Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014

Φώτισαν το έργο του διαφωτιστή αγίου

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας, η εκδήλωση που διοργάνωσε η Μονή Βατοπαιδίου για τη συμπλήρωση 300 χρόνων από την κοίμηση του αγίου Γερασίμου Παλλαδά, το έργο του οποίου παραμένει άγνωστο στο ευρύ κοινό. Η αίθουσα του ξενοδοχείου ήταν κατάμεστη από μητροπολίτες, επισκόπους, κληρικούς, υπουργούς, βουλευτές και πολίτες, που θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη του σπουδαίου αγίου. Την εκδήλωση άνοιξε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄, ο οποίος αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο ποιμαντικό έργο και το πρόσωπο του αγίου Γερασίμου Παλλαδά.

«Φρόντιζε για τον διαφωτισμό των Ελλήνων και παραιτήθηκε από τον θρόνο του για να ζήσει κοντά στον Θεό ως απλός μοναχός» είπε ο μητροπολίτης Κενύας Μακάριος, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο του αγίου. Αμέσως μετά ακολούθησε ομιλία του ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου γέροντα Εφραίμ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και ο πρώτος τόμος των «Απάντων» του συγγραφικού έργου του αγίου, τον οποίο επιμελήθηκε η δρ Φιλολογίας Ελένη Χατζόγλου-Μπαλτά.

Στο τέλος της εκδήλωσης προβλήθηκε ενημερωτικό ντοκιμαντέρ για την εποχή, το πρόσωπο και τη δράση του αγίου Γερασίμου Παλλαδά και ακολούθησε γεύμα, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ξάφνιασε τους πάντες τραγουδώντας το ριζίτικο τραγούδι ο «Αητός» που έχει ερμηνεύσει ο Νίκος Ξυλούρης. Ο άγιος Γεράσιμος Παλλαδάς γεννήθηκε στην Κρήτη και υπηρέτησε ως δάσκαλος και ιερωμένος σε πολλές περιοχές της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας. Υπήρξε ένας από τους διαπρεπέστερους λόγιους ιεράρχες της περιόδου της Τουρκοκρατίας, που παρέμεινε σχεδόν στην «αφάνεια» για πολλά χρόνια, αν και διακρίθηκε για την αγιότητα και την ακτινοβολία της προσωπικότητάς του, καθώς και για την πολύπλευρη πνευματική δραστηριότητά του.

Διετέλεσε μητροπολίτης Καστορίας και Αδριανουπόλεως, ενώ στη συνέχεια εξελέγη Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Ύστερα από 22 χρόνια στο αξίωμα, παραιτήθηκε και μετέβη στη Μονή Βατοπαιδίου, στο Άγιον Όρος, όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

dimokratianews.gr