Σάββατο, 17 Μαΐου 2014

The Game of...Drones: Κάπνιζε, δεν κατασκόπευε, το Λιθουανικό drone που κρατούσαν οι Ρώσοι στο έδαφος τους

Reuters / Andy Clark Ένα Λιθουανικό Drone (μη-επανδρωμένο αεροσκάφος) που η Ρωσία κρατούσε στο έδαφος της εδώ και δύο εβδομάδες, δεν εκτελούσε μια αποστολή κατασκοπείας, τελικά, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας. Εκτελούσε λαθρεμπόριο τσιγάρων!

Το χειροποίητο drone μετέφερε κουτιά με έως και 10 κιλά καπνού κολλημένα με κολλητική ταινία. Το FSB εκτιμά ότι το σώμα του drone κοστίσει περίπου 300 ρούβλια ( λιγότερο από US $ 10) .

Το ερασιτεχνικό ΜΕΑ με άνοιγμα φτερών τέσσερα μέτρα πετώντας σε υψόμετρο μέχρι 2.000 μέτρα έριξε τα λαθραία τσιγάρα σε καθορισμένη περιοχή .

Η Ρωσο-λιθουανική εγκληματική ομάδα ερευνώντας το περιστατικό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «στο αεροσκάφος» είχε εγκατασταθεί GPS επιτρέποντας στον χειριστή του drone τον έλεγχο της πτήσης, μέσω μίας 3D κάρτας, από το έδαφος.

«Ήταν η πρώτη φορά που ένα drone ελέγχεται από ξένο επιχειρηματία είχε τεθεί υπό κράτηση στο έδαφος της περιοχής του Καλίνινγκραντ ", δήλωσε ο εκπρόσωπος της FSB Oleg Dzhurayev .

Ένας Λιθουανός ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο του αεροσκάφους από το Καλίνινγκραντ και έκτοτε κρατείται , σύμφωνα με πρακτορείο ειδήσεων RBK .

Η ποσότητα που προσπάθησαν να περάσουν λαθραία περιείχε περίπου 500 πακέτα τσιγάρα αξίας περίπου 25.000 ρούβλια (περίπου $ 700) . Ο λόγος πίσω από την παράνομη αυτή δραστηριότητα είναι απλός - τα ίδια τα τσιγάρα στη Λιθουανία είναι σχεδόν δύο φορές πιο ακριβά κι έτσι το λαθρεμπόριο καπνού είναι αρκετά δημοφιλές στη μαύρη αγορά .

Η Υπηρεσία Συνόρων του Καλίνινγκραντ εξετάζει επίσης αν το ΜΕΑ θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί και άλλους για σκοπούς πέραν του λαθρεμπορίου τσιγάρων, δεδομένου ότι έφερε και μια φωτογραφική μηχανή με δυνατότητα λήψης φωτογραφιών και βίντεο με απευθείας σύνδεση και μετάδοση τους 

rt.com./ Ikarios1912