Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ιστορικής σημασίας απόφαση για την αντικατάσταση Μητροπολίτη από την Ιερά Σ'υνοδο

Με μια ιστορικής σημασίας απόφαση ξεκίνησε χθες τις εργασίες της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, που καλείται να διοικήσει την Εκκλησία της Ελλάδος έως τον επόμενο Αύγουστο. Στη χθεσινή συνεδρίαση δόθηκε το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση της διαδικασίας που προβλέπει την αντικατάσταση μητροπολίτη σε περίπτωση αδυναμίας να επιτελέσει τα καθήκοντά του. Η συγκεκριμένη ενέργεια αφορά τον μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης Αγαθόνικο, ο οποίος εδώ και καιρό (λόγω της βεβαρημένης υγείας του) βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία. Η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει τον δρόμο για να ακολουθηθεί παρόμοια διαδικασία και σε άλλες περιπτώσεις γηραιών ή ασθενών μητροπολιτών.


Το χρονικό των αποφάσεων έχει ως εξής: Κατά την έναρξη των εργασιών αναγνώστηκε επιστολή του μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεοκλήτου, ο οποίος δήλωνε την παραίτησή του από τη θέση του στη ΔΙΣ, επικαλούμενος προβλήματα υγείας. Η παραίτηση έγινε δεκτή και με βάση την εκκλησιαστική τάξη τη θέση του στη ΔΙΣ θα έπρεπε να καταλάβει ο επίσης ασθενής μητροπολίτης Κίτρους Αγαθόνικος.

Ο γηραιός Κίτρους είναι κοινό μυστικό ότι δεν είναι σε θέση να συγγράψει ή να υπογράψει τη δική του επιστολή παραίτησης. Ετσι, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να του στείλει επιστολή με την οποία θα τον καλεί να αναλάβει καθήκοντα και εφόσον δεν απαντήσει (όπως είναι βέβαιο), να συγκροτηθεί τριμελής επιτροπή που θα αποτελείται από τον πρόεδρο του ΣτΕ ή κάποιον εκπρόσωπό του και δύο πανεπιστημιακούς ιατρούς, η οποία θα αναλάβει το καθήκον της συνάντησης με τον ασθενή μητροπολίτη Κίτρους και θα καταθέσει στη συνέχεια γνωμοδότηση για την υγεία του. Εάν διαπιστωθεί (και τυπικά) η αδυναμία του, θα αντικατασταθεί τόσο στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο όσο και στη μητρόπολή του.

Ορισμένοι συνοδικοί μάλιστα ζήτησαν να μην αποσταλεί καν επιστολή και να ταξιδέψει άμεσα η επιτροπή των ειδικών στη μητρόπολη, αλλά τελικά προτιμήθηκε να ακολουθηθεί με ακρίβεια η τυπική διαδικασία. Τη θέση του μητροπολίτη Κίτρους αναμένεται να λάβει ο μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος.

Στο περιθώριο αυτών των αποφάσεων ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενημέρωσε για τις απαντητικές επιστολές που έλαβε από τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σχετικά με τους δύο απαχθέντες Σύριους μητροπολίτες και τη δύσκολη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Δημήτρης Ριζούλης / Δημοκρατία