Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2014

Οικ. Πατριαρχείο και Ιερά Σύνοδος στηρίζουν το Βατοπαίδι (που δικαιώνεται συνεχώς).

oikoymenikoΠλήρη ανατροπή, στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και του δήθεν σκανδάλου που είχε συνταράξει πριν έξι χρόνια την ελληνική πολιτική σκηνή και αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους της ανατροπής της κυβέρνησης Καραμανλή: 
Με μία εντυπωσιακή κίνησή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, προχώρησε σε παρέμβαση κατά του Δημοσίου και υπέρ της ισχύος των Χρυσόβουλων Λόγων και των Πατριαρχικών Σιγγιλίων της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, στο Εφετείο Θράκης.

Στο δικαστήριο αυτό δικάζεται τον Οκτώβριο η έφεση της Ιεράς Μονής κατά της  απόφασης, η οποία είχε αποφανθεί κατά πλειοψηφία το 2008 ότι οι τίτλοι της Μονής, αλλά και τα Πατριαρχικά Συγγίλλια, που τους ερμηνεύουν και εφαρμόζουν, δεν προσπορίζουν κυριότητα, πριν συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις της χρησικτησίας, άρα δεν είχαν δικαίωμα ανταλλαγής.

Είχε προηγηθεί το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης που απέρριψε προ μηνός τις αγωγές του Δημοσίου κατά της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, τρίτων αγοραστών και Τραπεζών, με τις οποίες το Δημόσιο ζητούσε την επιστροφή των ακινήτων που είχαν ανταλλαγεί έναντι παραλιμνίων εκτάσεων της Λίμνης Βιστωνίδας.

Για τους ίδιους λόγους έχει ασκήσει παρέμβαση υπέρ της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με εκτενές και εμπεριστατωμένο σκεπτικό, έκρινε ότι δεν τίθεται θέμα ακυρότητας των ανταλλαγών. Επίσης, απερρίφθη και το αίτημα του Δημοσίου κατά της Μονής για ηθική βλάβη.

Με απλά λόγια: Ούτε υπήρξε ποτέ, ούτε υπάρχει σκάνδαλο Μονής Βατοπαιδίου και οι ανταλλαγές ήταν απόλυτα νόμιμες.