Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012

Η ψυχολογία του supermarket: Οι «παγίδες» πίσω από τα ράφια!


του Γιώργου Κόκουβα

Πηγαίνεις στο supermarket γιατί σου τελείωσε το γάλα, και βγαίνεις από αυτό με πέντε σακούλες και άδειο πορτοφόλι. Δεν σας συνέβη ποτέ; Τότε έχετε ανοσία στο marketing και στο merchandising, με τους νόμους των οποίων δουλεύει η αγορά. Η οργάνωση των προϊόντων και η διαρρύθμιση του χώρου ενός supermarket είναι ολόκληρη επιστήμη, ενώ διεθνείς αναλυτές έχουν εφεύρει έναν επιτυχημένο όρο για να περιγράψουν τον τρόπο που οι διάδρομοί του μας προ(σ)καλούν να αγοράσουμε: Trolleyology. Μπαίνετε στο supermarket με το καροτσάκι σας και η περιήγηση στον ναό της καθημερινής αγοράς ξεκινά. Από ποιους «νόμους» διέπεται; Παρακάτω ακολουθούν μερικοί εξακριβωμένοι από τους ειδικούς κανόνες βάσει των οποίων στήνονται τα περισσότερα καταστήματα. Σημειώστε πόσες ομοιότητες θα βρείτε με το supermarket της δικής σας γειτονιάς.

Έρευνα- Αποκάλυψη: 2,5 τρις δολάρια σε 25 χρόνια από φυσικό αέριο!

Έρευνα- Αποκάλυψη: 2,5 τρις δολάρια σε 25 χρόνια από φυσικό αέριο!Τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων, οι οποίες θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα χρέους για την Ελλάδα και να αναβαθμίσουν δραματικά την οικονομική και γεωπολιτική θέση της χώρας, βρίσκονται στη δυνητική ελληνική ΑΟΖ.

Μόνο τα κοιτάσματα της Κρήτης είναι πενταπλάσιας αξίας του ελληνικού χρέους.
 
Κομβικός ο ρόλος του Καστελόριζου. Εξασφαλίζει ελληνική πρόσβαση σε κρίσιμες θαλάσσιες περιοχές και ενοποιεί την ελλαδική και την κυπριακή ΑΟΖ.

Η περίπτωση της Γαλλίας- Τι έκανε με τα δικά της "διασκορπισμένα" νησιά.

Το ελληνικό κράτος μπορεί να αντλήσει έσοδα δισεκατομμυρίων και από τις δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.

Για μία ακόμα φορά στην ελληνική ιστορία το κλειδί για τη σωτηρία της χώρας βρίσκεται στη θάλασσα.

«Κλειδώνει» η Εξεταστική για την εκχώρηση Εθνικής Κυριαρχίας μετά την κατάθεση Ρουμελιώτη


ImageΤα τραγικά γεγονότα του χειμώνα και της άνοιξης του 2010 που οδήγησαν στην εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας με την είσοδο του ΔΝΤ στην δημοσιονομική διαχείριση της χώρας και την εν συνεχεία προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης θα αποτελέσουν τελικά αντικείμενο εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, με ρόλο ανάλογο αυτό που είχαν οι εξεταστικές επιτροπές και τα δικαστήρια μετά την περίοδο της Κατοχής '41-'44 για αυτούς που παρέδωσαν τη χώρα στους Γερμανούς και στην τριμερή κατοχή.

Κεντρικά πρόσωπα στην εξεταστική επιτροπή θα είναι ασφαλέστατα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αλλά και ο επικεφαλής του οικονομικού του επιτελείου Γιώργος Παπακωνσταντίνου κάτι που έγινε σαφές μετά και τη χθεσινή κατάθεση  ενώπιον των εισαγγελέων του Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη του πρώην  εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Παναγιώτη Ρουμελιώτη.
Η κλήση του από τους εισαγγελείς έγινε στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται μετά τις δηλώσεις του ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας από το ΔΝΤ ήταν καταδικασμένο να αποτύχει.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται άλλωστε και η πρόταση σύστασης Εξεταστικής για το Μνημόνιο και το ΔΝΤ που καταθέτουν στη Βουλή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.