Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013

ΔΝΤ: Γιατί μειώθηκε ο ΦΠΑ…

Για να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση η Ελλάδα έλαβε ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα και για τον λόγο αυτό η τρόικα δεν ήγειρε ενστάσεις για τη μείωση του φόρου δήλωσε πριν λίγο από την Ουάσιγκτον ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρεϊ.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο Μάρεϊ ρωτήθηκε από Έλληνα δημοσιογράφο για τον λόγο που το ΔΝΤ έδωσε την έγκρισή του για τη μείωση του ΦΠΑ στην αξιολόγηση του Ιουλίου και δεν το έκανε νωρίτερα. Ο Μάρεϊ απήντησε πως τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ δεν έφεραν ενστάσεις καθώς η ελληνική πλευρά προχώρησε στην λήψη ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων και ως εκ τούτου δεν προέκυψε κάποιο δημοσιονομικό κενό από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%

Ο ίδιος διέψευσε σενάρια και αναφορές περί αποχώρησης του ΔΝΤ από την Ελλάδα και ξεκαθάρισε πως το μόνιμο κλιμάκιο του ταμείου θα παραμείνει στην χώρα μας. «Προσωπικά δεν γνωρίζω ότι το ΔΝΤ πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.


Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ σημείωσε ακόμη πως το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για να ενημερωθεί για την έκθεση προόδου του ελληνικού προγράμματος και να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης ύψους 1,78 δισ. ευρώ.

Θανάσης Κουκάκης – www.in.gr