Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012

Κρούγκμαν: «Δραχμή τον Ιούνιο, τέλος ευρωζώνης σε λίγους μήνες»

Οι τίτλοι τέλους για το ευρώ με έξοδο της Ελλάδας θα γραφτούν σε έναν μήνα. Αυτό υποστηρίζει με άρθρο του στους «New York Times» o νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος τοποθετεί την αλλαγή νομίσματος στη χώρα μας τον ερχόμενο μήνα. Ο ίδιος εκτιμά ότι σε λίγους μήνες η ευρωζώνη θα υποχρεωθεί να ανακοινώσει το τέλος του ενιαίου νομίσματος. «Μερικοί από εμάς το συζητάμε συνέχεια. Να ποιο νομίζουμε ότι θα είναι το τέλος του παιχνιδιού» γράφει ο Κρούγκμαν. Η πρώτη στάση, όπως τη χαρακτηρίζει, είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, πιθανότατα τον ερχόμενο μήνα. Θα ακολουθήσουν τεράστιες αναλήψεις από τις ισπανικές και τις ιταλικές τράπεζες, καθώς οι καταθέτες-αποταμιευτές θα προσπαθούν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στη Γερμανία.

Ισως ή πολύ πιθανόν να τεθούν σε εφαρμογή de facto περιορισμοί από τις τράπεζες στην ανάληψη μετρητών ή εξαγωγής κεφαλαίων από τη χώρα. Εναλλακτικά ή, ενδεχομένως, συνδυαστικά οι τράπεζες θα αντλήσουν τεράστια ποσά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να μην καταρρεύσουν. Η Γερμανία θα έχει πλέον μία επιλογή: Να δεχθεί τις δημόσιες απαιτήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας και να αλλάξει στρατηγική ή να προχωρήσει σε διάλυση της ευρωζώνης. Ουσιαστικά, για να δώσει μια μικρή ελπίδα σωτηρίας στην Ισπανία πρέπει να υπάρξει εγγύηση στο χρέος της, ώστε να κρατηθεί χαμηλά το κόστος δανεισμού και να υπάρξει υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ώστε να γίνει πιο εφικτή η εξισορρόπηση των τιμών. «Κι όλο αυτό», καταλήγει το σχόλιο του νομπελίστα, «θα διαδραματιστεί μέσα σε διάστημα μηνών κι όχι ετών».

Να τα ξέρουμε όλα

Ευρισκόμενοι σε σύγχυση, άπαντες, τείνουμε να μπερδέψουμε τα αίτια με τα αποτελέσματα. Η ρίζα του ελληνικού προβλήματος δεν είναι οικονομική. Στην οικονομία ξέσπασαν τα ρίγη ενός πυρετού που καίει στα σωθικά του έθνους. Η πηγή της μόλυνσης είναι η ηθική διάλυση της χώρας μας. Αποπροσανατολισμένοι και πανικόβλητοι, πολίτες και πολιτικοί έχουν την αυταπάτη ότι, αν βελτιωθούν συγκυριακά ή βάσει σχεδίου κάποιοι δείκτες, η ζωή θα επανέλθει σ' αυτό που είχαμε συνηθίσει. Λάθος!

Οι πολιτικές δυνάμεις που φιλοδοξούν να αναλάβουν τα ηνία της χώρας οφείλουν να εξηγήσουν τι ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν για την ηθική ανάταξη των Ελλήνων. Πρέπει να καταστήσουν σαφές πώς αντιμετωπίζουν το ζήτημα της Παιδείας. Θα είναι ελληνοκεντρική ή κοσμοπολίτικη; Θα έχει αναφορές στο δίπτυχο Ελληνισμός - Ορθοδοξία ή οι νέοι θα υποχρεωθούν να ενστερνιστούν τη νεοταξική πολιτική ορθότητα και τον πολυπολιτισμό; Ο σταυρός θα παραμείνει στις σχολικές αίθουσες; Το μάθημα των Θρησκευτικών θα είναι υποχρεωτικό; Θα συνεχιστεί η μισθοδοσία του κλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο; Θα χωριστεί η Εκκλησία από το κράτος; Η μάστιγα των ναρκωτικών θα αντιμετωπιστεί δυναμικά ή θα αποποινικοποιηθεί πλήρως η χρήση και θα τυγχάνει «ελαστικής» μεταχείρισης η εμπορία;

Πώς θα διαχειριστούν τα κόμματα τις σχέσεις με την Τουρκία; Με την πολιτική του κατευνασμού και της «εξημέρωσης» του θηρίου που απαιτεί γην και ύδωρ, Αιγαίο και Θράκη ή με αξιοπρέπεια και ανυποχώρητο πνεύμα; Ποια ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων μπορεί να θεωρηθεί συμφέρουσα για την Ελλάδα; Πόση Ιστορία μπορεί να εκχωρηθεί σε υποψήφιους σφετεριστές;

Η δημόσια τάξη και η λαθρομετανάστευση θα ανατεθούν στην... έμφυτη καλοσύνη των ανθρώπων ή στους μηχανισμούς επιβολής του νόμου;

Ζητούνται απαντήσεις!

dimokratianews.gr

Με "τοπικό πυρηνικό πόλεμο" απειλεί ο Ν.Μεντβέντεφ τις ΗΠΑ αν κτυπήσουν Συρία, Ιράν!


 
H Ρωσία προειδοποίησε με τον πιο επίσημο τρόπο τη Δύση και ειδικότερα τις ΗΠΑ με πυρηνικό πόλεμο καθώς ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντφ κάλεσε τους δυτικούς «να μην υποθάλπουν βιαστικούς και επιπόλαιους πολέμους», εννοώντας την Συρία και το Ιράν, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος «να εξελιχθούν σε τοπικούς πυρηνικούς πολέμους».

«Οι συνέπειες επιπόλαιων στρατιωτικών επιχειρήσεων σε ξένα κράτη συνήθως φέρνουν τους σκληροπυρηνικούς στην εξουσία. Κάποιες φορές οι πράξεις αυτές - που υπονομεύουν την κρατική κυριαρχία - μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την εξάπλωση ενός τοπικού πολέμου, ακόμη και την χρήση, χωρίς να θέλω να τρομάξω κανέναν, πυρηνικών όπλων» είπε ο Μεντβέντεφ σε εκδήλωση στην Αγία Πετρούπολη, λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, όπου θα λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής του G8, στο Καμπ Ντέιβιντ, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια Kavkaz-2012 που ετοιμάζει η Ρωσία για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανάπτυξη των μέσων και του προσωπικού έχει ξεκινήσει κυρίως λόγω του ευμετάβλητου γεωστρατηγικού κλίματος στην περιοχή εξαιτίας της  επαπειλούμενης στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράν.

Νέα συστήματα και εξοπλισμός επικοινωνιών που θα μπορούν να χρησιμοποιούν δεδομένα στόχευσης από το ρωσικό δορυφορικό σύστημα GLONASS έχει εγκατασταθεί στην περιοχή που θα εξελιχθεί η άσκηση (Νότιος Καύκασος).
Η ρωσική Αεροπορία του νότιου στρατιωτικού συγκροτήματος (ΝΣΣ) έχουν επανεξοπλιστεί πλήρως στο 100% της δύναμής τους με νέα μαχητικά και επιθετικά ελικόπτερα. Να σημειωθεί πως στην αντίστοιχη άσκηση Kavkaz-2008 οι ασκήσεις αυτές επέτρεψαν στο ρωσικό Στρατό να αναπτύξει μυστικά δυνάμεις στην περιοχή –κάτω από την κάλυψη της άσκησης- δυνάμεις οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στην εμπλοκή με τη Γεωργία.

Πάντως η Ρωσία "ετοιμάζεται για όλα" στην περίπτωση που οι Δυτικοί αποφασίσουν να κτυπήσουν στο Ιράν, αφού θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου μια δυτική επέμβαση να επεκταθεί και στον Καύκασο.