Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2014

Τραβάει το σκοινί η Άγκυρα: Απειλητικό κείμενο για την Ελλάδα από το Τουρκικό Συμβούλιο Ασφαλείας

Τραβάει το σκοινί η Αγκυρα: Απειλητικό κείμενο για την Ελλάδα από το Τουρκικό Συμβούλιο ΑσφαλείαςΤην ώρα που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός αλωνίζει εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, η Αγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις, με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας να υιοθετεί κείμενο με την οποίο στην ουσία απειλεί με νέα κρίση στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο που υιοθετήθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, αναφέρεται εκ νέου η απόφαση της Γείτονος να διατηρήσει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ και να συνεχίσει τις σεισμογραφικές έρευνες, κάνοντας, μάλιστα, παράλληλη αναφορά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

«Εξετάστηκαν κατά τη Σύνοδο οι εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με πρώτο το θέμα των τομέων αρμοδιοτήτων στη θάλασσα. Τονίστηκε ότι και την προσεχή περίοδο θα λαμβάνονται με αποφασιστικότητα κάθε είδους μέτρα που απαιτούνται για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων εντός της ίδιας της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας και στους τομείς για τους οποίους η "ΤΔΒΚ" (σ.σ. ψευδοκράτος) της έδωσε άδεια ως εγγυήτρια χώρα», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο της απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα συγκεκριμένα σημεία στην ανακοίνωση του τουρκικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας αποτελούν «απάντηση» στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, από την οποία η Αγκυρα θεωρεί ότι απειλείται και έχει καταστήσει σαφή την ενόχλησή της. Πάντως, η αναφορά στην ίδια πρόταση σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και κυπριακή ΑΟΖ επιτείνει τον προβληματισμό για ενδεχόμενες κινήσεις περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης, με τη μετακίνηση της ερευνητικής δραστηριότητας του «Μπαρμπαρός» σε άλλες περιοχές.

iefimerida.gr