Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013

Ο Θεός ας αναπαύσει τον Φίλιππο Συρίγο που στόλισε τα εφηβικά μας χρόνια.

Από το Ευρωμπάσκετ του 1987 μέχρι την Ευρωλίγκα, σχεδόν κάθε μετάδοση του Φίλιππα Συρίγου επιφύλασσε επικές ατάκες. Θυμηθείτε τον "τίμιο γίγαντα", τα "κόκκινα γυαλιά", το "είναι κλοπή". 

Ο Φίλιππας Συρίγος έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββάτο (12/10),  χάνοντας την μάχη με τον καρκίνο. Η φωνή του όμως θα μείνει στην αιωνιότητα κυρίως μέσα από τον ιστορικό θρίαμβο του Ευρωμπάσκετ του 1987 με τον οποίο συνδέθηκε.

Ωστόσο οι επικές του ατάκες δεν περιορίστηκαν μόνο σε εκείνο το τουρνουά. Ουσιαστικά τότε έγινε η αρχή των φοβερών μεταδόσεών του που κράτησαν μέχρι τις μέρες μας με τους αγώνες της Ευρωλίγκας που περιέγραφε μέσα από τα κανάλια της Nova.

Ο Φίλιππας Συρίγος ξεκίνησε να γράφει για ποδόσφαιρο(!), τα τοπικά ματς του Πλάτωνα και στη συνέχεια έκανε λίγο από όλα. Συνδέθηκε με το άνοιγμα στα αθλητικά που έκανε η Απογευματινή και στη συνέχεια με την Ελευθεροτυπία, στην οποία εργάστηκε για πολλά χρόνια ως διευθυντής του αθλητικού τμήματος. Πέρασε από την Ηχώ και στη συνέχεια δούλεψε σε αρκετές αθλητικές εφημερίδες (Sportime, Sportday) ως αρθρογράφος.

Υπήρξε ο εμπνευστής του εβδομαδιαίου περιοδικού "Τρίποντο" υπογράφοντας το σχετικό editorial με τίτλο "Δίχως μαλλιά στη γλώσσα". Αποτέλεσε τον άνθρωπο που έφερε το μπάσκετ στα ελληνικά σπίτια μέσω της σαββατιάτικης εκπομπής στην ΕΡΤ, των μεταδόσεων το 1987 και στη συνέχεια αποτελώντας πολύτιμο στέλεχος του συνδρομητικού καναλιού, που από την πρώτη ημέρα έδειχνε παιχνίδια ελληνικού πρωταθλήματος και Ευρωλίγκας.

Μέχρι πέρσι, παρότι ήταν φανερά εξασθενημένος από την άνιση μάχη που έδινε, αποτελούσε τον βασικό σχολιαστή της εκπομπής "Super Euroleague", ενώ είχε ταξιδέψει στο φάιναλ-φορ του Λονδίνου, σχολιάζοντας από κοντά τα παιχνίδια του Ολυμπιακού.

Αυθόρμητος και απόλυτος, δεν δίσταζε να πει κάθε στιγμή την άποψή του γι΄αυτό που έβλεπε. Όπως όταν έχασε η Ελλάδα στον όμιλο του Ευρωμπάσκετ του 1987 από την ΕΣΣΔ (66-69) και ο Συρίγος σε κάποια φάση, έξαλλος με την διαιτησία, ξεστόμισε το μυθικό: "Βλέπει με κόκκινα γυαλιά ο Κοτλέμπα".