Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013

Διπλωματικός πυρετός για τις αποζημιώσεις!


Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα ενημερώσει σήμερα το μεσημέρι (13.30) ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος για το πόρισμα της επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Χθες ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και συζητήθηκαν οι επόμενες κινήσεις που οφείλει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των διεκδικήσεών της.

Το Μέγαρο Μαξίμου, που είχε στα χέρια του το πόρισμα το οποίο έχει χαρακτηριστεί απόρρητο
, θεωρεί ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά από την ομάδα εργασίας που είχε συστήσει ο αν. υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με την τεκμηρίωση των ελληνικών διεκδικήσεων με ντοκουμέντα τόσο από τον Α' όσο και από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για όσα υπέστη από τη Γερμανία η χώρα μας. Σύμφωνα, λοιπόν, με το αποτέλεσμα της έρευνας, η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ αποζημιώσεις ούτε για το κατοχικό δάνειο ούτε για τα δεινά που υπέστη κατά τη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής.

Με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών ήδη η έκθεση διαβιβάστηκε στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Φωκίωνα Γεωργακόπουλο, προκειμένου να γίνουν νομική επεξεργασία, αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου και να υποβάλει σχετική γνωμοδότηση. Επειτα από αυτό θα ξεκινήσουν ο διπλωματικός μαραθώνιος και οι διαβουλεύσεις κυρίως με το Βερολίνο, ώστε να πειστεί η Ανγκελα Μέρκελ να καταβάλει αποζημιώσεις στην Ελλάδα. Οπως εκτιμούν πάντως στο Μαξίμου, μέχρι τις γερμανικές εκλογές δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, απλώς η Ελλάδα οφείλει να είναι έτοιμη την επόμενη ημέρα των αποτελεσμάτων με όλα τα στοιχεία του φακέλου «αποζημιώσεις». Οπως γράψαμε χθες, το «Spiegel», αναφέροντας σημεία της έκθεσης (που είχε δοθεί στο «Βήμα»), η οποία βασίζεται σε 761 τόμους από αρχειακό υλικό, υπολογίζει ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 108 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ. για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο. Το συνολικό ποσό των 162 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο 80% του σημερινού ΑΕΠ της χώρας μας.

Νίκος Ελευθερόγλου