Σάββατο, 31 Μαΐου 2014

Ιερώνυμος: Χρειαζόμαστε πολιτικούς σαν τον Καποδίστρια

Archbishop-Ieronimos“Χρειαζόμαστε πολιτικούς σαν τον Καποδίστρια σε όλους τους καιρούς” τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την έναρξη της ημερίδας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα “ο Ιωάννης Καποδίστριας ως πρότυπο πολιτικού ηγέτη”, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην αίθουσα της παλαιάς Βουλής, παρουσία των Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης Ανθίμου, Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνατίου, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ, Υδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Παύλος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, Ζακύνθου Διονύσιος, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος, Θερμοπυλών Ιωάννης, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο γενικός γραμματέας θρησκευμάτων Γεώργιος Καλαντζής, κληρικοί και λαϊκοί.

Ο Αρχιεπίσκοπος κήρυξε την έναρξη της ημερίδας λέγοντας: “Μέσα σε έναν κόσμο φθοράς και λήθης, αναδύεται ο ιστορικός λόγος και η ιστορική μνήμη. Συμβαίνει συχνά, και ιδιαίτερα στους σημερινούς καιρούς, καθετί ιερό στη ζωή να αποϊεροποιείται και να αναλώνεται, να προδίδεται εν ονόματι οιασδήποτε σκοπιμότητας. Ακόμη και τα πρόσωπα χάνονται μέσα στη μαζικότητα των νέων ιδεών. Χρειάζεται να εμβαθύνουμε με πολύ κόπο στην σπουδή της ιστορίας και των μεγάλων ιστορικών μορφών, και περισσότερο ακόμη χρειάζεται να ενισχύσουμε την μνήμη, να μαρτυρούμε το διαρκή δεσμό μας με αυτήν, να τον επανευρίσκουμε και να τον ανανεώνουμε από κοινού, όπως μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις”.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στον Ιωάννη Καποδίστρια λέγοντας πως “πρόκειται για έναν κορυφαίο πολιτικό που έλαμψε σε Ελλάδα και Ευρώπη με το μεγαλείο των χαρισμάτων του, με τη σύνεση, την αυταπάρνηση, την ταπεινότητα, την τόλμη, την ευστροφία, την διορατικότητα και την πίστη του”.

Αναφέρθηκε, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος στην πίστη του Καποδίστρια λέγοντας πως “είχε βαθύτατη πίστη στο Θεό. Θεώρησε την Εκκλησία ιδρυτικό συστατικό της εθνικής μας ταυτότητας. Επίσης, έδωσε μεγάλη έμφαση στην παιδεία. Θεωρούσε αχώριστα αυτά τα δύο, γιαυτό και όταν όρισε τα υπουργεία συνέστησε την “Γραμματείαν των Εκκλησιαστικών και της Δημοσίας Εκπαιδεύσεως”.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως “τέτοιους πολιτικούς, αυτού του ήθους, χρειαζόμαστε σε όλους τους καιρούς. Πρέπει να αναδείξουμε όσο μπορούμε αυτή τη μεγάλη αλήθεια και να οπλιστούμε με αυτήν, να την καλλιεργήσουμε μέσα μας. Να διαλεχθούμε με τον εαυτό μας και να προβληματιστούμε. Και αν είναι δύσκολο να σταθούμε στο ύψος του Καποδίστρια, ας στραφούμε τουλάχιστον σ’ αυτόν με πνεύμα μαθητείας. Ας σταθεί οδηγός και δάσκαλός μας”.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ ο γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αντωνίου-Τριανταφυλλίδης παρουσίασε τους ομιλητές.

Την ημερίδα συντόνιζε ο Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Η πρώτη εισήγηση ανήκε στον κ. Ανδρεά Κούκο, Καθηγητή Νεωτέρας Ιστορίας της Σχολής Εθνικής Αμύνης και Πρόεδρο Εταιρείας Μελέτης Έργου «Ιωάννη Καποδίστρια» με θέμα: «Η δυναμική της στρατηγικής του Ιωάννου Καποδίστρια από την αρχή της πολιτικής του σταδιοδρομίας στην Επτάνησο Πολιτεία έως την ίδρυση της Φιλομούσου Εταιρείας στην Βιέννη (1800 – 1814)».

Αμέσως μετά ο Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Γιαννούλης, Κληρικός της Μητροπόλεως Ύδρας, μίλησε με θέμα: «Η άφιξις του Καποδίστρια στην Αίγινα, η ορκωμοσία της πρώτης επισήμου Ελληνικής Κυβερνήσεως στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό και η διετής άσκησις της κυβερνητικής εξουσίας από το νησί (1828 – 1829)».

Η τρίτη εισήγηση ήταν του Δρος Χαραλάμπους Μηνάογλου, Μέλους της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, με θέμα: «Η πολιτική θεωρία του Ιωάννη Καποδίστρια».

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του Δρος Δημητρίου Μεταλληνού, Διδάσκοντος εις το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Ο ελληνορθόδοξος ηγέτης Ιωάννης Καποδίστριας».

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν αύριο το απόγευμα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Ιωάννη Καποδίστρια.

romfea.gr