Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012

Bloomberg: Ο κρυφός άσσος της Ελλάδας

Bloomberg: Ο κρυφός άσσος της ΕλλάδαςΈνα άκρως ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με το χρέος της Ελλάδας, αλλά και τις δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, δημοσιεύει σήμερα το Bloomberg, σύμφωναμε το οποίο «η Ελλάδα μπορεί να κρύβει έναν άσσο στο μανίκι της, αν ακούσει την απαίτηση του λαού να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο με την ΕΕ».

Το κράτος χρωστά περίπου 400 δισ. ευρώ ($517 δισ.)  σε ιδιώτες ομολογιούχους, σε ΔΝΤ και ΕΚΤ και σε άλλους πιστωτές.

Σχεδόν 252 δισ. ευρώ από αυτά προέρχονται από επίσημους οργανισμούς (ΔΝΤ, ΕΚΤ κ.α) που χρησιμοποίησαν το status τους για να αποφύγουν τις απώλειες από την αναδιάρθρωση του χρέους.  

Σε περίπτωση λοιπόν που η χώρα φύγει από ευρώ, αυτά τα χρήματα αυτόματα εξανεμίζονται από τις διεκδικήσεις των οργανισμών. 

«Η Ελλάδα έχει ακόμα μερικά δυνατά χαρτιά για επαναδιαπραγμετευτεί τη λιτότητα. Όλοι φοβούνται την ελληνική αποχώρηση από ευρώ γιατί θα χάσουν λεφτά και πολιτικά κεφάλαια», υποστηρίζει ο Τζον Γουίτακερ, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ.

ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ: σε λειτουργία το Κέντρο Αλιευτικής Έρευνας στους Φούρνους Κορσεών

Ξεκίνησε στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Κορσεών η λειτουργία πρότυπου Κέντρου Αλιευτικής Έρευνας του Αρχιπελάγους με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και του τοπικού αλιευτικού συλλόγου.

Από τις αρχές Απριλίου, πολυεθνική ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου έχει εγκατασταθεί στο νησί και προχωράει στην κατάρτιση Σχεδίου Προσαρμογής Αλιευτικών Δραστηριοτήτων με στόχο να περιοριστεί η εντατική αλιεία, κυρίως από τις μηχανότρατες στην περιοχή, να υπάρξει παύση της παράνομης και καταστροφικής αλιείας, και να προωθηθεί η αειφόρος αλιεία με τη δημιουργία της πρώτης συν-διαχειριζόμενης αλιευτικής ζώνης στην Ελλάδα.

Το σχέδιο διαχείρισης για την ανάκαμψη της αλιείας στους Φούρνους Κορσεών, αποτελεί μία πιλοτική, αυτοχρηματοδοτούμενη δράση, που υλοποιεί εθελοντικά το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, η οποία στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που έχουν παραχωρηθεί από τον Δήμο Φούρνων Κορσεών (περιλαμβάνονται γραφεία και χώροι διαμονής & σίτισης). Στόχος της προσπάθειας είναι να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση παρόμοιων σχεδίων διαχείρισης και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και της ΒΑ Μεσογείου, προτού υπάρξει περαιτέρω υποβάθμιση των ιχθυαποθεμάτων.

—Το έργο του Κέντρου Αλιευτικής Έρευνας:
Οι πρώτοι επτά επιστήμονες έχουν ήδη εγκατασταθεί στους Φούρνους. Η διεθνής ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους καταγράφει καθημερινά, ακολουθώντας το δύσκολο ωράριο των αλιέων, την αλιευτική δραστηριότητα (καταμέτρηση ποσότητας, μεγέθους και είδους αλιευμάτων) και συλλέγει δεδομένα αναφορικά με τον τύπο και τον αριθμό των αλιευτικών εργαλείων, τις περιοχές αλίευσης και τον συνολικό χρόνο που αφιερώνεται κατά την αλιευτική διαδικασία.

Εκτός από τη συγκέντρωση των παραπάνω στοιχείων, το Κέντρο Αλιευτικής Έρευνας έχει εγκαταστήσει σε επιλεγμένα σημεία σταθμούς παρακολούθησης θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας, για τη μελέτη της οικολογικής κατάστασης του ενδιαιτήματος και την επίδραση του φύκους «εισβολέα» Caulerpa racemosa. Επίσης, ερευνητές του Αρχιπελάγους υλοποιούν σε καθημερινή βάση βιολογική χαρτογράφηση με υποβρύχια κατάδυση και συλλέγουν επιπλέον στοιχεία για τη βιοποικιλότητα που απαντάται στην παράκτια ζώνη.

Ντοκουμέντο: Σε φυλλάδιο του ΣΥΡΙΖΑ τα Σκόπια αποκαλούνται "Δημοκρατία της Μακεδονίας"...

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ 
για τις "πατροπαράδοτες" απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ 
για τα Εθνικά Θέματα...


Τελειώνει η φαρσοκωμωδία;

Eνα τριήμερο έπαιζε τον πρωθυπουργό χωρίς ποτέ να θέλει να γίνει. Και αυτό γιατί ο κ. Τσίπρας γνώριζε ότι τίποτε από όσα έλεγε δεν θα έκανε πράξη.

Μοναδική του επιδίωξη ήταν και είναι μια επαναληπτική αναμέτρηση τον Ιούνιο για να ανεβάσει τα ποσοστά του. Επειτα από το τριήμερο σόου, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει εντός της ημέρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τη διερευνητική εντολή. Το τέλος της δυνατότητας που του προσφέρθηκε το ανήγγειλε χθες αργά το βράδυ από το βήμα της Κ.Ο. του κόμματός του, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς». Αφού επικαλέστηκε διάφορες προφάσεις, όπως ότι δεν τα βρήκε προεκλογικά με τα κόμματα της Αριστεράς, ότι δεν του έδωσε την ευκαιρία ο «καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος» ή το γεγονός ότι δεν πήρε περισσότερες ψήφους, άρχισε πάλι εκ του ασφαλούς να τάζει τα πάντα στους πάντες, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου της Ν.Δ. «Το “λεφτά υπάρχουν” του κ. Παπανδρέου ωχριά μπροστά σ’ αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας!» επισήμανε ο Γ. Μιχελάκης.

Πόρτα όμως έφαγε ο κ. Τσίπρας και από τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, από τον οποίο εισέπραξε ένα μεγαλοπρεπές «no» στην πρότασή του για ραντεβού.

Αντίστοιχη άρνηση εκδηλώθηκε και από τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, δεδομένου ότι το πρωτόκολλο και των δύο χωρών δεν προβλέπει συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων παρά μονάχα με ηγέτες κρατών. Ο κ. Τσίπρας επιστράτευσε κάθε παράλογη απαίτηση για να «σιγουρέψει» την αρνητική απάντηση των αρχηγών. Μετά τις δηλώσεις μετανοίας που ζήτησε από την πρώτη στιγμή να υπογράψουν οι Ευ. Βενιζέλος και Α. Σαμαράς, χθες, για να αποφύγει οποιαδήποτε αναπάντεχα λογική λύση που μπορεί να του παρουσίαζαν για να κυβερνηθεί ο τόπος, επινόησε άλλα κόλπα. Οπως το να στείλουν από κοινού στην Ευρώπη επιστολή, να καταγγελθεί μονομερώς η δανειακή σύμβαση ή ακόμη η αστεία απαίτησή του να συγκροτηθεί οικουμενικού χαρακτήρα κυβέρνηση με μοναδικό αντικείμενο τη λήψη απόφασης για την καθιέρωση απλής αναλογικής στην εκλογική νομοθεσία.

Αλωνίζουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο – 46 παραβιάσεις και παραβάσεις!


Image"Σουρωτήρι το Αιγαίο". Αυτός θα έπρεπε να είναι ο τίτλος της σημερινής ημέρας για όσα διαδραματίστηκαν στον Εθνικό Εναέριο Χώρο (ΕΕΧ) αλλά και το FIR Αθηνών, με μια τουρκική Αεροπορία να μη σταματά κυριολεκτικά πουθενά, παρά μόνο να αποχωρεί όταν τελείωναν τα καύσιμα των αεροσκαφών και ελικοπτέρων της.

Έτσι αριθμό ρεκόρ παραβιάσεων και παραβάσεων είχαμε σήμερα στον ΕΕΧ, σε μια έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας, με μια Αθήνα άτολμη να ψάχνει να βρει κυβέρνηση.

Τουλάχιστον 4 μαχητικά αεροσκάφη 11 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας έκαναν σουρωτήρι το Αιγαίο σήμερα, προχωρώντας σε 22 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 24 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Η τουρκική δραστηριότητα εκδηλώθηκε στο κεντρικό Αιγαίο.

Η ελληνική αντίδραση για τις 22 φορές που η Τουρκία παραβίασε τα εναέρια σύνορά μας, αγνοείται.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Μεγάλες αντιδράσεις στη ΔΗΜΑΡ κατά Φ.Κουβέλη


Image
Μεγάλες αντιδράσεις καταγράφονται στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ από την διαφαινόμενη σύμπλευση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σ'ένα κυβερνητικό σχήμα που όπως έχει σημειώσει το defencenet.gr θα αποτελούσε "πολιτική ανωμαλία" και περισσότερο θα ενθάρρυνε παρά θα αποθάρρυνε την αστάθεια στην χώρα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι εντός της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ έχει ξεσηκωθεί μεγάλο κύμα αντιδράσεων σε σημείο που αύριο συγκαλείται εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ στις 13.00 προκειμένου να "καθησυχαστούν" οι ανησυχίες των βουλευτών.

Κι αυτό διότι, όπως υποστηρίζουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ, σε περίπτωση που το κόμμα του κ. Κουβέλη γίνει ο... Καρατζαφέρης του δικομματισμού (σύμφωνα με τη φράση που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας, για να περιγράψει τι θεωρεί ότι του ζητούν τα κόμματα που στηρίζουν το Μνημόνιο), τότε η Δημοκρατική Αριστερά κινδυνευει με πολιτικό αφανισμό.

Είναι βέβαιο ότι αν τελικά συμπράξει με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τελικά δεν θα τον ακολουθήσουν 19 βουλευτές, αλλά κάποιοι ή αρκετοί ολιγότεροι. Τα τηλέφωνα στο τηλεφωνικό κέντρο της ΔΗΜΑΡ είχαν σπάσει από ψηφοφόρους του κόμματος που "απειλούσαν Θεούς και Δαίμονες" αν η ΔΗΜΑΡ συνέπρατε σε μνημονιακή κυβέρνηση.

Η αντίδραση των βουλευτών των πολιτών έχει μεταβάλει εν μέρει την βεβαιότητα που ύπήρχε το απόγευμα, αλλά κάθε άλλο παρά έχει ματαιωθεί το εγχείρημα: Η δημοσκοπική εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την κατάρρευση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, δεν είναι καθόλου ευνοϊκοί οιωνοί για τις επόμενες εκλογές αν τελικά γίνουν.

Όλα αυτά οδηγούν στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, το οποίο θα συγκληθεί, αφού ο κ. Βενιζέλος καταθέσει τη διερευνητική εντολή. Ένα συμβούλιο που θα συμμετάσχει και ο γ.γ. του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή, Ν.Μιχαλολιάκος. 

defencenet.gr