Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011

Ισραήλ: "Πιο κοντά" η στρατιωτική επίθεση στο Ιράν

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες έδωσε συνέχεια στην έντονη φημολογία σχετικά με μια ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράν λέγοντας αργά χθες βράδυ ότι η στρατιωτική επιλογή για να εμποδιστεί η Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα είναι πιο κοντά.

Ερωτηθείς από το ειδησεογραφικό Κανάλι Δύο εάν υπάρχει "κάτι που μας φέρνει πιο κοντά σε μια στρατιωτική επιλογή από ό,τι σε μια διπλωματική", ο Πέρες είπε: "πιστεύω ότι έτσι είναι, εκτιμώ ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών (πολλών) χωρών κοιτούν το ρολόι που κτυπά (και) προειδοποιούν τους ηγέτες τους ότι δεν απομένει πολύς χρόνος".

"Το Ιράν πλησιάζει στην απόκτηση ατομικών όπλων και στο χρόνο που απομένει πρέπει να στραφούμε στις άλλες χώρες του κόσμου και να απαιτήσουμε να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους. . . που δεν είναι απλά να εγκρίνουν κυρώσεις. Αυτό που πρέπει να γίνει, πρέπει να γίνει και υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος επιλογών", πρόσθεσε ο Πέρες.

Τα ΜΜΕ στο Ισραήλ σε σειρά δημοσιευμάτων τους αυτή την εβδομάδα αποκάλυψαν πληροφορίες και φήμες περί του ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπαθεί να εξασφαλίσει τη συναίνεση του υπουργικού του συμβουλίου για να διατάξει επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Οι ΗΠΑ, χώρες της ΕΕ και το Ισραήλ κατηγορούν την Τεχεράνη ότι θέλει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο --το Ιράν το διαψεύδει-- και έχουν επιβάλει σειρά κυρώσεων.

Παρότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν έχει διατυπώσει ποτέ άμεσα την απειλή ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν, τόσο το Ισραήλ όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αφήσει επανειλημμένα να εννοηθεί η πιθανή χρήση βίας, λέγοντας ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.

"Επίκαιρα"