Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013

Ο Μητρόπουλος εξέθεσε και τον Τσίπρα με τις αποκαλύψεις για Στουρνάρα και Παπαδήμο

Την υποθήκευση της χώρας και την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας μας στις δανείστριες δυνάμεις πέτυχε -εν κρυπτώ- ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με... συνοδοιπόρο του τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην σύμβουλο του Κώστα Σημίτη Λουκά Παπαδήμο. Αυτό ουσιαστικά υποστηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, την ώρα που, πάντως, ελέγχεται για φορολογικές παραλείψεις-παραβάσεις από το ΣΔΟΕ.


Και μάλιστα, φέρεται -σύμφωνα με τον ίδιο- ότι ποδηγέτησαν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), ώστε να γνωμοδοτήσει, έπειτα από απαίτηση της τρόικας λίγο προτού λάβουμε τη δεύτερη δόση των 109 δισ. ευρώ, ότι όλα είναι νομότυπα! Ουσιαστικά, όπως διευκρινίζει ο κ. Μητρόπουλος η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου το... διαπραγματεύτηκε με την τρόικα και τελικά τον Ιανουάριο του περασμένου έτους η τρόικα το έθεσε ως προαπαιτούμενο, με τον Γιάννη Στουρνάρα να λέει κατά την προσφιλή του συνήθεια σε όλα «ναι».

Μεταξύ άλλων, στην απόφαση του ΝΣΚ δηλώνεται ότι το ελληνικό κράτος παραιτείται, επίσημα και αμετάκλητα, από κυριαρχικά δικαιώματα, ακατάλυτες πρόνοιες του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και του «δικαίου της ανάγκης», αλλά και από το δικαίωμα επαναδιαπραγμάτευσης της Δανειακής Σύμβασης, που υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει σημαία του. Ως εκ τούτου πλέον και με δεδομένο ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνώριζε εδώ και αρκετό διάστημα τα (νέα) δεδομένα, βρίσκεται βαριά εκτεθειμένος, αφού για να τηρήσει τις υποσχέσεις πρέπει να ξεπεράσει ανυπέρβλητα εμπόδια.

Αλλωστε, όπως εξηγεί ο εργατολόγος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν «ακυρωθεί άμεσα ο ν. 4111/2013 που προέβλεψε αυτές τις γνωμοδοτήσεις ως προαπαιτούμενο και δεν ανακληθούν αυτές πάραυτα, το οικονομικό πρόβλημα της πατρίδας είναι αδύνατον να επιλυθεί στο μέλλον, αφού, κατά την ισχυρότερη ερμηνεία, ούτε το ζήτημα του χρέους (σύνθεση, ύψος) μπορεί να τεθεί ούτε το δικαίωμα της επαναδιαπραγμάτευσης των δανειακών συμβάσεων μπορεί νόμιμα (βάσιμα) να προβληθεί. Δηλαδή, μετά τις καταπλεονεκτικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί με τις γνωμοδοτήσεις, η χώρα θα βρίσκεται για πολλές δεκαετίες στο έλεος των δανειστών».

Εφημ. Δημοκρατία