Δευτέρα, 13 Απριλίου 2015

Ταραχή και νευρικές ενέργειες στην Αγκυρα για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από τον Πάπα

Ταραχή και νευρικές ενέργειες στην Αγκυρα για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από τον ΠάπαΣοκ προδίδουν οι κινήσεις της Τουρκίας την επαύριον της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από το Βατικανό μέσω σχετικής αναφοράς από την πλευρά του ιδίου του Πάπα Φραγκίσκου.

Από τις σκληρές δηλώσεις Τούρκων κυβερνητικών στο ανώτατο επίπεδο, φτάσαμε μέχρι την ανάκληση του πρεσβευτή της Τουρκίας από το Βατικανό για διαβουλεύσεις, μια εξαιρετικά συνήθης πρακτική της τουρκικής διπλωματίας, που ακολουθεί αυτό που θεωρείται ότι αποτελεί «περήφανη εξωτερική πολιτική», αρμόζουσα σε μια τοπική υπερδύναμη, όπως αρέσκεται να πιστεύει η γειτονική μας χώρα για τον εαυτό της.

Όπως αναφέρει σε πολλαπλά ρεπορτάζ για το θέμα το Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ), οι δηλώσεις του Πάπα για την αρμενική γενοκτονία προκάλεσαν την οργή του Αχμέτ Νταβούτογλου αποκαλώντας τις σε δικές του δηλώσεις ως “μεροληπτικές” και “ανάρμοστες” και συνέχισε: “Η ανάγνωση αυτών των οδυνηρών γεγονότων κατά μεροληπτικό τρόπο είναι ανάρμοστο εκ μέρους του πάπα και της αρχής που εκπροσωπεί”, δήλωσε στην τουρκική τηλεόραση, αντιδρώντας στη σοκαριστική για την Τουρκία αναφορά του Πάπα που χαρακτήρισε “πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα” τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων στην Τουρκία.

Τι δήλωσε όμως ακριβώς ο Πάπας προκαλώντας την οργή της Τουρκίας; “Τον περασμένο αιώνα η ανθρώπινή μας οικογένεια βίωσε τρεις μαζικές και πρωτόγνωρες τραγωδίες. Η πρώτη, που ευρέως θεωρείται ως «η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα» έπληξε τον λαό σας των Αρμενίων» είπε ο ποντίφικας επικαλούμενος ένα έγγραφο που υπογράφθηκε το 2001 από τον πάπα Ιωάννη Παύλο B΄ και τον πατριάρχη της Αρμενικής Εκκλησίας. «Οι άλλες δύο είναι εκείνες που διέπραξαν ο ναζισμός και ο σταλινισμός. Και πιο πρόσφατα άλλες μαζικές εκτελέσεις όπως εκείνες στην Καμπότζη, τη Ρουάντα, το Μπουρούντι, τη Βοσνία» πρόσθεσε.

Ο Φραγκίσκος προέβη στις δηλώσεις αυτές λίγο πριν από την έναρξη μιας λειτουργίας στη μνήμη των Αρμενίων που σφαγιάστηκαν το διάστημα μεταξύ 1915 και 1917, στην οποία συλλειτούργησε μαζί με τον πατριάρχη της αρμενικής καθολικής εκκλησίας Νερσές Μπεντρός ΙΘ΄ Μαρμούνι, παρουσία του προέδρου της χώρας, Σερζ Σαρκισιάν.

Νωρίς το απόγευμα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον εκπρόσωπο του Βατικανού στην Άγκυρα για να του ζητήσει εξηγήσεις για τον όρο “γενοκτονία”, τον οποίο απορρίπτουν κατηγορηματικά οι τουρκικές αρχές. Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η κυβέρνηση εξέφρασε “τη βαθιά λύπη και απογοήτευσή της” για τις δηλώσεις του πάπα οι οποίες προκαλούν “πρόβλημα εμπιστοσύνης”.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαρακτήρισε “αβάσιμη” και “μακράν της ιστορικής πραγματικότητας” τη χρήση της λέξης “γενοκτονία”. “Η δήλωση του πάπα, που είναι μακράν της νομικής και ιστορικής πραγματικότητας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή”, έγραψε ο Τούρκος υπουργός στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο πάπας Φραγκίσκος φρόντισε πάντως να μην χρησιμοποιήσει ο ίδιος τη λέξη αλλά να επικαλεστεί τη γραπτή διακήρυξη του προκατόχου του. Το γεγονός ωστόσο είναι ότι για πρώτη φορά βγήκε ο όρος αυτός από τα χείλη ενός ποντίφικα και μάλιστα μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

“Πιστεύω ότι ήταν μια πολύ θαρραλέα ενέργεια”, είπε ο ειδικός σε θέματα Βατικανού Μάρκο Τοσάτι. “Πριν γίνει πάπας, ο Χόρχε Μπεργκόλιο είχε δηλώσει με σαφήνεια, πολλές φορές, ότι επρόκειτο για γενοκτονία. Επικαλούμενος τον Ιωάννη Παύλο Β΄, ενίσχυσε τη θέση της Εκκλησίας, δηλώνοντας και τη δική του άποψη για το θέμα”, σχολίασε. Ο πάπας Φραγκίσκος, κάνοντας λόγο για τα αμέτρητα θύματα της σφαγής, τόνισε: “Το να τους θυμόμαστε είναι αναγκαίο και κάτι παραπάνω: είναι καθήκον επειδή όταν σβήνει η μνήμη αυτό σημαίνει ότι το κακό κρατά ακόμη ανοιχτή την πληγή”.

Οι Αρμένιοι εκτιμούν ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι σφαγιάστηκαν κατά συστηματικό τρόπο την εποχή εκείνη, ενώ η Οθωμανική Αυτοκρατορία έπνεε τα λοίσθια. Πολλοί ιστορικοί και περισσότερες από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρωσία, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία. Η Τουρκία από την πλευρά της θεωρεί ότι επρόκειτο για έναν εμφύλιο πόλεμο που, σε συνδυασμό με τον λιμό που έπληττε τη χώρα, στοίχισε τη ζωή σε 300.000-500.000 Αρμένιους και ισάριθμους Τούρκους.

Η δήλωση του πάπα ενδέχεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις του Βατικανού με την Τουρκία. Η επίσκεψή του στη χώρα αυτή, τον περασμένο Νοέμβριο, είχε καταλήξει σε διάλογο κωφών, καθώς ο Φραγκίσκος συνηγορούσε υπέρ μιας συμμαχίας των θρησκειών κατά της τρομοκρατίας ενώ οι τουρκικές αρχές επέμεναν σταθερά στην αποκήρυξη της ισλαμοφοβίας.

mignatiou.gr