Σάββατο, 6 Ιουλίου 2013

O άνθρωπος των ΗΠΑ έγινε (τελικα) πρωθυπουργός στην Αίγυπτο...

Aυτόν που από την αρχή οι ΗΠΑ ήθελαν στην ηγεσία της Αιγύπτου τον Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι αυτόν επέλεξε μεταβατικός πρόεδρος Άντλι Μανσούρ να τεθεί επικεφαλής της νέας κυβέρνησης της χώρας, έγραψε η ελεγχόμενη από το κράτος εφημερίδα αλ Αχράμ σήμερα, τρεις ημέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Το ότι ο Μανσούρ επρόκειτο να ονομάσει τον ΕλΜπαραντέι πρωθυπουργό είχαν αναφέρει νωρίτερα πηγές της προεδρίας και το κίνημα Ταμαρούντ, που διοργάνωσε πολλές από τις μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του Μόρσι.

Πηγή των ένοπλων δυνάμεων είπε ότι ο ΕλΜπαραντέι, αναμένεται να ορκιστεί απόψε.

Θεωρείται "άνθρωπος που χαίρει της εμπιστοσύνης των ΗΠΑ" και έχει εργαστεί με τους Αμερικανούς την εποχή που υπηρετούσε στην επιτροπή ατομικής ασφάλειας όπου με τις αναφορές του κάλυψε την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ.

Ωστόσο ένα ανώτερο στέλεχος του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης,
του πολιτικού βραχίονα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, απέρριψε τον διορισμό του.

«Απορρίπτουμε αυτό το πραξικόπημα και ό,τι προκύπτει από αυτό, περιλαμβανομένου (του διορισμού) του ΕλΜπαραντέι» στο αξίωμα του πρωθυπουργού, είπε ο αξιωματούχος αυτός κατά την διάρκεια μιας πολιτικής συγκέντρωσης στο Κάιρο.

Στο μεταξύ ο Γιούσεφ αλ Καραντάουι, ένας εξέχων σουνίτης ιεροδιδάσκαλος που εδρεύει στο Κατάρ, εξέδωσε φετφά με τον οποίο καλεί τους Αιγύπτιους να υποστηρίξουν τον ανατραπέντα πρόεδρο Μόρσι.

Ο Καραντάουι, που έχει γεννηθεί στην Αίγυπτο, ανέφερε στο φετφά αυτόν ότι η ανατροπή του Μόρσι από το Στρατό εναντιώνεται στην δημοκρατία και στο Σύνταγμα.

Πρόσθεσε ότι πολλοί ιεροδιδάσκαλοι στο ισλαμικό πανεπιστήμιο αλ Άζχαρ του Καΐρου –τον σημαντικότερο αιγυπτιακό μουσουλμανικό θεσμό– συμφωνούν μαζί του.

Την ίδια ώρα δεν έχει τέλος η αιματοχυσία στην Αίγυπτο με τον αριθμό των νεκρών από τη συνεχιζόμενη βία να ξεπερνά τους 37 ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται περισσότεροι από 1000.