Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

Το πρόβλημα με το αυριανό τέλος του Κόσμου είναι ότι πέφτει Παρασκευή και χάνουμε το Σαββατοκύριακο. Βρε τι πάθαμε!


Κάντο μόνος σου: Αλυσίβα ή Σταχτόνερο για χίλιες χρήσεις


α) Αλισίβα για το πλύσιμο των ρούχων

Από πολύ παλιά χρησιμοποιούσαν την αλισίβα στο πλύσιμο των ρούχων. Η γιαγιά μου έφτιαχνε αλισίβα για τα ασπρόρουχα από την στάχτη που μάζευε από τον ξυλόφουρνο. Στην μπουγάδα που έφτιαχνε πρόσθετε και φλούδες λεμονιού για να γίνουν ακόμα πιο άσπρα τα ρούχα. Τα φρεσκοπλυμένα ρούχα μοσχοβολούσαν φρεσκάδα, καθαριότητα και υγιεινή!

Το αριστερό ποτήρι περιέχει αλισίβα που έχει γίνει
ενώ το δεξί δεν έχει γίνει ακόμα.

5 με 6 lt βρόχινο ή απιονισμένο νερό

3 με 4 lt λευκή στάχτη κοσκινισμένη από 100% ξύλα

1 μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα περιεκτικότητας 6 lt 

Διαδικασία:

Η Όλγα "έφαγε" τον τζάμπα γόη...

Η Όλγα
Αφορμή η διαχείριση των γραφείων ΕΟΤ εξωτερικού και τα έξοδα για μια ξανθιά πρώην μοντέλο

Δεκτή έκανε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη την παραίτηση του Νίκου Καραχάλιου και στη θέση του τοποθετείται νέος γενικός γραμματέας του ΕΟΤ ο Πάνος Λειβαδάς.

Η υπουργός έκανε δεκτή την Πέμπτη την παραίτηση του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ κ. Ν. Καραχάλιου, καθώς η ρήξη των δύο πλευρών έλαβε αγεφύρωτες διαστάσεις. Ο Νίκος Καραχάλιος είχε προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Όλγας Κεφαλογιάννη τόσο για την διαχείριση των γραφείων ΕΟΤ εξωτερικού, όσο και γιατί πλήρωσε πρόσφατα τα έξοδα για μια ξανθιά πρώην μοντέλο που ήρθε από τις ΗΠΑ, όπως γράφει το iefimerida.gr.

Ο κ. Λειβαδάς ...

Φράσεις που θα καταργηθούν!


* Καταργείται η φράση αγανακτισμένου γείτονα "Θα κάνετε ησυχία να κοιμηθούμε; Δουλεύουμε αύριο" (σιγά να μην δουλεύετε από αύριο).

* Κατά συνέπεια καταργείται και η συνώνυμη έκφραση "Τελειώνετε κυρία μου,
έχουμε και δουλειές"...

*Από την έκφραση "δουλειές με φούντες" κρατήστε τις φούντες, ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί να χρειαστούν, αυτούς τους καιρούς δεν πετάμε τίποτα!

* Μη ορθή θεωρείται επίσης και η έκφραση...

Στέλεχος ακροδεξιού κόμματος λάμβανε επίδομα νοητικής αναπηρίαςΠριν παραθέσω ολόκληρο το άρθρο, δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι γίνεται υπερβολικός ντόρος για το γεγονός αυτό στη Σουηδία. 
Δηλαδή, αναρωτιέμαι  αν δεν δικαιούται ένα ακροδεξιό στέλεχος επίδομα νοητικής αναπηρίας τότε ποιος το δικαιούται; (ισχύει και για τους Έλληνες).
Ι.Ζ.

Ένας από τους πρωτεργάτες για την είσοδο της ακροδεξιάς στο σουηδικό κοινοβούλιο λάμβανε επί 13 χρόνια επιδόματα από την πρόνοια διότι ήταν διανοητικά ανάπηρος, αποκαλύπτει σε σημερινό ...

Ομογένεια κατά Λευκού Οίκου για την δωρεάν παραχώρηση δύο φρεγατών στην Τουρκία


Την κινητοποίηση της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει η απόφαση του Λευκού Οίκου να παραχωρήσει δύο φρεγάτες κατευθυνόμενων βλημάτων κλάσης OLIVER HAZARD PERRY στην Τουρκία μέσω του νόμου H.R. 6649 –περί παραχώρησης πολεμικών σκαφών σε τρίτες χώρες- που κατατέθηκε προς έγκριση στην βουλή των Αντιπροσώπων στις 11 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για τις  φρεγάτες USS HALYBURTON (FFG–40) και USS THACH (FFG–43) οι οποίες παραχωρούνται δωρεάν στο τουρκικό Ναυτικό. Όπως αναφέρει το ελληνοαμερικανικό συμβούλιο ηγεσίας HALC (Hellenic American Leadership Council) ο σχετικός νόμος έχει μπει ήδη στο πρόγραμμα εργασιών της βουλής των αντιπροσώπων και υπάρχει κίνδυνος να ψηφιστεί ακόμη και σήμερα.

Όπως σημειώνει η HALC η κίνηση αυτή του Λευκού Οίκου καταδεικνύει την ευνοϊκή μεταχείριση που απολαμβάνει η Τουρκία στον τομέα των αμυντικών συμφωνιών παρά το γεγονός της επιθετικότητας που παρουσιάζει η χώρα αυτή απέναντι στην Κύπρο αλλά και το Ισραήλ όπως επίσης και με τις εδαφικές διαφορές που εγείρει συνεχώς απέναντι στην Ελλάδα.

Εάν ο νόμος αυτός εφαρμοστεί ...

Τιμή του Ήρωα η μίμησης αυτού. Για τα 100 χρόνια και τον Ήρωα της Ικαριακής Επανάστασης Γεώργιο Σπανό.

Το Μνήμα στο Χρυσόστομο 
όπου ο Γεώργιος Σπανός 
"έπεσε ηρωικώς μαχόμενος 
κατά των Τούρκων 
δια την ελευθερίαν της Ικαρίας"...
Στα πλαίσια των εορτασμών της επετείου των 100 χρόνων από την Ικαριακή Επανάσταση και Απελευθέρωση του νησιού μας και κατά τη διάρκεια της μεγάλης καλοκαιρινής εκδήλωσης που έγινε στον Κάμπο για τον Ήρωα της Επανάστασης Γεώργιο πΝ Σπανό, ζητήθηκε από τον Δήμαρχο Ικαρίας και άλλα μέλη του Δ.Σ. που ήταν παρόντα να λάβουν μία πρωτοβουλία για την ονομασία ενός κεντρικού δρόμου στη βόρεια πλευρά του Ικαρίας με το όνομα του Ήρωα, ως ελάχιστη και διαχρονική τιμή στη μνήμη του.

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ικαρίας που αφορά στην ονομασία του κεντρικού δρόμου του Ευδήλου (από "Χάμπα" έως "Αγ. Ισίδωρο") προς τιμήν του Ήρωος, θα ήθελα προσωπικά και κυρίως εκ μέρους της οικογένειας μου και όλων των απευθείας απογόνων του που βρίσκονται εν ζωή στην Ικαρία, την Αθήνα και τις ΗΠΑ, να ευχαριστήσω τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Δήμαρχο και τους συμπολίτες μας προσωπικά για την τιμητική αυτή κίνηση η οποία επαναφέρει και μάλιστα επί τα βελτίω, την τιμή του Ήρωα όπως του αρμόζει στην βόρεια πλευρά του νησιού μας.

...και στο οποίο στέκει τώρα 
ακοίμητο σύμβολο 
επιτηρώντας το Ικάριο Πέλαγος.
Η προβολή και ανάδειξη των ηρώων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, έχει ως πρωταρχικό σκοπό να αποτελεί αδιαλείπτως αφορμή ώστε οι νεότεροι να θυμόμαστε και να παραδειγματιζόμαστε από τα Ιερά και τα Όσια και να μπορούμε να τα μεταλαμπαδεύουμε στη γενιά που μας ακολουθεί, διότι βάλλονται ποικιλοτρόπως και στοχευμένως σήμερα από τους, εξ αριστερών και εκ δεξιών, υπηρετούντες τη Νέα, λεγόμενη, Εποχή. Η δε  μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να αποδοθεί σε κάποιον Ήρωα είναι η μίμηση αυτού, κατά τα πρότυπα των Αγίων-"τιμή Αγίου, μίμησης Αγίου".

Θεωρώ χρήσιμο να αναφέρω εν συντομία κάποιες σκέψεις για τον Ήρωας αυτόν που αποτελεί για τους Ικαριώτες διαχρονικό σύμβολο θάρρους, Πίστης, ανιδιοτέλειας και αυτοθυσίας. Κατείχε τον συνδυασμό των παραπάνω τεσσάρων πανάρχαιων Ικαριώτικων γνωρισμάτων τα οποία, παρόλο που γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα στην σύγχρονη κοινωνία, είναι όμως και τα πιο απαραίτητα για την επιβίωση ενός ατόμου ή μιας ολόκληρης κοινωνίας σε περιόδους κρίσεων και δοκιμασιών, οι οποίες δυστυχώς στην εποχή που διανύουμε, δεν έχουν κορυφωθεί ακόμα...
Η επιτύμβια στήλη

Ο Γεώργιος Σπανός (1868-1912) είχε ενεργό ρόλο στην Ικαριακή Επανάσταση και είχε θέσει εαυτόν υπό τις διαταγές του Αρχηγού Ιω. Μαλαχία, τον οποίον ο ίδιος συνόδευε και προστάτευε.
Είχε αποκτήσει, με την δυναμική γυναίκα του Μαριγώ Πουλιανού, μέχρι τότε εφτά παιδιά μεταξύ των οποίων και τον Κωνσταντίνο (Σιφουνή) ο οποίος είχε σύζυγο την αλησμόνητη  Ικαριώτισσα, και αγόγγυστη τροφό δεκάδων παιδιών, πέραν των έξι δικών της, στον Άγιο και τον Κάμπο, Αδαμαντία (Διαμαντούλα) Παντελιάδη. Ο Γεώργιος Σπανός (ο ήρωας) ήταν ένα από τα 10 παιδιά του Ιερέα Νικολάου Σπανού, (1845-1917) και της Δέσποινας Μάζαρη.

Ο πατέρας του Ήρωα, παπα-Νικόλας, ήταν γιος του κατά κόσμον Γεωργίου Σπανού (1817-1897) ο οποίος εκοιμήθη ως μοναχός Γεράσιμος στην Κολλυβάδικη Ι. Μ. Ευαγγελισμού Λευκάδος, έξω από τον Άγιο Κήρυκο κι έμεινε ευρύτερα γνωστός ως Χατζη-Γεράσιμος.

Το μνήμα του παπά-Νικόλα Σπανού, πατέρα του Ήρωα, 

που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Αγ. Ειρήνης 

στον Κάμπο
Ο Ήρωας της Ικαριακής Επανάστασης
Γεώργιος Σπανός

Σημειώνουμε επίσης, ότι οι έτεροι Σπανοί που ήταν μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της Ελευθέρας Πολιτείας Ικαρίας, Λεωνίδας, Χριστόδουλος και Χαράλαμπος ήταν αδέρφια του Ήρωα, ενώ ο Θεόδωρος ήταν θείος του και γιος του Χ” Γεράσιμου (εξ ου και αναγράφεται πάντα στα αρχεία της Επανάστασης ως Θ. ΧΓ.ή Θ. Γ. Σπανός).

Από την μεγάλη τιμητική εκδήλωση για τον Ήρωα
στον Κάμπο που οργανώθηκε με επιτυχία
από τον οικείο Σύλλογο
Η θυσία του Γεωργίου Σπανού τον Ιούλιο του 1912 έχει ευρύτερες διαστάσεις διότι καθίσταται στην ουσία ο πρώτος νεκρός των Βαλκανικών Πολέμων, αναλογιζόμενοι ότι η Επανάσταση της Ικαρίας έλαβε χώρα πρώτη και αυτόνομα και αποτέλεσε πρότυπο και κίνητρο για όλες τις υπόλοιπες επαναστάσεις που άρχισαν να εκδηλώνονται αμέσως μετά στα γύρω νησιά και επέφερε τον εμψυχωτικό αέρα στους Έλληνες για τις μετέπειτα επιτυχίες των Βαλκανικών Πολέμων.
(Του ιδίου: 17 Ιουλίου 1912: Η Ικαριακή Επανάσταση ως προοίμιο των Βαλκανικών Εξελίξεων και η Ικαρία του 2012)

Η Ικαρία δεν βρίσκεται πλέον, ...