Τρίτη, 14 Μαΐου 2013

Στην Αθήνα η Ναόμι Κλάιν


Στην Αθήνα η Ναόμι ΚλάινΗ 43χρονη Καναδή δημοσιογράφος, διανοήτρια και ακτιβίστρια που έγινε διεθνώς γνωστή ως «πρωθιέρεια» του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης επισκέπτεται για πρώτη φορά την Αθήνα όπου θα μιλήσει στο αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ B-Fest.

«Το δόγμα του σοκ είναι η επιβολή είτε από δικτατορικά καθεστώτα είτε η εφαρμογή από δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις του τρίπτυχου ιδιωτικοποιήσεις, κρατική απορρύθμιση/ελεύθερο εμπόριο και δραστικές περικοπές δημοσίων δαπανών. Προϋπόθεση της εφαρμογής του είναι μια κρίση που μπορεί να οφείλεται σε πολέμους, εμφύλιες συρράξεις, φυσικές καταστροφές ή δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα, όπως ο υπερπληθωρισμός ή το υπέρογκο χρέος.

Τα αποτελέσματα είναι: μείωση μισθών και εισοδημάτων, αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, κλείσιμο επιχειρήσεων, εντατικοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων, ξεπούλημα δημόσιων εκτάσεων. Στο μεταξύ,
η ύφεση βαθαίνει και το δημόσιο χρέος αντί να μειώνεται, αυξάνει», γράφει χαρακτηριστικά στο «Δόγμα του Σοκ», που μαζί με το «No Logo» είναι τα γνωστότερα βιβλία της. Το πρώτο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού παρότι γράφτηκε πριν την ελληνική κρίση την αντικατοπτρίζει απόλυτα, όπως έχει δηλώσει και η ίδια.