Σύμφωνα με την αναθεωρημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την τρόικα, το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, η αναδιάρθρωση του χρέους και οι μεταρρυθμίσεις βάζουν τη χώρα σε ένα βιώσιμο μονοπάτι, με την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα επιμείνει στις σωστές πρακτικές έως το 2030 για να ορθοποδήσει!
Σημειώνεται δε ότι η χώρα μπορεί να χρειασθεί νέο δάνειο μετά το 2014.
Η έκθεση, που προετοιμάσθηκε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ έδειξε ότι μετά την ανταλλαγή ομολόγων το Σαββατοκύριακο, το ελληνικό χρέος μπορεί να πέσει στο 116.5% του ΑΕΠ το 220 και κάτω από το 90% το 2030!
«Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι το πρόγραμμα μπορεί να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά», σύμφωνα με την ανάλυση, απόσπασμα της οποίας δημοσιεύει το Reuters.
Η ανάλυση αναφέρει επίσης ότι το χρέος θα μειωθεί αρχικά μετά το «κούρεμα» των ομολόγων των ιδιωτών, αλλά θα αυξηθεί και πάλι στη συνέχεια στο 164% του ΑΕΠ το 2013 λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας και της ατελούς δημοσιονομικής προσαρμογής.
«Ωστόσο υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι ότι οι μειώσεις του χρέους μπορεί να διακοπούν ή ακόμη και να αντιστραφούν από κρίσεις. Σύμφωνα με ένα εναλλακτικό, λιγότερο προτιμώμενο σενάριο, η αναλογία χρέους το 2020 θα είναι ακόμα πάνω του 145% του ΑΕΠ», σημειώνεται.
«Επιπλέον οι προσδοκίες για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές στο τέλος του προγράμματος είναι αβέβαιες», καταλήγει η έκθεση.
«Όταν η Ελλάδα επιχειρήσει να επιστρέψει στις αγορές μετά το 2014» σημειώνει επίσης η έκθεση, «θα πρέπει πρώτα να εκδώσει βραχυπρόθεσμο χρέος και να πληρώνει υψηλά επιτόκια, επειδή το χρέος της θα είναι ακόμη υψηλό, ενώ θα έχει να αποπληρώσει πρώτα τους προνομιούχους δανειστές της και θα πρέπει να αποκτήσει ένα σημαντικό ιστορικό επιδόσεων στην αγορά».
«Αυτό θα αποθάρρυνε αρχικά τις μεγάλες εκδόσεις και θα σήμαινε τη συνεχιζόμενη εξάρτηση από το δημόσιο δανεισμό από τις χώρες της Ευρωζώνης με τους τυπικούς όρους δανεισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα υλοποιεί με επιτυχία το πρόγραμμά της» αναφέρει η έκθεση.
Χρειάζεται περισσότερη λιτότητα
Η Ελλάδα θα πρέπει να περικόψει ένα επιπλέον 5,5% του ΑΕΠ (11 δισ. ευρώ περίπου) σε κρατικές δαπάνες το 2013- 14 ώστε να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους όπως έχουν ορισθεί στο δεύτερο μνημόνιο, σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκθεση της τρόικας.
Όπως τονίζεται στην ανάλυση των δανειστών μας το πακέτο περικοπών που υιοθετήθηκε από την Ελλάδα στις αρχές του 2012, αξίας 1,5% του ΑΕΠ, πρέπει να επιτρέψει στην Αθήνα να πετύχει το πρωτογενές έλλειμμα να μειωθεί στο 1% φέτος.
«Ωστόσο πρόσφατες εκτιμήσεις αποκαλύπτουν μεγάλα δημοσιονομικά κενά το 2013-14» αναφέρεται στην έκθεση «τα οποία αγγίζουν το 5,5%».
«Συνεπώς επιπλέον δραστικές περικοπές δαπανών πρέπει να ανακοινωθούν και να υιοθετηθούν από την Ελλάδα τους επόμενους μήνες, συγκεκριμένα όταν η Ελλάδα αναθεωρήσει το μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό τον Μάιο του 2012», αναφέρεται.
«Οι τρέχουσες πολιτικές δεν επαρκούν για να πιάσουν τους στόχους. Η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει το 5,5% του ΑΕΠ με νέα μέτρα τον Ιούνιο του 2012 και να τα υιοθετήσει το 2013-14» καταλήγει η έκθεση.