Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013

Τεχνοκράτες και κάτω από το καπό μας; Θάνατος γνωστού δημοσιoγράφου που ερευνούσε τη CIA.

Michael Hastings (Chip Somodevilla / Getty Images / AFP)
Το εξώφυλλο του περιοδικού Autoweek αυτής της εβδομάδας αναφέρεται στο εξής ερώτημα: «Ποιος έχει τον έλεγχο του αυτοκινήτου σας; Κυβέρνηση και ιδιωτικοί φορείς μπορούν να ελέγχουν πλέον το αυτοκίνητό σας από απόσταση». Εγείρουν τεράστια ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία και ασπίδα προστασίας (hackability) της Audi, Toyota, Mercedes και όλων των άλλων οχημάτων που οδηγούνται «με τη βοήθεια υπολογιστή» (computer assisted). Ποιος θα είναι υπεύθυνος για έναν θάνατο ή τραυματισμό, αν ο υπολογιστής ενός νέας τεχνολογίας αυτοκινήτου κολλήσει και προκαλέσει, ας πούμε, «ακούσια επιτάχυνση»; Ο CEO της Toyota; Ο κατασκευαστής του ηλεκτρονικού προγράμματος; Ποιος;

Η Δημοκρατία αντικαθίσταται από την Τεχνοκρατία (και οι Δημοκράτες από τους "Τεχνοκράτες")

Η τεχνοκρατία αντικαθιστά σιγά-σιγά τη δημοκρατία στη Δύση. Στις χώρες που πλήττονται σοβαρά από χρέη, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, δεν τολμά κανείς πολιτικός να πατήσει το κουμπί της ολικής επαναφοράς (reset), έτσι ώστε το χρέος, σαν άλλο Anaconda, καταπίνει αδυσώπητα τις χώρες στον αργό θάνατο.

Επειδή από τους πολιτικούς μας εκπροσώπους λείπει η σπονδυλική στήλη και δεν μπορούν να "μασήσουν σίδερα" -πόσω μάλλον να διαπραγματευτούν σθεναρά για το μέλλον της χώρας τους-, οι εκάστοτε εκλογές έχουν μεταβληθεί σε παρωδία. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές και τα σκιερά στοιχειά της Ζυρίχης είναι εκείνοι που εδώ και καιρό έχουν αρχίσει να επιλέγουν τους πολιτικούς μας ηγέτες με τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά.