O πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, προσπάθησε, κατά την πρώτη του ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, να στείλει το μήνυμα ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον ίδιο και την κυβέρνησή του η εφαρμογή, το συντομότερο δυνατόν, της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου, η οποία περιλαμβάνει και το «κούρεμα» κατά 50%, που αποτελεί ανάθεμα για τους τραπεζίτες.
Η αναφορά του κ. Παπαδήμου στο θέμα της συμφωνίας των Βρυξελλών ήταν απαίτηση των δανειστών –ιδίως της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου–, λόγω του ότι ο νέος πρωθυπουργός είχε σπεύσει να προκαταλάβει τις αποφάσεις των ηγετών της Ευρώπης προς όφελος των τραπεζιτών. Η κίνησή του εκείνη ουδόλως εκτιμήθηκε από τον πρόεδρο της Γαλλίας και την καγκελάριο της Γερμανίας, και οι δημόσιες θετικές δηλώσεις τους δεν μπορούν να κρύψουν το θυμό τους. Αρκεί να υπενθυμίσει κανείς ότι ο κ. Σαρκοζί, η κυρία Μέρκελ και η κυρία Λαγκάρντ αναγκάστηκαν να διαπραγματεύονται μέχρι το ξημέρωμα με τον εκπρόσωπο των τραπεζών, Τσαρλς Νταλάρα...
Πολλά και διάφορα έχουν ακουστεί ως προς την επικοινωνία του κ. Παπαδήμου με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας. Η γαλλική διαρροή και εκδοχή υποστηρίζει πως ο κ. Σαρκοζί και η κυρία Μέρκελ «τα ’παν σκληρά» στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος δεν φέρει ευθύνη για το σημερινό χάλι της ελληνικής οικονομίας. Η σκληρή στάση τους ήταν το χρωστούμενο από τη μη σοφή ενέργεια του κ. Παπαδήμου να υποστηρίξει φανατικά τους τραπεζίτες στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης.
Η κυρία Λαγκάρντ, από την πλευρά της, δεν προχώρησε σε δήλωση για την επιλογή του κ. Παπαδήμου, προτού ο τελευταίος ξεκαθαρίσει και υπογραμμίσει την πίστη του στη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου. Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ομιλεί συνολικά για τη συμφωνία, χωρίς ειδική αναφορά στο «κούρεμα» του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες, ο ίδιος γνωρίζει –όπως και οι δανειστές– πως η οποιαδήποτε υποχώρηση στο θέμα αυτό και θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη θέση του ως πρωθυπουργού αλλά και θα οδηγούσε πιθανότατα τη χώρα σε χρεοκοπία. Ο κ. Παπαδήμος, που γνωρίζεται με τους δανειστές, είναι βέβαιος ότι, αν και τον στήριξαν –ίσως και να τον επέβαλαν–, δεν θα λάβει πίστωση χρόνου από αυτούς. Και οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπως και η κυρία Λαγκάρντ, δεν του άφησαν κανένα περιθώριο παρερμηνείας των οδηγιών τους.
Η κατάσταση της οικονομίας απαιτεί, πρώτον, γρήγορες αποφάσεις και, δεύτερον, τη στήριξη των κομμάτων που επέλεξαν τον κ. Παπαδήμο και, βέβαια, του λαού.
• Ο νέος πρωθυπουργός φημίζεται για την αβουλία και την αναβλητικότητά του. Η φήμη που τον ακολουθεί, εκτός των πολλών θετικών που του χαρίζουν απλόχερα οι υποστηρικτές του, θέλει ισχυρό το στοιχείο της καθυστέρησης, υπό την έννοια ότι μέχρι τώρα δεν είχε αναγκαστεί να λάβει αποφάσεις «εδώ και τώρα», ενώ σκέφτεται και δρα όπως όλοι οι καθηγητές, που έχουν άπλετο χρόνο στη διάθεσή τους για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους.
• Σε ό,τι αφορά στη στήριξη των κομμάτων που του πρόσφεραν την πρωθυπουργία, οι πρώτες ενδείξεις είναι ομιχλώδεις. Έστω κι αν πέρασαν μόνο μερικά εικοσιτετράωρα από την αντικατάσταση του κ. Παπανδρέου, όλο και περισσότερο διαφαίνεται πως οι αρχηγοί μετάνιωσαν. Μόνο που δεν έχουν υποψιαστεί πως οι δανειστές είναι «κολλημένοι» με τον κ. Παπαδήμο, ο οποίος πραγματοποίησε το όνειρο της ζωής του...
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Επίκαιρα" στις 17/11/11