Σάββατο, 20 Απριλίου 2013

Νέα βόμβα στην Ευρωζώνη από τον Σόιμπλε: Πρότυπο η λύση στην Κύπρο, για τις χρεοκοπημένες τράπεζες


Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μίλησε χωρίς περιστροφές, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες πως η λύση που υλοποιήθηκε στις κυπριακές τράπεζες, θα αποτελέσει το πρότυπο για ανάλογες, μελλοντικές περιπτώσεις.

«Ο τρόπος που διασώθηκαν οι τράπεζες της Κύπρου θα αποτελέσει το μοντέλο του μέλλοντος για ανάλογες περιπτώσεις», τόνισε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.

«Το μοντέλο της συμμετοχής των μετόχων, πιστωτών και μη εγγυημένων τοποθετήσεων πρέπει ...
να είναι η συνήθης πρακτική στην περίπτωση που ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα εμφανίζει προβλήματα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, εγείρεται θέμα ηθικής, όταν μια τράπεζα επιδίδεται σε επικίνδυνες πρακτικές με μεγάλα κέρδη, αλλά αναθέτουμε στο δημόσιο τις ζημιές, αν υπάρξει αποτυχία.

Σε ό,τι αφορά το νέο κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD), ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι «κάθε ψήφος που δεν θα λάβουμε τελικά στις εκλογές, μπορεί να είναι αυτή που θα στερήσει την πλειοψηφία από τον συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Φιλελευθέρων» και καλεί τους Γερμανούς να αναρωτηθούν εάν θέλουν μια άλλη κυβέρνηση. Εμφανίζεται πάντως πεπεισμένος ότι η πλειοψηφία των Γερμανών υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.