Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

Τώρα είναι αργά(!) για ομολογίες αλήθειας, κύριε Προβόπουλε...

Της Ζέζας Ζήκου

Τώρα είναι αργά για την αλήθεια, κύριε Προβόπουλε... Οι ευθύνες σας είναι μεγάλες, καθώς συμμετείχατε στην παραπλάνηση του ελληνικού λαού με την πολιτική του Μνημονίου από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Η ομολογία σας υποδηλώνει την πλήρη αποτυχία της εφαρμογής του Μνημονίου ως μοναδικής επιλογής για την αντιμετώπιση της δεινής κρίσης του χρέους. Αναφερθείς στη διαχείριση του δημοσίου χρέους, ο κ. Προβόπουλος είπε: «Μέχρι πέρυσι έλεγα ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Εάν η οικονομική πολιτική χειριζόταν με διαφορετικό τρόπο τα ζητήματα, το χρέος θα ήταν βιώσιμο». Αν... Αν... Αν...
Κύριε Προβόπουλε, γνωρίζετε ότι η σημερινή συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην Ευρωζώνη. Τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα σε συνδυασμό με τον λόγο του χρέους προς το μέγεθος της οικονομίας, ο οποίος σε περίοδο βαθιάς ύφεσης της οικονομίας εκτινάσσεται εκτός ελέγχου, έχουν ραγίσει τις αντοχές της κοινωνίας και του τραπεζικού συστήματος. Παράλληλα, το βαθύ έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας εξαντλεί τη δυνατότητα της Ελλάδας να παραμείνει συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές της. Επίσης, η απαξίωση του τραπεζικού συστήματος, οι μαζικές εκροές των καταθέσεων και το γεγονός ότι ο ελληνικός δανεισμός είναι τετραπλάσιος –αναλογικά με το μέγεθος του ενεργητικού τους– από τον μέσο ευρωπαϊκό, έχουν συνθλίψει τις τράπεζες και την οικονομία. Ενώ το ελληνικό «ρίσκο», δηλαδή η έκθεση ξένων επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία, γίνεται χαρακτηριστικό προς αποφυγήν. Η ελληνική οικονομία χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά ως το αντιπαράδειγμα προς αποφυγήν σε αναλύσεις χρεοκοπίας και συγκρίσεις με άλλες οικονομίες.
Λοιπόν, χθες, ο διοικητής της ΤτΕ πήγε στη Βουλή για να ενημερώσει την Επιτροπή Οικονομικών για την ενδιάμεση έκθεση της τράπεζας και εξέφρασε τον φόβο ότι η ύφεση της οικονομίας θα ξεπεράσει το 5,5% το τρέχον έτος, προβλέποντας ότι θα κινηθεί στο 5,8%. «Ελπίζω να μην επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για ύφεση 6,1%», είπε. Αναφερθείς στα αίτια επιδείνωσης της ύφεσης, ο κ. Προβόπουλος επισήμανε την έλλειψη αποφασιστικότητας στην εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής, σε συνδυασμό με τη μη περικοπή πρωτογενών δαπανών σε μόνιμη βάση. Για το 2012 πρότεινε την εφαρμογή μιας πολιτικής ταχύτερης ανάκαμψης με έμφαση στη μείωση των πρωτογενών δαπανών και δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων με ρυθμούς ακόμα υψηλότερους από τους προβλεπόμενους.
Ενώ καίριας σημασίας είναι η επισήμανση του κ. Προβόπουλου για τις συνέπειες του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων καθώς «πετροβολεί» την κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά και τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Συγκεκριμένα είπε: «Ακόμα και τώρα θα ήταν καλύτερα να είχαμε αποφύγει το “κούρεμα”, γιατί οι συνέπειες θα είναι χειρότερες στο μέλλον – και να θυμίσω την άποψη του πρωθυπουργού πάνω στο θέμα αυτό». Δηλαδή ο κ. Προβόπουλος είναι κατά του κουρέματος, και του 21% και του 50%!
Εξάλλου, ο κεντρικός τραπεζίτης έθεσε τέσσερις στόχους για τους επόμενους μήνες: την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων· την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας· τη δημοσιονομική εξυγίανση· την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Ο κ. Προβόπουλος έδωσε στοιχεία σχετικά με τη μείωση των τραπεζικών καταθέσεων, σύμφωνα με τα οποία το 2010 έφτασε τα 28 δισ. ευρώ ενώ από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2011 η μείωση ήταν 26,2 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο χρόνος δεν έχει τελειώσει. Μόνο το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 13 - 14 δισ. ευρώ.
Σχετικά με τυχόν συμμετοχή των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων στο «κούρεμα», είπε ότι, αν συμμετείχαν, οι απώλειές τους θα κυμαίνονταν μεταξύ 11,5 - 12 δισ. ευρώ «και δεν ξέρω πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να αναπληρώσει αυτές τις απώλειες», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς, εξάλλου, αν η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής θα αρκούσε για να καλυφθεί το έλλειμμα, ο κ. Προβόπουλος απάντησε ότι «θα ήταν ουτοπικό να πιστεύουμε ότι θα πατήσουμε ένα κουμπί και θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό». Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής «θα μπορούσε να καλύψει ένα μεγάλο μέρος του ελλείμματος».

Σάμου Ευσέβιος: "Να αντιληφθείτε το μέγεθος της αγανάκτησης του λαού"

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος εξέφρασε έντονη την διαμαρτυρία του για την επιχειρούμενη διακοπή της δρομολόγησης του πλοίου Ε/Γ Ο/Γ ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ, το οποίον κατά την τελευταίαν πενταετίαν εξυπηρετεί την μετακίνησιν των κατοίκων των ακριτικών Νήσων μας της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων και την αντικατάστασίν του δια του πλοίου «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» ηλικίας 4 δεκαετιών, με πολύ χαμηλές προδιαγραφές για τα δεδομένα των Ακριτών μας.
Απέστειλε δε αυστηρή επιστολή προς τον Υφυπουργόν Ναυτιλίας κ. Άδωνιν Γεωργιάδην, την οποίαν κοινοποίησε παραλλήλως προς τις Αρχές και τα Μ.Μ.Ε. του Νομού, ως και εις τον πρόεδρον της ΑΝΕΚ κ. Ιω. Σ. Βαρδινογιάννην.
Μεταξύ άλλων τόνισε:
«...Ουδέποτε η κεντρική διοίκησις του κράτους, πέρα από λόγια και υποσχέσεις δεν συμπαρεστάθη ουσιαστικά στον πονεμένο λαό των Νησιών μας, αλλά ιδίως κατά τα τελευταία έτη η κατάσταση χειροτέρευσε.
Ως Έλληνες ακρίτες ανεχόμαστε την μία ταπείνωσιν μετά την άλλην! Ωσάν να μην έφθανε η «οικονομική κρίσις» και τα απορρέοντα εξ αυτής, όπως η αύξησις της τιμής των ναύλων και των εισιτηρίων, τα δυσβάσταχτα χρέη και οι οικονομικές υποχρεώσεις, αρχικώς εμειώθηκαν τα δρομολόγια του ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ και έγιναν τρία την εβδομάδα, από 5 που ήταν κάθε χειμώνα!
...Και τώρα η ανεπαρκής σύνδεση των Νησιών μας με την Αθήνα να κινδυνεύει να υποβαθμισθεί ακόμη περισσότερον.
Το ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ όλα αυτά τα χρόνια παρέχει εκτός από άνεση και εξυπηρέτηση, την μεγάλη ταχύτητα της πλεύσης του...Πόσες ώρες άραγε θα χρειάζεται το πλοίον «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ», για να καλύψει το δρομολόγιο, όταν η μέγιστη ταχύτητά του είναι μόλις 15 μίλια;
Η πόσο ασφαλές θα είναι το ταξίδι καθώς το πλοίον τούτο στερείται πτερυγίων σταθεροποιήσεως (stabilizers) για να αντιμετωπίζονται οι μεγάλες τρικυμίες του Ικαρίου Πελάγους και του Βορειανατολικού Αιγαίου;
Θα θυμηθούμε τις παλαιές εποχές, όπου ταξιδεύαμε σε συνθήκες αχαρακτήριστες η θα κληθούμε να θρηνήσουμε κι άλλα θύματα ναυαγίων; Η Τοπική μας Εκκλησία στο ναυάγιο του EXPRESS SAMINA ξεπροβόδισε στην άλλη ζωή 38 ψυχές της από την Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους.
...Να αντιληφθείτε το μέγεθος της αγανάκτησης του λαού μας και να αφήσετε το NHΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ στην γραμμή, τουλάχιστον ως έχει μέχρι στιγμής.
...Σας διαβεβαιούμε, ότι εκφράζοντας τον πονεμένο μας λαό δεν θα μείνουμε απαθείς η αδρανείς στην περίπτωση, που θα επιχειρηθεί η αλλαγή του πλοίου και δι’ αυτής, ακόμη μία πράξη εξεφτελισμού της αξιοπρεπείας και της υπερηφανείας μας ως Ελλήνων και μάλιστα ακριτών, σε συνέχεια των Πατέρων μας, τόσον της Σάμου, όσον και της Ικαρίας, καθώς εφέτος συμπληρώνονται συν Θεώ 100 έτη από τους αγώνες τους, στη διάρκεια των οποίων δεν εφείσθησαν κόπων, προσπαθειών και του αίματός τους ακόμη για να ενωθούμε με την Ελλάδα και ζούμε ελεύθεροι και με το κεφάλι ψηλά.
Γι’ αυτό και η ωδή εις την Σάμον του ποιητού Ανδρέα Κάλβου τονίζει: «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»