Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012

Παραλίγο αφορμή πολέμου Ελλάδας -Τουρκίας πριν από λίγο στην Άνδρο...


Τέσσερα τουρκικά μαχητικά F-16 προχώρησαν σε μείζονα πρόκληση αργά το απόγευμα σήμερα, εισβάλλοντας στο Πεδίο Βολής Άνδρου, την ώρα που εκτελούσαν πυρά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και όντας δεσμευμένη ολοκληρη η περιοχή του Πεδίου Βολής για τα πυρά του ΠΝ και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα τέσσερα τουρκικά μαχητικά παραβιάζοντας τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και παρέμειναν επί αρκετή ώρα στην περιοχή, καταδιωκόμενα απο ελληνικά μαχητικά.

Το επεισόδιο κρίθηκε ως "λίαν σοβαρό" και κατ'αυτό τον τρόπο ενεργοποιήθηκε η "κόκκινη γραμμή" Λάρισας-Εσκί Σεχίρ και ζητήθηκε από το τουρκικό ΑΤΑ σε σχετική επικοινωνία των δύο αρχηγών, "Να τραβήξει αμέσως πίσω τα αεροσκάφη του γιατί μπορεί να υπάρξει κάποιο ατύχημα". Oι πληροφορίες μιλάνε για πολύ δύσκολη κατάσταση που έχρηζε ειδικής μεταχείρισης..
Τελικά τα τουρκικά μαχητικά καταδιωκόμενα αποχώρησαν από τον ΕΕΧ.

Είναι η τρίτη κατά σειρά πρόκληση της Τουρκίας μετά την παράνομη άσκηση στο βόρειο Αιγαίο και την κοινή άσκηση με τα Mirage 2000-9 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην περιοχή που η Άγκυρα έχει δώσει πειρατικά άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων επάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

Είναι γνωστή η πρεμούρα της Άγκυρας να ακυρώσει τα μόνιμα πεδία βολής στο Αιγαίο, πρεμούρα που χρονολογείται -επισήμως- από το 2000 όταν η τουρκική πλευρά έθεσε αίτημα κατάργησης τους με το αιτιολογικό ότι τα πεδία βολής είναι "παράνομα", σύμφωνα με τις διατάξεις του Διεθνούς Οργανισμού Αεροναυτιλίας ICAO που καθορίζει ότι χρειάζεται περιοχική συμφωνία για πεδία βολής πάνω από την ανοιχτή θάλασσα. Η τότε Ελληνική κυβέρνηση είχε αντιτείνει ότι θα πρέπει να υπάρξει αμοιβαία κατάργηση τέτοιων πεδίων βολής στο Αιγαίο και συγκεκριμένα του τουρκικού πεδίου βολής στην έξοδο των Στενών των Δαρδανελλίων, προκαλώντας την υπαναχώρηση των Τούρκων.

Θα επανέλθουμε με περαιτέρω ανάλυση για το γεγονός αυτό που συνέβη σήμερα...

Μάριο Βάργκας Λιόσα: «Η Ελλάδα είναι το σύμβολο της Ευρώπης»

«Σύμβολο της Ευρώπης», χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο Περουβιανός συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα με επιστολή του στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή.

Μ΄ ένα λογοτεχνικό κείμενο που θυμίζει τη γνωριμία του με την «κ. Θουκυδίδη», όπως έχει χαρακτηριστεί η Ζακλίν ντε Ρομιγί, ο κορυφαίος Περουβιανός συγγραφέας, αναφέρεται με θαυμασμό και αγάπη στην Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό.

«Η Ευρώπη γεννήθηκε εκεί, στους πρόποδες της Ακρόπολης, είκοσι πέντε αιώνες πριν, και ό,τι καλύτερο έχει, ό,τι αποδέχεται και θαυμάζει περισσότερο έχει τις μακρινές ρίζες του σε αυτή τη μικρή γωνιά της γηραιάς ηπείρου, στις ακτές του Αιγαίου, όπου το φως του ήλιου είναι πιο δυνατό και η θάλασσα πιο γαλάζια» λέει ο βαθύτατα κοινωνικός και πολιτικός συγγραφέας που έχει αναδείξει τις μεγάλες πολιτικές αντιθέσεις της κοινωνίας και της εποχής του.

«Η Ελλάδα, λέει, δεν μπορεί να πάψει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης, χωρίς η τελευταία να μετατραπεί σε μια γκροτέσκα καρικατούρα του εαυτού της, καταδικασμένη στην πιο παταγώδη αποτυχία. Η Ελλάδα είναι το σύμβολο της Ευρώπης».

Και το νήμα της αφήγησης ξετυλίγεται:

Το θέμα δεν είναι να καταγγείλει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος τα φαινόμενα Κασιδιάρη (ή Τατσόπουλου) αλλά να καταγγείλουμε εμείς σύσσωμοι τον πολιτικό κόσμο για την κατάντια αυτή και την εκτροφή τέτοιων φαινομένων.


Αποκαλύψεων συνέχεια για το Σάμος Σπίριτ. Νέο Δελτίο Τύπου της πλοιοκτήτριας εταιρείας.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εν συνεχεία

α) του από 1.6.12 προηγούμενου Δελτίου Τύπου,

β) της ήδη υπάρχουσας σχετικής αγωγής που έχει κατατεθεί εναντίον του Λιμενοσταθμάρχη Φούρνων Επικελευστή Χατζηδημητριάδη Αναστασίου και του Λιμ/χείου Φούρνων από την εταιρεία μας για αποζημίωση ύψους περ. €200.000,  (πέραν των άλλων σοβαρών και βάσιμων αστικών και ποινικών αξιώσεων που έχει εγείρει η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Σάμος Σπίριτ» κατά τρίτων φυσικών και νομικών προσώπων του Δημοσίου),

Η εταιρεία ενημερώνει ότι σήμερα Παρασκευή 8.6.12 απέστειλε Ενημερωτικό Σημείωμα-Καταγγελία στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και το Λιμεναρχείο Σάμου με αντικείμενο την

Προσοχή! Οι συμπεριφορές Κασιδιάρη-Τατσόπουλου πρέπει σε κάθε περίπτωση να καταδικάζονται αλλά κι οι συμπεριφορές Κανέλλη-Δούρου σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ηρωποιούνται!

Γκάλοπ μεταξύ ναυτιλιακών εταιρειών για αποχώρηση από την Ελλάδα

Του
Μηνά Τσαμόπουλου
για το Πρώτο ΘΕΜΑ
Αναδημοσίευση

Πρωτόγνωρες καταστάσεις ζει η ελληνική ναυτιλία την περίοδο αυτή. Το γεγονός ότι κάποιοι πολιτικοί αλλά και ξένοι οικονομικοί κύκλοι προσπαθούν να αποδομήσουν την κορυφαία ναυτιλία του κόσμου μόνο και μόνο επειδή είναι ελληνική έχει δημιουργήσει κλίμα φυγής.

Ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα φουντώνουν οι φήμες και τα σενάρια στην Ακτή Μιαούλη για επικείμενη αποχώρηση ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών από την Ελλάδα με προορισμό τις ΗΠΑ, το City του Λονδίνου, τη Μέση Ανατολή και τη Σιγκαπούρη.

Όμως το θέμα προχώρησε ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με έγκυρα πληροφορημένες πηγές του Πρώτου ΘΕΜΑατος σε συνάντηση εφοπλιστών την περασμένη εβδομάδα, στη Ναυτιλιακή Λέσχη του Πειραιά, το αντικείμενο συζήτησης ήταν ένα γκάλοπ.

Το ποσοστό όσων απάντησαν θετικά έφθασε το εκπληκτικό ποσοστό του 80%!

«Περιμέναμε ένα 40% όχι όμως και 80%» έλεγε στο τραπέζι ένας από τους εφοπλιστές. Ακόμη και τα 20% που απάντησε αρνητικά ο λόγος ήταν οικογενειακός αφού για διάφορες αιτίες δεν μπορούν να πάρουν την οικογένεια μαζί τους σε ξένη χώρα.