Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2011

Ιδού τι χρωστούν οι Γερμανοί στην Ελλάδα

«Ότι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο,
είναι και η Ελλάδα για την ανθρωπότητα»
Γκαίτε
Άρθρο του κ. Γιάννη Δημαρά

Προέδρου του Πανελληνίου Άρματος Πολιτών
Μια δεύτερη, δυστυχώς, δυσάρεστη «έκπληξη» επιφύλαξε το γερμανικό περιοδικό FOCUS για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Μετά την άσεμνη χειρονομία της Αφροδίτης της Μήλου, σειρά είχε τώρα να πνιγεί η Ακρόπολη, η χώρα μας και μαζί με αυτή τα ιερά και όσιά μας.
Δεν είναι ζήτημα λογοκρισίας, ούτε απαγορεύεται να υπάρξει σχόλιο ή εκτίμηση για τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία και κοινωνία από τις πράξεις και τις ενέργειες της σημερινής κυβέρνησης.
Όμως, όλα έχουν ένα όριο. Έχουν μια «κόκκινη γραμμή». Την οποία το εν λόγω περιοδικό τις ξεπέρασε. Πιστεύω ηθελημένα και υστερόβουλα.
Ένα έθνος, όμως, δεν έχει τιμή αγαπητές κυρίες και κύριοι του FOCUS. Δηλητηριάζετε την χώρα μου, τους συμπολίτες μου και μας παρουσιάζετε σαν τα «παγκόσμια τέρατα» που θέλουν να καταστρέψουν τον κόσμο.
Και τι παράξενο;
Σκεφτόμενος αυτό που προσπαθείτε να κάνετε μου ήρθε στο μυαλό, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Θυμάστε; Τότε που η χώρα σας ήταν κι αυτή δέσμια της συνθήκης των Βερσαλλιών. Που ο γερμανικός λαός πείναγε από τους δυσβάστακτους φόρους από το τότε «μνημόνιο» των δυνάμεων της Αντάντ. Που αποφασίσατε να δώσετε τέλος σε αυτό, επιλέγοντας έναν σχιζοφρενή ηγέτη που αιματοκύλησε την ανθρωπότητα, για το «καλό» σας.
Μέσα σε αυτά τα θύματα μιας «καλύτερης Γερμανίας» ήταν και η χώρα μου. Εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε οσφυοκάμπτες. Έχουμε ένα πρόβλημα με τους τεμενάδες. Σας πολεμήσαμε μέχρι τέλους. Όπως και τους Ιταλούς. Και σας νικήσαμε.
Την οχυρωματική γραμμή Ρούπελ δεν την καταλάβατε ποτέ. Μετά τη «μάχη της Κρήτης» οι επίλεκτες δυνάμεις των Fallschirmjager (αλεξιπτωτιστών) αποδεκατίστηκαν και έτσι το σχέδιο SeeAdler για την κατάληψη της Μεσοποταμίας και τη δημιουργία δεύτερου μετώπου στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο πήγε «περίπατο». Και η αντίστροφη μέτρηση για την ήττα των ναζιστικών δυνάμεων είχε αρχίσει… Αυτό δεν μας το συγχωρήσατε ποτέ. Ο ελληνικός λαός είχε από εσάς την πιο βάρβαρη μεταχείριση. Δίστομο, Καλάβρυτα, Κοκκινιά, Καισαριανή, Κλεισούρα: Αθώοι Έλληνες πολίτες, εκτελέστηκαν, βιάστηκαν, βασανίστηκαν, κάηκαν ζωντανοί από το «πνεύμα ελευθερίας» των προγόνων σας. Χιλιάδες άλλοι συμπατριώτες μου στάλθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που δεν ξέρατε. Έγιναν σαπούνι για να πλένονται από τις αμαρτίες τους οι πρόγονοί σας. Κι αυτά τα μάθατε αργότερα φυσικά…
Όμως, οι νεώτερες γενιές ακολουθήσατε τον δρόμο της λήθης. Μιλήσατε για «τρομερά συμβάντα» και «καθαρίσατε». Και ερχόσαστε σήμερα, ξανά, να μας επιτεθείτε. Όχι βέβαια με τα όπλα, για να μη χαρακτηρισθείτε βάρβαροι, αλλά με έναν εξίσου βρώμικο και «πολιτισμένο» τρόπο. Αυτόν της οικονομίας.
Πατάτε στο κεφάλι έναν λαό ολόκληρο, ανελέητα και χωρίς αιδώ. Μας απομυζάτε κι όλα αυτά για να σώσετε όχι την Ελλάδα, αλλά τη χώρα σας για να μη καταρρεύσει η Ευρωζώνη και χάσετε τα χρήματά σας. Ακούγεται ίσως δίκαιο στους κύκλους των νεοφιλελευθέρων «δαρβινιστών» της οικονομίας, όμως ηθικά και ανθρωπιστικά είναι απαράδεκτο, απέναντι σε μια χώρα που τόσο έχει ενισχύσει την οικονομία σας, τις περασμένες δεκαετίες.
Μπορείτε να σκεφτείτε το: «πώς»;
Αυτοκίνητα, οικιακές συσκευές, προϊόντα ένδυσης, τρόφιμα, είδη και συσκευές επικοινωνίας, άρματα μάχης, πύραυλοι, πυρομαχικά, τυφέκια εφόδου, αυτοκινούμενα πυροβόλα, υποβρύχια, είναι μερικά από αυτά που αγόρασε και αγοράζει η πατρίδα μου από εσάς. Έχουμε δώσει δισεκατομμύρια ευρώ για να είστε σήμερα η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου. Δεν σας τα ζητάμε πίσω. Εξάλλου, «ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από το ταμείο».
Όμως, είδαμε στο χρηματοκιβώτιό μας, πως υπάρχουν κάτι απλήρωτες «συναλλαγματικές» με την ένδειξη: «Γερμανικές αποζημιώσεις». Κάποια «χρωστούμενα» από τους προγόνους σας, προς τον λαό μας. Κάποια «χρωστούμενα» από τότε, ξέρετε, που θέλατε να γεμίσετε τον κόσμο ξανθούς με γαλάζια μάτια και να μεταφέρετε τον «πολιτισμό» σας σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Τότε που ένας τρελός με ένα «κολοβό» μουστάκι σας έπεισε πως είστε οι «εκλεκτοί», σπέρνοντας τρόμο και αίμα ξεπερνώντας και την πιο νοσηρή φαντασία.
Αυτά τα «χρωστούμενα» λοιπόν σας τα ζητάμε. Και επειδή τώρα, «δεν έχουμε απομακρυνθεί από το ταμείο» είναι καιρός να μας τα δώσετε.
Ποια είναι αυτά;
α) Το ποσό των 7.100.000.000 δολαρίων ΗΠΑ, που της επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946) για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στην οικονομική υποδομή της χώρας.
β) Το αναγκαστικό δάνειο των 3.500.000.000 δολαρίων ΗΠΑ που εισέπραξε κατά τα έτη 1942-43.
γ) Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που αφαίρεσε από Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους.
δ) Τις αποζημιώσεις προς τα θύματα των εγκλημάτων του Γερμανικού στρατού κατοχής, σε βάρος αμάχων Ελλήνων πολιτών.
Θα σας αναφέρω πιο αναλυτικά μερικά από αυτά που έκαναν στην πατρίδα μου οι πρόγονοί σας. Μερικές φορές είναι καλύτερα κάποιος να σιωπά, όταν δεν γνωρίζει ιστορία ή όταν την παραφράζει κατά το δοκούν.
Οι κατασχέσεις χρυσού, πολύτιμων μετάλλων και αρχαιολογικών θησαυρών ήταν σημαντικές (σ.σ. από τον Γερμανικό στρατό κατοχής). Ειδικότερα οι Γερμανοί κατέσχεσαν 83 κιλά χρυσού από την Τράπεζα της Ελλάδος και 19.000 κιλά ασήμι. Είναι προφανές πως οι ελληνικές Αρχές δεν μπόρεσαν να διασώσουν το σύνολο του αποθέματος πολύτιμων μετάλλων.
Παράλληλα οι Γερμανοί έκλεψαν αρχαιότητες από 42 μουσεία, 4 αρχαιολογικές συλλογές και επιπρόσθετα έκλεψαν 140 τεμάχια αγγείων, 12 κιβώτια με λοιπά αρχαιολογικά αντικείμενα, 122 νομίσματα αξίας και χρυσά στεφάνια, 8 ιερά σκεύη εκκλησιών, 8 άλλα ευρήματα, 2 πίνακες, πλήθος βιβλίων, κειμηλίων, ενώ έκαναν 24 παράνομες ανασκαφές με άγνωστα αποτελέσματα. (1)
Και συνεχίζουμε.
Οι τιμές που θα αναφέρουμε παρακάτω, είναι σε δολάρια ΗΠΑ με την αξία που είχε το αμερικανικό νόμισμα το 1947. Η σημερινή είναι πολλαπλάσια.
- Η αξία των κατασχεθέντων αγροτικών προϊόντων από τους Γερμανούς ανήλθε σε 136.432.135$
- Στον τομέα της κτηνοτροφίας, οι Γερμανοί κατέστρεψαν ζωικό κεφάλαιο αξίας 58.636.446$ και κατέσχεσαν ζωικό κεφάλαιο αξίας 152.042.127$
- Στον τομέα της αλιείας, οι Γερμανοί προξένησαν ζημιά αξίας 806.307$ και κατέσχεσαν ψάρια αξίας 1.101.953$
- Στον τομέα γεωργικών εγκαταστάσεων οι Γερμανοί προξένησαν ζημιές αξίας 48.722.243$ και κατέσχεσαν εγκαταστάσεις αξίας 14.519.466$
- Στον τομέα των δασών, οι Γερμανοί κατέστρεψαν δάση αξίας 18.816.969$ και άντλησαν ξυλεία αξίας 22.312.322$ (2)
Και αυτά βέβαια χωρίς να υπολογιστεί η ζημιά στην ελληνική βαριά βιομηχανία και τα χιλιάδες μηχανήματα που κατασχέθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Γερμανία, καθώς και τα εμπορικά πλοία που κατασχέθηκαν για τη μεταφορά υλικών και στρατευμάτων για την Γερμανία.
Εδώ πρέπει να προσθέσουμε ότι, η Ελλάδα πλήρωσε-αναλογικά με το μέγεθός της-το βαρύτερο τίμημα από την πολιτική της εξοντωτικής εκμετάλλευσης του γεωργικού, κτηνοτροφικού, βιομηχανικού και φυσικού πλούτου της. Οι νεκροί από πείνα μεταξύ 1941-1944 έφτασαν τους 360.000 χιλιάδες, ενώ λόγω της ασιτίας, το 1946, υπήρχαν 400.000 νέοι φυματικοί και άλλα 2,5 εκατομμύρια Έλληνες που έπασχαν από ελώδη πυρετό και από επιδημικές ασθένειες.
Αυτά εν ολίγοις αγαπητοί-πλέον σύμμαχοι-Γερμανοί.
Περί «χρωστούμενων» και «συναλλαγματικών» προς τον ελληνικό λαό και το ελληνικό κράτος. Και αν θέλετε την επόμενη φορά στο εξώφυλλό σας, μπορείτε να βάλετε φωτογραφίες από τις θηριωδίες των προγόνων σας, για να «μη ξεχάσετε». Γιατί έθνος που ξεχνά είναι καταδικασμένο να χαθεί στη λήθη, όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες. Ξέρετε, αυτοί που έδωσαν τα φώτα του πολιτισμού στην ανθρωπότητα. Μπορεί να χρεοκοπήσουμε οικονομικά, αλλά ήμασταν, ήμαστε και θα παραμείνουμε υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες.
Και το κυριότερο: Σαν λαός της Θάλασσας ξέρουμε πολύ καλά από μπάνιο. Όσο και να προσπαθήσετε να μας «πνίξετε» εμείς θα κολυμπάμε…

 
Βιβλιογραφία-πηγές
1. Ιωάννης-Διονύσιος Σαλαβράκος, «Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος-Γερμανική Οικονομία, Εκδόσεις Ιωλκός, σελίδα 285. Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου για το «Χρυσό των Ναζί» στο Λονδίνο 2-4 Δεκεμβρίου 1997, Κ. Δοξιάδης, «Οι θυσίες της Ελλάδας» στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκδόσεως 1947
2. Ιωάννης-Διονύσιος Σαλαβράκος, «Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος-Γερμανική Οικονομία, Εκδόσεις Ιωλκός, σελίδα 271-272. Κ. Δοξιάδης, «Οι θυσίες της Ελλάδας» στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκδόσεως 1947

Ἀπίστευτη(;) ἀποκάλυψη: Πὼς οἱ Ἀμερικάνοι ἔριξαν τὸν Καραμανλὴ καὶ ἔφεραν στὴν ἐξουσία τὸν Παπανδρέου

«Ὅλα δείχνουν ὅτι τὸ ΠΑΣΟΚ κερδίζει τὶς ἐκλογές», σημείωνε μὲ ἀνακούφιση στὸ ἐνημερωτικὸ σημείωμά του πρὸς τὴν Οὐάσιγκτον, μία ἑβδομάδα πρὶν ἀπὸ τὴ διεξαγωγὴ τῶν ἐκλογῶν τοῦ Ὀκτωβρίου 2009, ὁ τότε πρέσβης τῶν ΗΠΑ, Ντανιὲλ Σπέκχαρντ, συμπληρώνοντας πὼς ὁ Γιῶργος Παπανδρέου ὡς πρωθυπουργὸς θὰ ἐπανεξετάσει τὸν ἀγωγὸ Μπουργκᾶς- Ἀλεξαδρούπολη καὶ τὴ συμφωνία γιὰ τὸν South Stream. Δύο χρόνια ἡ ἀμερικανικὴ πλευρὰ εἶχε ζήσει μὲ τὴν ἀνησυχία τῆς ἑλληνορωσικῆς προσέγγισης, ἡ ὁποία ἔθετε ἐν ἀμφιβόλω τὰ οἰκονομικὰ καὶ στρατηγικὰ συμφέροντα τῆς ὑπερδύναμης στὴν περιοχὴ καὶ ἀπειλοῦσε νὰ βάλει τέλος σὲ ἔργο ζωτικῆς σημασίας γιὰ ἐκείνη, τῆς ἐνεργειακὴ ἐξάρτηση τῆς Εὐρώπης ἀπὸ ἕναν ἀπολύτως ἐλεγχόμενο δρόμο, αὐτοῦ του ἀγωγοῦ TGI.
Τὰ «Ἐπίκαιρα» ἀποκάλυψαν  μία σειρὰ τηλεγραφημάτων τῆς ἀμερικανικῆς πρεσβείας πρὸς τὸ Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τὰ ὁποία ἀποδεικνύουν τὸ πὼς ἐργάστηκαν οἱ Ἀμερικανοὶ γιὰ τὴν ἀνατροπὴ τῆς κυβέρνησης Καραμανλῆ, πραγματοποιώντας ὠμὴ παρέμβαση στὰ ἐσωτερικὰ ζητήματα φίλης καὶ συμμάχου χώρας καὶ ἐμποδίζοντας τῆς χάραξη ἐθνικῆς πολιτικῆς βάσει τῶν ἑλληνικῶν συμφερόντων.
Ξετυλίγοντας τὸ κουβάρι τῶν ἀποκαλύψεων ἀπὸ τὸ τέλος, στὶς 25 Σεπτεμβρίου 2009 ὁ Ντανιὲλ Σπέκχαρντ ἐνημέρωνε τόσο τὸ Στέιτ Ντιπάρτμεντ ὅσο καὶ τοὺς συναδέλφους του στὴν Ἄγκυρα, τὸ Βερολίνο, τὸ Βελιγράδι καὶ τὴ Μόσχα γιὰ τὴν περιρρέουσα ἀτμόσφαιρα στὴν Ἀθήνα, παραμονὲς τῶν ἐκλογῶν τοῦ Ὀκτώβρη τοῦ 2009. Ὁ πρέσβης σημείωνε ὅτι τὸ διακύβευμα τῆς κάλπης δὲν εἶναι ἄλλο ἀπὸ τὴν Οἰκονομία, γιὰ τὴν ὁποία οἱ δύο ἀντίπαλοι, Κώστας Καραμανλὴς καὶ Γιῶργος Παπανδρέου διασταυρώνουν τὰ ξίφη τους. Ἀπὸ τὴ μία ὁ Καραμανλὴς ὅπως διαβεβαιώνει ὁ Ἀμερικανὸς διπλωμάτης, εἶχε μιλήσει γιὰ δύσκολα χρόνια λιτότητας , θυσιῶν καὶ πόνους γιὰ ὅλους, ἐνῶ ὁ Γιῶργος Παπανδρέου ἔχει δώσει ἕναν πιὸ αἰσιόδοξο προεκλογικὸ τόνο, ὑποσχόμενος μεγάλες ἀλλαγὲς στὶς πρῶτες 100 μέρες διακυβέρνησή του, προαναγγέλλοντας φιλολαϊκὰ μέτρα ὑπὲρ τῶν μεσαίων καὶ χαμηλῶν κοινωνικῶν στρωμάτων». Ὁ κ. Σπέκχαρντ στάθηκε στὴν ἐνημερωτικὴ ἀναφορά του καὶ στὶς δημοσκοπήσεις ποὺ ἔδινα προβάδισμα στὸ ΠΑΣΟΚ δίνοντας παράλληλα καὶ ὅλα τὰ μετεκλογικὰ σενάρια ἀνάλογα μὲ τὶς ἕδρες ποὺ θὰ κέρδιζε τὸ κάθε κόμμα. Καταλήγοντας τὸ συλλογισμὸ τοῦ προχωρᾶ σὲ κάποιες προβλέψεις σχετικὰ μὲ τὸ πὼς θὰ κινηθεῖ ὁ Γιῶργος Παπαπανδρέου ὡς πρωθυπουργός. «Ὁ Παπανδρέου, πρώην ὑπουργὸς Ἐξωτερικῶν καὶ γιὰ τὰ ἑπόμενα δύο χρόνια πρόεδρος τῆς Σοσιαλιστικῆς Διεθνοῦς, ἔχει ἀφήσει νὰ ἐννοηθεῖ ὅτι προτίθεται νὰ εἶναι προσωπικὰ πιὸ “δραστήριος” στὴν ἐξωτερικὴ πολιτικὴ ἂπ΄ὅτι ὁ προκάτοχός του. Ἔχει ἤδη ξεκαθαρίσει ὅτι δὲν θὰ ἀκολουθήσει τὴν πολιτικὴ τοῦ Καραμανλῆ πρὸς τὴ Ρωσία, λέγοντας ὅτι θὰ ἐπανεκτιμήσει τὸν ἀγωγὸ Μπουργκᾶς- Ἀλεξαδρούπολη καὶ τὴ συμφωνία γιὰ τὸν South Stream. Θὰ ἀπευθυνθεῖ, ἐπίσης, σίγουρα στοὺς ὁμολόγους του στὴν Τουρκία καὶ τὴ “Μακεδονία”. Τὸ κόμμα τοῦ ἔχει, ἐπίσης, δηλώσει ὅτι τον θέλει πιὸ δραστήριο στὴν Εὐρωπαϊκὴ Ἕνωση. Σὲ θέματα παγκόσμιας ἐμβέλειας, ἐνδιαφέρεται γιὰ τὶς κλιματικὲς ἀλλαγὲς , θὰ εἶναι συνεπὴς στὴν ἑλληνικὴ δέσμευση γιὰ τὸ Ἀφγανιστᾶν καὶ μπορεῖ ἀκόμη καὶ αὐξήσει τὴν ἑλληνικὴ ἀναπτυξιακὴ βοήθεια ἀνάλογα μὲ τὶς οἰκονομικὲς δυνατότητες τῆς Ἑλλάδας», σημειώνει ὁ κ. Σπέκχαρντ.

Οἱ «προφητεῖες Σπέκχαρντ» ἐπαληθεύτηκαν πολὺ σύντομα. Ὁ ἀγωγὸς Μπουργκᾶς- Ἀλεξαδρούπολη ἀλλὰ καὶ ὁ South Stream «πάγωσαν» ἐνῶ στὴ συνάντηση Παπανδρέου- Πούτιν στὴ Μόσχα ὑπῆρξε προσυμφωνία γιὰ τὴν καταβολὴ βοήθειας ἀπὸ τὴ Ρωσία ὕψους 25 δίς. εὐρώ, ὅπως ἀποκάλυψε ὁ βουλευτὴς τῆς Δούμας Ἰβᾶν Σαββλιδης στὰ «Ἐπίκαιρα», ὁ Ἕλληνας πρωθυπουργὸς ἀναφέρθηκε μόνο στὰ θέματα διεθνοῦς ἐνδιαφέροντος, ποὺ κατὰ τὸν Σπέκχαρντ τὸν ἀπασχολοῦν: τὶς κλιματικὲς ἀλλαγές.

Ὁ αἰφνιδιασμὸς ἀπὸ τὴ συμφωνία Μπούργκας- Ἀλεξανδρούπολη.
Εἶναι ἀλήθεια πὼς ἀμερικανικὸς παράγοντας δὲν αἰσθανόταν ἰδιαίτερα ἄνετα μὲ πρωθυπουργὸ στὴν Ἑλλάδα τὸν Κώστα Καραμανλή. Ἡ ἄσκηση βέτο στὴν ἔνταξη τῶν Σκοπίων στὸ ΝΑΤΟ καὶ στὴ συνέχεια ἡ ἑλληνορωσικὴ προσέγγιση, μὲ ἀφετηρία τὶς ἐργασιακὲς συμφωνίες καὶ μὲ ἐπέκταση σὲ θέματα ἐξοπλιστικῶν προμηθειῶν καὶ στρατηγικῆς φύσης, εἶχαν ἐκνευρίσει τὴν Οὐάσιγκτον, κάτι ποὺ ἐπιβεβαιώνεται στὰ τηλεγραφήματα ποὺ ἀποκαλύπτουν τὰ «Ἐπίκαιρα». Γυρίζοντας πίσω τὸ ρολόι τοῦ χρόνου, στὶς 19 Δεκεμβρίου 2007, πάλι ὁ Ντανιὲλ Σπέκχαρντ ἐνημερώνει τοὺς ἀνωτέρους του γιὰ τὶς ἐντυπώσεις ἀπὸ τὸ ταξίδι Καραμανλὴ στὴ Μόσχα, ἕνα 24ωρο πρίν. Τὸ διήμερο 17-18 Δεκεμβρίου 2007 ὑπεγράφη συμφωνία στὴ Μόσχα ἀνάμεσα στὸ Ρῶσο πρόεδρο, Βλαντιμὶρ Πούτιν, τὸ Βούλγαρο πρωθυπουργό, Γκεόργκι Παρβανόφ, καὶ τὸν Κώστα Καραμανλὴ γιὰ τὴν ἀπὸ κοινοῦ ἵδρυση τῆς ἑταιρείας κατασκευῆς πετρελαιαγωγοῦ Μπούργκας- Ἀλεξανδρούπολη. Στὸ περιθώριο τῆς ἱστορικῆς συμφωνίας, Πούτιν καὶ Καραμανλὴς συζήτησαν τόσο γιὰ τὸν ἀγωγὸ φυσικοῦ ἀερίου South Stream ὅσο καὶ γιὰ τὶς σχέσεις Ρωσίας- Ε.Ε., τὸ Κυπριακό, τὴν κατάσταση στὰ Βαλκάνια καὶ τὰ περιθώρια ἀμυντικῆς συνεργασίας. Ἡ ἀμερικανικὴ πλευρὰ εἶχε αἰφνιδιαστεῖ ἀπὸ τὶς ἐξελίξεις καὶ προσπαθοῦσε μέσα ἀπὸ τὰ δημοσιεύματα τοῦ Τυποῦ καὶ σκόρπιες πληροφορίες νὰ σχηματίσει ἐντύπωση γιὰ τὴ διπλωματικὴ ἀποστολή.
Σημειώνει τότε ὁ κ. Σπέκχαρντ ὅτι «οἱ κινήσεις Καραμανλὴ ἀπέναντι στὴ Ρωσία ἀντιμετωπίζονται θετικὰ ἀπὸ μεγάλος μέρος τοῦ ἑλληνικοῦ Τύπου καὶ τοῦ λαοῦ, λόγω τῆς κοινῆς ὀρθόδοξης κληρονομιᾶς καὶ γιὰ κάποιους τῆς ἀριστερῆς νοσταλγίας. Μὲ τὴν ὑπογραφὴ τῆς συμφωνίας Μπούργκας- Ἀλεξανδρούπολη μὲ τοὺς Ρώσους καὶ τοὺς Βούλγαρους ὁ Καραμανλὴς μπορεῖ νὰ ἐνισχύσει τὴ θέση τῆς Ἑλλάδας ὡς ἐνεργειακοῦ κὸμβου. Προσπαθεῖ, ὡστόσο, νὰ διατηρήσει μία ἰσορροπία μεταξὺ ΗΠΑ καὶ Ρωσίας - σὲ ἀντίθεση μὲ αὐτὸ ποὺ κάποιοι Ἕλληνες πιστεύουν γιὰ τὴν ὑπερβολικὰ φιλοαμερικανικὴ γραμμὴ τῆς ὑπουργοῦ Ἐξωτερικῶν Ντόρας Μπακογιάννη. Ὡστόσο, πολλοὶ εἰδικοὶ στὴν ἐξωτερικὴ πολιτικὴ καὶ στρατιωτικοὶ ἀξιωματοῦχοι εἶναι πιὸ ἐπιφυλακτικοὶ καὶ λένε ὅτι ἡ Ἑλλάδα ἀκολουθεῖ μία πιὸ ἐπικίνδυνη πορεία.
»Δὲν πιστεύουμε πὼς οἱ στενότερες ἐπαφὲς Καραμανλὴ μὲ τὴ Μόσχα ἀντιπροσωπεύουν μία θεμελιώδη ἀναπροσαρμογὴ τῆς συνολικῆς ἑλληνικὴ πολιτικῆς. Ἀλλὰ σὲ ὁρισμένα ἐπιμέρους, ὅπως ἡ μετακίνηση πρὸς τὴν ὑπογραφὴ μίας συμφωνίας γιὰ τὸν ἀγωγὸ φυσικοῦ ἀερίου φυσικοῦ ἀερίου South Stream καὶ τὰ «δουλοπρεπῆ» συγχαρητήρια στὸν Πούτιν γιὰ τὶς πρόσφατες ἐκλογὲς στὴ Δούμα, ὁ κ. Καραμανλὴς ἔχει πάρει θέσεις ποὺ δὲν εἶναι χρήσιμες.
» Ὁ Καραμανλὴς προφανῶς θεωρεῖ ὅτι μπορεῖ νὰ διατηρήσει μία ἰσορροπία στὶς σχέσεις μὲ τὴ Ρωσία καὶ τὴ Δύση. Ὁ κίνδυνος, ὡστόσο, εἶναι ὅτι ἀφοῦ ἦρθε πιὸ κοντὰ στὴ Μόσχα γιὰ τὴν ἐνέργεια, ἡ Ἀθήνα μπορεῖ νὰ βρεθεῖ ὑπὸ τὴν πίεση των Ρώσσων γιὰ ἄλλα θέματα ὅπως οἱ σχέσεις μὲ τὸ Ἰρᾶν. Ἐμεῖς ἔχουμε πεῖ στοὺς Ἕλληνες ὅτι οἱ ΗΠΑ δὲν ἐχουν κανένα πρόβλημα μὲ τοὺς καλύτερους ἑλληνορωσικοὺς δεσμούς. Ἀλλά, παράλληλα, συνεχίζουμε νὰ ρωτᾶμε πὼς μπορεῖ ἡ Ἑλλάδα νὰ συμφιλιώσει τὴν ὑποστήριξή του πρὸς τὴν ἐνεργειακὴ σύνδεση Τουρκία- Ἑλλάδα- Ἰταλία μὲ τὸ ἀνταγωνιστικὸ ἔργο South Stream. Δὲν ἔχουμε ἀκόμη λάβει ἐπαρκῆ ἀπάντηση.»

ΠΗΓΗ: «Ἐπίκαιρα»

"Κρουαζιέρα" στα ελληνικά νησιά έκανε τουρκική φρεγάτα!

Κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά έκανε τουρκική φρεγάτα!Σε μία ιδιαιτέρως προκλητική παραβίαση των εθνικών χωρικών υδάτων προχώρησε τουρκική φρεγάτα στο Κεντρικό Αιγαίο.

Η φρεγάτα Κεμάλ Ρέις μπήκε στα εθνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή μεταξύ Κέας και Κύθνου περίπου στις 17:00 το απόγευμα του Σαββάτου, πριν εξέλθει από το στενό του Καφηρέα, όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ.
Νωρίτερα, η φρεγάτα είχε περάσει, πλεόντας σε διεθνή ύδατα, νότια της Σαντορίνης, της Μήλου και δυτικά από τη Σέριφο.
Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθεί το τουρκικό σκάφος, καθόλη τη διάρκεια του πλου του.

Ραδιενεργή ουσία στα τσιγάρα εις γνώση των καπνοβιομηχανιών

Ραδιενεργή ουσία στα τσιγάρα εις γνώση των καπνοβιομηχανιώνΜε γραπτή ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης ζητεί την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης της ραδιενεργούς ουσίας πολώνιο-210 από τον καπνό των τσιγάρων. ζητεί την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης της ραδιενεργούς ουσίας πολώνιο-210 από τον καπνό των τσιγάρων.
Ο ευρωβουλευτής, επικαλείται έρευνα του UCLA (Karagueuzian et al., 2011) σύμφωνα με την οποία οι καπνοβιομηχανίες στις ΗΠΑ γνώριζαν για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες ότι ο καπνός των τσιγάρων περιέχει ραδιοενεργά ισότοπα που μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν καρκίνο, αποκρύπτοντας σκόπιμα ωστόσο τα στοιχεία. 
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξετάζοντας δεκάδες έγγραφα της καπνοβιομηχανίας, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας το 1998 στο πλαίσιο ενός εξωδικαστικού συμβιβασμού, απέδειξαν ότι οι εταιρείες γνώριζαν την ύπαρξη στον καπνό της ραδιενεργής ουσίας από το 1959. Η ουσία αυτή ταυτοποιήθηκε το 1964 ως το ισότοπο πολώνιο-210 (Po-210), το οποίο εκπέμπει την καρκινογόνο ακτινοβολία α.
Το Po-210 απορροφάται από τα φύλλα του καπνού, μέσω του ραδονίου που απαντά φυσικά στην ατμόσφαιρα και μέσω των φωσφορικών λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται από τους καπνοκαλλιεργητές. Η επικίνδυνη αυτή ουσία εισπνέεται τελικά από τους καπνιστές.  
Οι ερευνητές βρήκαν ότι το Po-210 μπορεί να προκαλέσει 120 με 138 επιπλέον θανάτους ανά 1.000 καπνιστές ανά 25 χρόνια. Παρά τις ενδείξεις καρκινογένεσης, οι καπνοβιομηχανίες δεν έχουν υιοθετήσει μεθόδους απομάκρυνσης του Po-210 από το καπνό.
Ειδικοί ισχυρίζονται ότι το Po-210 συγκαταλέγεται στις κύριες αιτίες καρκίνου του πνεύμονα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αρσένης ρωτά την Επιτροπή: 

1. Είναι σε γνώση της η συγκεκριμένη έρευνα;

2. Προτίθεται να υιοθετήσει κανονιστική ρύθμιση για την απομάκρυνση του Po-210 από τα προϊόντα καπνού στην προσεχή αναθεώρηση της οδηγίας περί προϊόντων καπνού;

3. Σκοπεύει να συμπεριλάβει τη ρύθμιση των φύλλων του καπνού και των άλλων φυσικών ή μη μεταποιημένων μερών του φυτού του καπνού στην οδηγία περί προϊόντων καπνού;

4. Σκοπεύει να ζητήσει από τις καπνοβιομηχανίες να κοινοποιήσουν εάν τα προϊόντα τους περιέχουν το Po-210;