ίδια γνώμη με τον κ. Παπανδρέου ως προς το αν η Ελλάδα είναι μια διεφθαρμένη χώρα.

Πολύ ωραία, αλλά γιατί δεν παρενέβη τότε, ώστε να αποτραπεί η ζημιά της δυσφήμισης;

Είπε επίσης ότι δεν είχε ενημερωθεί για την εκ μέρους του κ. Παπανδρέου αναγγελία περί δημοψηφίσματος.

Ν.Ταβουλάρης: "Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να σωθούν τα ναυπηγεία'

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Νεωρίου απηύθυνε στο Προσωπικό των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου την κάτωθι επιστολή :

"Αγαπητοί συνεργάτες και φίλοι,

Αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας και να σας θυμίσω μερικά γεγονότα από την κοινή μας πορεία εδώ και 18 χρόνια στο Νεώριο και 15 στην Ελευσίνα.
Στα χρόνια αυτά o Όμιλος ήταν απόλυτα συνεπής με τις πληρωμές προς το Προσωπικό. Σε κάθε υποχρέωσή μας. Έγκαιρη μισθοδοσία, πάντοτε αυξήσεις και διάφορες διευκολύνσεις. Ακόμη και τα τελευταία χρόνια όταν η οικονομική κρίση χτύπαγε αλύπητα τόσο τη Χώρα μας όσο και το ναυπηγικό κλάδο σε όλο τον κόσμο.
Τους τελευταίους μήνες παρουσιάστηκαν καθυστερήσεις στις πληρωμές. Για πολλούς λόγους οι εισπράξεις των ναυπηγείων μειώθηκαν σημαντικά. Για την Ελευσίνα με την βύθιση της δεξαμενής και την απαράδεκτη καθυστέρηση της επισκευής των δύο δεξαμενών του ΠΝ από το Νεώριο. Προσπαθήσαμε να καλύψουμε στο μέγιστο δυνατό τη μισθοδοσία. Με τη βοήθεια των Σωματείων. Kαι τους τελευταίους μήνες και με την εκταμίευση από το Υπουργείο Άμυνας μέρους των απαιτήσεων μας.
Πιστεύω ότι οι περισσότεροι από σας αναγνωρίζουν τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τα δύο ναυπηγεία και εκτιμούν την προσπάθεια που καταβάλουμε. Όμως για ορισμένους για τις καθυστερήσεις αυτές «φταίνε» ο Όμιλος και εγώ προσωπικά. Για ορισμένους είμαι υπεύθυνος για την οικονομική κρίση της Χώρας - για την κρίση της ναυτιλίας- την κρίση του τραπεζικού κλάδου- για την παραλυτική γραφειοκρατία του Δημοσίου - υπεύθυνος για τη διαχρονική διαφθορά και ανευθυνότητα που επεκράτησε επί 10ετία και πλέον στο ναυπηγικό τομέα της Χώρας. Το μέγεθος της οποίας τώρα αρχίζει να γίνεται δημόσια και ανοικτά αντιληπτό. Και για την οποία ο Ομιλός μας και οι Εργαζόμενοί του το έχουν πληρώσει ακριβά. Σε πολλαπλά επίπεδα.