Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013

Κέρι: Θα επιτεθούμε εάν αποτύχουν οι συνομιλίες

Lavrof-Kerry01-13september2013Οι αμερικανο-ρωσικές συνομιλίες για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας ξεκίνησαν χθες στη Γενεύη -και αναμένεται να συνεχισθούν- σε μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι δήλωσε ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι έτοιμες να επιτεθούν στη Συρία εάν δεν επιτευχθεί και εφαρμοσθεί μια αξιόπιστη συμφωνία, επισημαίνει ανταπόκριση των Anne Gearan και Karen DeYoung στη WASHINGTON POST με τίτλο «U.S.-Russia talks on Syria chemical arsenal begin on tense note».

Ο Πρόεδρος Άσσαντ σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση εμφανίσθηκε έτοιμος να υπογράψει την διεθνή συνθήκη για την απαγόρευση των χημικών όπλων και να ακολουθήσει την «τυποποιημένη διαδικασία» για την παράδοση των χημικών όπλων ένα μήνα μετά.


Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι το χρονοδιάγραμμα που έχει στο μυαλό του είναι πολύ πιο σύντομο και ότι δεν υπάρχει τίποτα τυποποιημένο σε αυτή τη διαδικασία, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Άσσαντ δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα απέφυγε επίσης να σχολιάσει το χθεσινό άρθρο-παρέμβαση του Βλαδιμίρ Πούτιν στους New York Times, δηλώνοντας κατά την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου στον Λευκό Οίκο «αισιόδοξος» ότι οι συνομιλίες της Γενεύης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Αργότερα ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Jay Carney, δήλωνε ότι «είναι σαφές ότι ο Πρόεδρος Πούτιν έχει επενδύσει την αξιοπιστία του στην υπαγωγή των χημικών όπλων του Άσσαντ υπό διεθνή έλεγχο, με τελικό στόχο την καταστροφή τους. Πρόξειται για μια σημαντική ενέργεια. Η Ρωσία είναι το αφεντικό και ο προστάτης του Άσσαντ και γι’ αυτό το λόγο η παγκόσμια κοινότητα θα αξιολογήσει εάν η Ρωσία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε».

Σε άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια της μετάβασης προς τη Γενεύη, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αμερικανική αποστολή θα παρουσιάσει στους Ρώσους πληροφορίες σχετικά με τις συριακές εγκαταστάσεις όπου οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι στεγάζουν 1.000 τόνους χημικών όπλων. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν από τους Ρώσους να αποκαλύψουν τις δικές τους εκτιμήσεις, βάσει προφανώς των πληροφοριών που θα έχουν λάβει από την συριακή κυβέρνηση.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι θα τεθεί το θέμα της ασφάλειας των επιθεωρητών που θα ελέγξουν τα χημικά όπλα.

Τα μέλη του ΣΑ ΟΗΕ αναμένεται να συναντηθούν τη Δευτέρα για να ενημερωθούν από τον ΓΓ ΟΗΕ σχετικά με τα ευρήματα του ελέγχου για την επίθεση της 21ης Αυγούστου.

Μολονότι αρμοδιότητα της ομάδας των επιθεωρητών ήταν να διακριβώσει εάν υπήρξε ή όχι χημική επίθεση και όχι να αναζητήσει τους υπαίτιους, Ανώτατος Δυτικός διπλωμάτης στον ΟΗΕ δήλωσε ότι οι επιθεωρητές συνέλεξαν ένα πλήθος στοιχείων που ενοχοποιούν τις στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος.

http://www.washingtonpost.com/world/national-security/us-russia-talks-on-syria-chemical-arsenal-begin-on-tense-note/2013/09/12/70d0e376-1bd7-11e3-a628-7e6dde8f889d_story.html?hpid=z1

Photo: U.S. Secretary of State John Kerry, United National Special Envoy for Syria Lakhdar Brahimi, and Russian Foreign Minister Sergey Lavrov walk through UN Headquarters in Geneva after a news conference on September 13, 2013. [State Department photo]

http://mignatiou.com